Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μικροί μαθητές ανέλαβαν δράση για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών (photos + videos)

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
13 Ιουνίου 2024 / 11:34
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στήριξαν την εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε σήμερα το Νοσοκομείο. Το 2023 συλλέχθηκαν από το Τμήμα Αιμοδοσίας 7.125 μονάδες αίματος με τις ανάγκες να ανέρχονται στις 5.000 μονάδες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενεργό ρόλο ως κοινωνοί της προσπάθειας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών έγιναν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου, με στόχο να ενισχυθούν τα αποθέματα σε αίμα, ενόψει των αυξημένων αναγκών του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο του 20ου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, το νοσηλευτικό ίδρυμα διοργάνωσε το πρωί της Πέμπτης, εθελοντική αιμοδοσία στον πεζόδρομο της Ευγ. Βουλγάρεως. Μαθητές της στ’ τάξης που είχαν ήδη ενημερωθεί για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η μετάγγιση αίματος για ασθενείς, ανέλαβαν δράση προτρέποντας τους περαστικούς να λάβουν μέρος στην εθελοντική αιμοδοσία.

7.125 μονάδες αίματος συλλέχθηκαν το 2023

Όπως τόνισε ο Διευθυντής Αιμοδοσίας του ΓΝΚ Βασίλης Ανδριώτης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός, παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού της, λόγω της επισκεψιμότητας με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και οι ανάγκες σε αίμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2023 συλλέχθηκαν 7.125 μονάδες αίματος, με τις ανάγκες να ανέρχονται στις 5.000 μονάδες, για μεταγγίσεις ασθενών που νοσηλεύονταν στη χειρουργική και παθολογική κλινική αλλά και για τους ασθενείς της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας.

 «Η υπόλοιπη ποσότητα αίματος που συλλέξαμε πήγε σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψει ανάγκες Κερκυραίων που νοσηλεύονταν εκτός Κέρκυρας», επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για το νησί μας και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η ποσότητα αίματος που χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποθέματα του Νοσοκομείου, ωστόσο ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει πρόβλημα για συγκεκριμένες ομάδες κάποιες φορές και γι’ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση.

 

Σε συνέχεια

Οι μαθητές είχαν ήδη γνώση της σπουδαιότητας του εγχειρήματος, καθώς στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα μια εθελοντική αιμοδοσία στο σχολείο τους. Στο πλαίσιο αυτό έφτιαξαν αφίσες για να ευαισθητοποιήσουν γονείς και κηδεμόνες και δημιούργησαν αναμνηστικά ως επιβράβευση στους εθελοντές αιμοδότες. Όπως τόνισε ο Διευθυντής του σχολείου Σπύρος Βλαχόπουλος, η σημερινή δράση ήταν σε συνέχεια της προηγούμενης προσπάθειας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου.  «Τα παιδιά πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία  και να συμμετέχουν ενεργά. Είναι στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης και ενισχύουμε και την ενσυναίσθηση», ανέφερε ο κ. Βλαχόπουλος.

Εγγλεζοπούλου: Δώρο ζωής

Στη σημαντικότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε αίμα, αναφέρθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κέρκυρας Μαντώ Εγγλεζοπούλου προτρέποντας όλους να συμμετάσχουν. «Είναι το μόνο απ’ ότι δίνουμε στους ασθενείς μας που δεν μπορούμε να το αγοράσουμε. Είναι προσφορά ζωής λοιπόν, είναι δώρο ζωής», ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας ότι από μικρή ηλικία θα πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Νέα κινητή μονάδα  αιμοδοσίας

Όπως είπε η κ. Εγγλεζοπούλου, το νοσοκομείο παρέλαβε πριν λίγες ημέρες και μια νέα κινητή μονάδα αιμοδοσίας, πλήρως εξοπλισμένη, δωρεά της οικογένειας Αγάθου. «Παραλάβαμε προχθές το νέο τροχοφόρο της αιμοδοσίας, με το οποίο θα βγαίνουμε στους δρόμους για την εθελοντική αιμοδοσία. Σύντομα θα τελειώσουν και κάποια γραφειοκρατικά θέματα που έχουμε ακόμα, για να βγουν οι επαγγελματίες υγείας, με αυτό το αυτοκίνητο, στις εθελοντικές αιμοδοσίες», συμπλήρωσε η ίδια.

Βραβεύσεις

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, το Νοσοκομείο διοργανώνει σήμερα το απόγευμα εκδήλωση για να βραβεύσει τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις οποίες έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ιδρύματος και θα τιμηθούν εθελοντές αιμοδότες που συμμετείχαν στις δράσεις του για τη συγκέντρωση αίματος για όσους έχουν ανάγκη.

 

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.