Κυριακή 06.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχονται «ράμπο» στην Κέρκυρα για αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε παραλίες για ομπρελοκαθίσματα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
13 Ιουνίου 2024 / 10:03

«Όπως έγινε στη Ρόδο έτσι θα συμβεί και στην Κέρκυρα», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ . Θα βασιστούν και σε καταγγελίες πολιτών που υποβλήθηκαν στην εφαρμογή mycoast.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αιφνιδιαστικοί και σαρωτικοί έλεγχοι σε παραλίες και αιγιαλούς της Κέρκυρας αναμένονται το επόμενο διάστημα από τους «Ράμπο» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την τήρηση της νομιμότητας ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων από τους παραχωρησιούχους. «Όπως έγινε στη Ρόδο έτσι θα συμβεί και στην Κέρκυρα», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ Όμηρος Τσάπαλος, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα χρόνου για να γίνουν οι μαζικοί έλεγχοι και στο νησί των Φαιάκων.

Ήδη το Υπουργείο έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό, με μικτά κλιμάκια, καθώς και ομάδες κοινού ελέγχου, αποτελούμενες από στελέχη δικά του, της Κτηματικής Υπηρεσίας, των Δήμων, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, οι έλεγχοι θα βασιστούν και σε καταγγελίες πολιτών που υποβλήθηκαν στην εφαρμογή mycoast.gr, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπέρβαση της παραχώρησης για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες. Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και προβλέπουν τσουχτερά πρόστιμα ακόμη και σφράγιση των επιχειρήσεων και απαγόρευση συμμετοχής σε δημοπρασίες. Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, προς ώρας οι καταγγελίες πολιτών της Κέρκυρας είναι λίγες στην εφαρμογή.

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σε όλη την επικράτεια, η νέα διαδικασία που νομοθέτησε το ΥΠΟΙΚ για τις παραχωρήσεις χρήσης παραλιών και αιγιαλού, η οποία πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά και μόνο μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας https://eauctions.gsis.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τις 1.200 για φέτος. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 800 - 850 με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα. Οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και επαναδημοπρατούνται με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τις 28 Ιουνίου. Όπως διευκρίνισε υψηλή ζήτηση από ενδιαφερόμενους καταγράφηκε τόσο στην Κέρκυρα όσο και στα άλλα τα νησιά του Ιονίου.

Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας για ομπρελοκαθίσματα σε περιοχές των τριών δήμων του νησιού αναρτήθηκαν εδώ και καιρό από την Κτηματική Υπηρεσία της Κέρκυρας, ενώ όπου κατέληξαν άγονες επαναδημοπρατήθηκαν. Σε αυτές καθορίζεται πέραν από το ποσό εκκίνησης, η διάρκεια σύμβασης, το συνολικό εμβαδό παραχώρησης και οι ακριβείς συντεταγμένες που θα τοποθετηθούν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα ποσά εκκίνησης πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις «ζαλίζουν», καθώς ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Ενδεικτικά στη Βόρεια Κέρκυρα:

-ΚΑΒΒΑΔΑΔΕΣ, Τοπωνύμιο Άγιος Γεώργιος 3, συνολικού εμβαδού Ε 498,60 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 9.972,00€/έτος (19.944,00€ τη διετία)

-ΑΥΛΙΩΤΕΣ, Τοπωνύμιο Άγιος Στέφανος, συνολικού εμβαδού Ε 499,98 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 12.499,50€/έτος (24.999,00€ τη διετία)

-ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, Τοπωνύμιο Αλμυρός, συνολικού εμβαδού Ε 495,92 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 9.918,40€/έτος ( 19.836,80€ τη διετία)

-ΚΑΣΣΙΩΠΗ, Τοπωνύμιο Βότανα, συνολικού εμβαδού Ε 499,18 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 7.075,88€/έτος (14.151,75€ τη διετία)

Στη Νότια Κέρκυρα:

-ΧΛΩΜΟΣ, Τοπωνύμιο Sandy Beach, συνολικού εμβαδού Ε 474,35 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 26.108,00€/έτος (52.216,00€ τη διετία)

-ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, Τοπωνύμιο Χαλικούνας 1, συνολικού εμβαδού Ε 498,55 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 6.082,31€/έτος (12.164,62€ τη διετία

Στην Κεντρική Κέρκυρα:

-ΚΑΤΩ ΓΑΡΟΥΝΑ, Τοπωνύμιο Άγιος Γόρδιος, συνολικού εμβαδού Ε=297,27 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 6.242,67€/έτος (12.485,34€ τη διετία)

ΓΟΥΒΙΑ, Τοπωνύμιο Γουβιά 2, συνολικού εμβαδού Ε= 99,25 τ.μ., με σκοπό παραχώρησης Ομπρέλες - Ξαπλώστρες και με τιμή εκκίνησης 3.852,89 €/έτος (7.705,78 € τη διετία)

Σφιχτό το πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 50% της παραλίας μένει ελεύθερο και το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχώρησης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες. Επιπλέον τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον τέσσερα μέτρα, για τις νέες παραχωρήσεις, ενώ για τις υφιστάμενες ισχύει το παλιό καθεστώς των τριών μέτρων από τη θάλασσα. Παράλληλα οι υποχρεώσεις επεκτείνονται στην ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού με ειδικές προβλέψεις για άτομα με αναπηρία, στην ύπαρξη ναυαγοσώστη (εφόσον δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο, για τις νέες παραχωρήσεις) κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και 6.500 ενεργές συμβάσεις από προηγούμενα έτη, για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος.

Θεαματικά υψηλά

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τσάπαλο υπάρχει η αίσθηση ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες είναι θεαματικά υψηλά, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. Σημαντικό μέρος αυτών πάντως θα καταλήξουν στα ταμεία των Δήμων. Ειδικότερα βάσει του νέου νόμου, το 60% επί του ανταλλάγματος του Δημοσίου από την παραχώρηση απλής χρήσης αποδίδεται στον οικείο δήμο και το υπόλοιπο 40% μένει στα ταμεία του κράτους.

Ομπρελοκαθίσματα από «χρυσάφι»

Οι  εξορμήσεις πάντως στις οργανωμένες παραλίες της Κέρκυρας στοιχίζουν ακριβά και φέτος. Σε αρκετές περιπτώσεις οι λουόμενοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ενοικίαση ενός σετ με ξαπλώστρες και ομπρέλες, λόγω των ανατιμήσεων, ενώ και στις περιπτώσεις που δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις, διατίθενται σε αλμυρές τιμές. Διακυμάνσεις παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή. Ενδεικτικά στις παραλίες της Νότιας Κέρκυρας τα σετ στοιχίζουν 10 ευρώ από 8 ευρώ που ήταν πέρσι, στην Κεντρική Κέρκυρα από 12 – 60 ευρώ και στη Βόρεια Κέρκυρα στα 15 ευρώ.

ΦΩΤΟ@pixabay