Παρασκευή 20.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πόσοι έρχονται τελικά και πόσοι φεύγουν για Αλβανία από το λιμάνι της Κέρκυρας

ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
04 Ιουλίου 2024 / 10:21

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΛΚΕ για το α’ πεντάμηνο του 2024

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοδική πορεία καταγράφουν και τη φετινή χρονιά τα νούμερα της επιβατικής κίνησης προς την Αλβανία, μέσω του λιμανιού της Κέρκυρας, επιβεβαιώνοντας την τάση που υπάρχει προς τη γείτονα ως έναν πολλά υποσχόμενο προορισμό και υπολογίσιμο πλέον ανταγωνιστή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΛΚΕ, το α’ πεντάμηνο του 2024 ταξίδεψαν προς τη γείτονα 33.570 επιβάτες έναντι των 24.720 του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Αυξητικά κινούνται όλοι οι μήνες της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από Ιανουάριο έως και Μάιο. Ωστόσο ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα νούμερα του Μαΐου, βάσει των οποίων ταξίδεψαν προς την Αλβανία 20.706 επιβάτες έναντι των 14.792 του περσινού αντίστοιχου μήνα, 5.914 δηλαδή περισσότεροι.

Κυρίως για διακοπές

Στα νούμερα αυτά συμπεριλαμβάνονται ωστόσο και όσοι επισκέπτονται τη γείτονα για ημερήσια εκδρομή και επιστρέφουν μετά πίσω στην Κέρκυρα. Όπως αναφέρουν πάντως στην «Ε» ναυτιλιακοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή, η επιβατική κίνηση προς την Αλβανία μέσω του δικού μας λιμανιού παρουσιάζει και φέτος σταδιακή αύξηση είτε πρόκειται για ημερήσιους επισκέπτες είτε για τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα για τη θερινή τους ραστώνη, καθώς είναι ένας οικονομικός προορισμός με προσιτές τιμές.

«Οι πιο πολλοί που ταξιδεύουν για την Αλβανία είναι για να κάνουν διακοπές. Συνήθως αφιερώνουν 3-7 ημέρες. Υπάρχει βέβαια κίνηση και στις ημερήσιες εκδρομές», επισήμανε στην «Ε» ο ναυτιλιακός πράκτορας Πέτρος Παπικινός. Όπως σημείωσε, πρόκειται για τουρίστες χαμηλού και μεσαίου βεληνεκούς που έρχονται για λίγο στην Κέρκυρα και μετά αναχωρούν προς τη γείτονα για διακοπές.

Ευκολότερη η πρόσβαση

Η λύση του λιμανιού της Κέρκυρας φαίνεται ότι προτιμάται, λόγω της ευκολότερης πρόσβασης στα τουριστικά θέρετρα της νότιας Αλβανίας, καθώς το αεροδρόμιο των Τιράνων απέχει αρκετά από αυτά, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται ακόμη ο νέος αερολιμένας στον Αυλώνα. Ειδικότερα, τον Μάρτιο οπότε και άνοιξε η αυλαία της σεζόν ταξίδεψαν προς την Αλβανία, μέσω του λιμένα της Κέρκυρας 2.356 επιβάτες έναντι 1.485 τον περσινό μήνα και τον Απρίλιο 8.130 έναντι 6.623 τον ίδιο μήνα πέρσι.

Ήδη πάντως η Αλβανία έχει κάνει βήματα προόδου στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα πολλά υποσχόμενο τοπίο και διαθέτοντες καλές τουριστικές υποδομές, ενώ η αεροπορική σύνδεση με διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς διατηρείται από αρκετές εταιρείες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ (UN Tourism) Zurab Pololikashvili, μιλώντας σε συνέδριο στα Τίρανα:

-Το 2023 η Αλβανία κατατάχθηκε 4η παγκοσμίως ως προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 56% έναντι του 2019.

-Η Αλβανία υποδέχθηκε 7,5 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2022 και 10,1 εκατομμύρια το 2023.

-Η ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό ενίσχυσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 5% έναντι του 2022.

-Ο διεθνής τουρισμός στην Αλβανία αποτελεί το 46% των συνολικών εξαγωγών και το 65% των εξαγωγών στον τομέα των υπηρεσιών.

-Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Αλβανία προσελκύει σταθερά άμεσες ξένες επενδύσεις σε επίπεδα που ξεπερνούν τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας των 1.004 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2022, η χώρα προσέλκυσε 1,372 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικά κεφάλαια και μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, έλαβε προσέλκυσε 1,089 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Στην Αλβανία αναπτύχθηκαν το 2023 και μέχρι τώρα το 2024, 154 νεοφυείς επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του τουρισμού, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αυξητικά και η εισερχόμενη, λόγω ημερήσιων επισκέψεων

Παράλληλα, σε ανοδική πορεία βρίσκεται και η κίνηση από την Αλβανία προς την Κέρκυρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΚΕ, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας 37.580 επιβάτες έναντι 24.246 του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, δηλαδή 13.334 περισσότεροι. Σύμφωνα με ναυτιλιακούς πράκτορες, πρόκειται κυρίως για τουρίστες που έχουν ως έδρα τη γείτονα για τις διακοπές τους και έρχονται στην Κέρκυρα για ημερήσιες οργανωμένες επισκέψεις. Βαλκάνιοι στην πλειονότητά τους, που κάνουν τις διακοπές τους στους Αγίους Σαράντα και μέσω ταξιδιωτικών γραφείων έρχονται για μονοήμερη επίσκεψη.

Ενδεικτικά τον Ιανουάριο αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας 1.336 έναντι 1.120 τον περσινό αντίστοιχο μήνα, τον Φεβρουάριο 1.324 έναντι 879, τον Μάρτιο 2.518 επιβάτες έναντι 1.350, τον Απρίλιο 8.418 έναντι 6.452 και τον Μάιο 23.984 έναντι 14.445.

Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

Τα στοιχεία πάντως ξεκαθαρίζουν το τοπίο που υπάρχει αναφορικά με τις διαρροές, στις οποίες αναφέρονται οι τουριστικοί φορείς του νησιού ως προς την κίνηση προς την Αλβανία, λαμβάνοντας υπόψιν τα νούμερα των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου, τα  οποία ωστόσο δεν αντικατοπτρίζονται στη διαμονή, σύμφωνα με τους ίδιους. Όπως επισημαίνουν, τα στοιχεία που ανακοινώνει η Fraport αφορούν την είσοδο στο νησί και όχι τη διαμονή, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσοι κατευθύνονται στην κρουαζιέρα (λόγω του home port στο λιμάνι της Κέρκυρας), στη γείτονα Αλβανία και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Πρέβεζα. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο αφίχθησαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας 7.903 επιβάτες εξωτερικού, τον Απρίλιο 75.881 και τον Μάιο 207.903.

Κρουαζιέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΚΕ, ο συνολικός αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του home port, ανήλθε στους 149.972 επιβάτες, το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024 (έναντι 106.661 την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Ο αριθμός αυτός επιμερίζεται στους μήνες ως εξής: 194 τον Φεβρουάριο, 9.879 τον Απρίλιο, 39.212 τον Απρίλιο και 100.687 τον Μάιο.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ