Δευτέρα 01.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος για την οδυνηρή επέτειο της εξόντωσης των Κερκυραίων Εβραίων

Εβραίοι
29 Ιουνίου 2024 / 11:17

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες, 80 χρόνια από τη μαζική εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας, από τους Ναζί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την οδυνηρή επέτειο των 80 χρόνων από την εξόντωση των Κερκυραίων Εβραίων από τους Ναζί, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες, 80 χρόνια από τη μαζική εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας, από τους Ναζί. Οικογένειες σκόρπισαν και ξεκληρίστηκαν, ελεύθεροι πολίτες πλήρωσαν με τη ζωή τους, το μόνο «αδίκημα» που είχαν διαπράξει. Την καταγωγή τους!

Η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας, μια κοινότητα με γόνιμη παρουσία αιώνων στο νησί, αφανίστηκε μέσα σε λίγες μέρες στα κρεματόρια του Άουσβιτς – Μπίρκεναου.
Είχε προηγηθεί η συγκέντρωση από τη Γκεστάπο όλων των μελών της εβραϊκής κοινότητας στην Πλατεία. Απελπισμένοι και αβοήθητοι, οι Κερκυραίοι Εβραίοι κάθε ηλικίας, ακόμα και άρρωστοι,  παρέδωσαν πρώτα ό,τι αντικείμενο αξίας είχαν επάνω τους και μετά τα κλειδιά των σπιτιών τους. Από τη φρίκη του Άουσβιτς, επέζησαν μόνο 180 από τους 1900 περίπου, που μεταφέρθηκαν εκεί.

Σήμερα, η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας περιορίζεται σε μερικές δεκάδες μέλη, με αξιοσημείωτη ωστόσο παρουσία στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οι μνήμες όμως δεν σβήνουν. Αδιάψευστοι μάρτυρες παραμένουν τα βομβαρδισμένα κτήρια και τα ερειπωμένα σπίτια της εβραϊκής συνοικίας, που ως τότε έσφυζαν από ζωή.

Η κτηνωδία του Ολοκαυτώματος, η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφήνει διδάγματα τεράστιας ηθικής και κοινωνικής διάστασης. Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η βία αποκτηνώνουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στα χειρότερα και στα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχει βιώσει η ανθρωπότητα.

Αυτό το οδυνηρό ορόσημο στην ιστορία, τότε που εξέλειπε κάθε έννοια ανθρωπιάς αλλά και η ίδια η ζωή, είναι σημαντικό να παραμένει βαθιά εντυπωμένο στη συλλογική μνήμη και να γίνεται συνείδηση ιδιαίτερα των νέων συμπολιτών μας.

- Ποτέ πιά σε κανένα λαό!