Φόρτες: Οφειλόμενη τιμή στην ιστορία η διατήρηση της Περιφέρειας των Επτανήσων!
"Η τιμή στην τοπική ιστορία, στους Ριζοσπάστες και τον Ριζοσπαστισμό, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις εφήμερες επετειακές εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, αλλά αποτελεί στοιχειώδη σεβασμό στην διατήρησή της ιστορικής μνήμης και όχι στην εξαφάνισή της"
Με έκπληξη διάβασα την είδηση που προέρχεται από την πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Κράτσα μέλος σήμερα (διορισμένη από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη) στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκκολαπτόμενη «διοικητική αλλαγή στις Περιφέρειες της Ελλάδας οι οποίες από 13 που είναι τώρα θα γίνουν 8. Και αυτό θα γίνει μέχρι τις επόμενες περιφερειακές εκλογές» !
Το σχέδιο (δυστυχώς) είναι αντίστοιχο της διάσπασης της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το 2010 (που ειρήσθω εν παρόδω αποδείχθηκε ότι εξυπηρετούσε οικονομικά και μόνο συμφέροντα και όχι διοικητικές – πολιτικές ανάγκες) με την διάσπαση τώρα και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τα βόρεια νησιά να πηγαίνουν με την Ήπειρο και τα Νότια (ανάμεσα στα οποία Κεφαλονιά και Ιθάκη) με την Δυτική Πελοπόννησο (Πάτρα) !
Τώρα ποια ήταν τα οφέλη για το Υγειονομική Σύστημα στα Επτάνησα από αυτήν την διάσπαση έτσι που σήμερα να προωθείται και η αυτοδιοικητική διάσπαση μόνο η σημερινή Κυβέρνηση που την προωθεί γνωρίζει !
Όμως θα σταθώ σε κάτι άλλο και όχι στις αυτονόητες δυσμενείς συνέπειες να ενωθούμε με ισχυρότερες πληθυσμιακά και οικονομικά περιοχές.
Την ιστορική ταυτότητα και τη συνέχεια των Επτανήσων μέσα στο χρόνο έτσι που θα ήταν ΜΕΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ να διαταραχθούν ξαφνικά σήμερα !
Τα Επτάνησα από την αρχαιότητα ήταν αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας και έβαλαν την ταυτότητά τους σε όλες τις εποχές και σε όλες τις σελίδες της ιστορίας με αποκορύφωμα την σύσταση της Επτανήσου Πολιτείας του πρώτου αυτόνομου κράτους σε ελληνικά εδάφη στο ξεκίνημα του 19ου αιώνα, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς στα μέσα του 15ου αιώνα.
Το 1986 έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία, τα Επτάνησα αποτέλεσαν μία από τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες στον ιστορικό σταθμό για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση με το νόμο της δεύτερης Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου 1622/1986 «για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό» ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων !
Δεν θα εισέλθω στις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες της συρρίκνωσης των 13 Περιφερειών της Ελλάδας σε 8 γιατί θεωρώ και το επαναλαμβάνω, πως η Ελληνική Κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως και η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού με τους 11 Δήμους στα Επτάνησα και μαζί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ την παρουσία του πρώτου Ελληνικού Κράτους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και μάλιστα με την ευκαιρία να της αποδοθεί και η ιστορική και όχι γεωγραφική της ονομασία ως Περιφέρεια Επτανήσου Πολιτείας έστω και Περιφέρεια Επτανήσων !
Η τιμή στην τοπική ιστορία, στους Ριζοσπάστες και τον Ριζοσπαστισμό, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις εφήμερες επετειακές εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, αλλά αποτελεί στοιχειώδη σεβασμό στην διατήρησή της ιστορικής μνήμης και όχι στην εξαφάνισή της !
Υπηρετώντας την αυτοδιοίκηση σε όλες τις αιρετές θέσεις για πάνω από 20 χρόνια βίωσα από «πρώτο χέρι» το ξεκίνημά της (σχεδόν) το θεσμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (διορισμένη και αιρετή) και τον αναπτυξιακό και πολιτικό της ρόλο, γιαυτό και θεώρησα ότι έχω ιστορική ευθύνη να καταθέσω δημόσια την άποψή μου και να καλέσω τους Επτανήσιους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, τους Δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές, όπως και τον Περιφερειάρχη με το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και τους τοπικούς συλλογικούς φορείς, να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης.
Μάκης Φόρτες
Δήμαρχος Αργοστολίου 1995-2006
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ