Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπ. Κόκκαλη - Ο «μαύρος χρυσός» των σκουπιδιών, οικιακή κομποστοποίηση σύμμαχος και αρωγός

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
25 Ιουνίου 2024 / 17:59
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Αποκτήστε κι εσείς τον δικό σας ΔΩΡΕΑΝ και ξεκινήστε σήμερα την δική σας κομποστοποίηση. Καλέστε στο 26633 60155 για να κάνετε την κράτησή σας!

ΚΕΡΚΥΡΑ. 240 λίτρα άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικού (ph 7), απέσπασε από τον κομποστοποιητή που προμηθεύτηκε η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Δήμου Βόρειας Κέρκυρα από τον Δήμο του Βορρά πριν από λίγους μόνους μήνες, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στην μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων! Σε ανάρτησή της στα social αναφέρει τον τρόπο που έφτασε στο τελικό αποτέλεσμα.

Διαδικασία

Συλλογή Υλικών: Κάθε μέρα, συγκέντρωνα τα φλούδια από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τσόφλια των αυγών και τα κατακάθια του καφέ μου, σαν μικρούς θησαυρούς της κουζίνας.

Τοποθέτηση στον Κομποστοποιητή: Έφτιαξα στρώσεις από αυτά τα "πράσινα" και τα "καφέ" υλικά, όπως ένας μάγειρας ετοιμάζει μια πλούσια πίτα.

Ανακάτεμα και Υγρασία: Κάθε τόσο, ανακάτευα τα υλικά και έλεγχα την υγρασία, δίνοντας προσοχή στη ζωή που άρχιζε να αναπτύσσεται μέσα στο κομπόστ.

Χρόνος και Υπομονή: Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μείγμα αποβλήτων μεταμορφώθηκε σε ένα πλούσιο, μαύρο χρυσάφι.

 Αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα αυτού του μαγικού ταξιδιού είναι εδώ μπροστά σας (Επισυνάπτω φωτογραφίες). Το κομπόστ που παρήγαγα έγινε το ελιξίριο για τα φυτά μου, κάνοντάς τα πιο υγιή και ανθεκτικά από ποτέ. Έχει μια υπέροχη, γήινη μυρωδιά που είναι η καλύτερη ένδειξη ότι είναι έτοιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το μελλοντικό αποτέλεσμα για τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας σε αριθμούς:

To 2023 ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας είχε 13.500 τόνους σύμμεικτα. Από αυτά, το 40 - 45% περίπου (δηλαδή περίπου 6.000 τόνοι) ήταν βιοαπόβλητα, ενώ το 50% των 6.000 τόνων ήταν οργανικά. Αν κάναμε όλοι μας κομποστοποίηση, θα είχαμε αποτρέψει 3000 τόνους οργανικών από το σύνολο των αποβλήτων μας με τεράστιο περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό όφελος για όλους μας. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι γίνεται χωρίς κανένα κόστος καθώς δεν απαιτούνται απορριμματοφόρα, καύσιμα, εργάτες κτλ.

«Σας καλώ να συμμετάσχετε! Η κομποστοποίηση είναι μια τέχνη που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα απόβλητα. Είναι δε, μια διαδικασία που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά. Σας προσκαλώ να δοκιμάσετε και εσείς αυτή τη μαγική διαδικασία και να γίνετε μέλος αυτής της πράσινης επανάστασης.  Ο Δήμος μας προσφέρει δωρεάν κομποστοποιητές και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί κάτι θετικό για το περιβάλλον μας. Αποκτήστε κι εσείς τον δικό σας ΔΩΡΕΑΝ και  ξεκινήστε σήμερα την δική σας κομποστοποίηση. Μαζί με τον κομποστοποιητή θα σας δοθεί κι ένα φυλλάδιο με όλες τις οδηγίες. Καλέστε στο 26633 60155 για να κάνετε την κράτησή σας! Έχουν ήδη δοθεί 520 κομποστοποιητές και διαθέτουμε κι άλλους!

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.