Σάββατο 28.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χάλκινο βραβείο στο Education Leaders Awards για το Νηπιαγωγείο Ποταμού και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
12 Ιουνίου 2024 / 09:24

Οι υποψηφιότητές τους ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση και βραβεύονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το χάλκινο βραβείο απέσπασαν στο Education Leaders Awards 2024 δυο σχολεία της Κέρκυρας για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές τους. Το Νηπιαγωγείο Ποταμού κατάφερε να ξεχωρίσει με ένα σύντομο βίντεο που δημιούργησε για τον «Κερκυραίο Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια», ενώ το Εσπερινό ΕΠΑΛ για την κατασκευή ιστοσελίδας και προβολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έμφαση σε τεχνολογικά ζητήματα και όχι μόνο.

Το κάθε σχολείο κατάφερε να ξεχωρίσει στην κατηγορία που κατέθεσε υποψηφιότητα, μέσα από τις εμπνευσμένες δράσεις που έχουν «υιοθετήσει», σπάζοντας τα στεγανά της παραδοσιακής διδασκαλίας, με στόχο οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με έναν πιο διαδραστικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο Ποταμού διακρίθηκε στην κατηγορία «Εξωστρέφεια, Εκπαιδευτικές Επισκέψεις και Βιωματική Μάθηση στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» χάρη στο βίντεο που δημιούργησαν για τη ζωή και το έργο του Κερκυραίου «Κόμη» Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Σκοπός του προγράμματος, μέσω της δημιουργικής και βιωματικής προσέγγισης, αποτέλεσε η ανάδειξη σημαντικών πτυχών της πορείας του Κυβερνήτη, με τη φυσική παρουσία των μαθητών του 2ου τμήματος του νηπιαγωγείου σε τοπόσημα που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τη ζωή του. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια, όπου και περιηγηθήκαν στη μόνιμη έκθεση, ενώ άντλησαν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του από την κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας.

Όλα αυτά «παντρεύτηκαν» σε ένα σύντομο βίντεο, «ντυμένο» από τις παιδικές φωνές των λιλιπούτειων μαθητών που ξετυλίγουν την ιστορία του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και αξιοποιώντας ως πλάνα, φωτογραφίες από την επίσκεψή τους, στον ιστορικό χώρο της Κουκουρίτσας.

Συντελεστές του project ήταν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του τμήματος, Σοφία Ψαρρά, Βασιλική Κομμάτα και Ειρήνη Πετρέλλη. Όπως τόνισε στην «Ε» η διευθύντρια του νηπιαγωγείου κ. Ψαρρά, τα παιδιά στο πλαίσιο της δράσης δημιούργησαν και το δικό τους βιβλίο για τον Ιωάννη Καποδίστρια αναλαμβάνοντας τη συγγραφή και την εικονογράφηση.

«Οι νηπιαγωγοί καλούμαστε να συνδυάσουμε αρμονικά τη θεωρία με την πράξη, ώστε οι διδακτικοί σχεδιασμοί και οι μαθησιακές καταστάσεις που οργανώνουμε να είναι υψηλής ποιότητας και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών του νηπιαγωγείου, διαμορφώνοντας ένα πλούσιο σε ερεθίσματα και «γνωστικά προκλητικό» μαθησιακό περιβάλλον. Στο συγκεκριμένο μαθησιακό περιβάλλον με θεματική «Μέσα από τέχνη και μνημεία τόπους γνωρίζω και ιστορία» στοχεύσαμε οι μαθητές με αφορμή κάποιο μνημείο ή κατοικία ή δημόσιο κτίριο ή έργο τέχνης, να μάθουν την ιστορία του τόπου τους, να ερευνήσουν προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες, αλληλεπιδρώντας μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και τη χρήση των τεχνολογιών πληοροφορικής», ανέφερε η κ. Ψαρρά.

Ιστοσελίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ

Στον «αέρα» βρίσκεται η ιστοσελίδα www.pclearn.gr που δημιούργησαν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κέρκυρας από τα Tμήματα Πληροφορικής της β’ και γ’ τάξης. Στόχος του project, με το οποίο το σχολείο έλαβε τελευταία στιγμή μέρος στη φετινή διοργάνωση, ήταν να εξελίξουν οι μαθητές τις γνώσεις τους και να εμπλουτιστούν οι μέθοδοι διδασκαλίας με νέους τρόπους. Η προσπάθεια έπιασε τόπο και με τη βούλα. Το σχολείο διακρίθηκε στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία στη Δημόσια Δια Βίου Εκπαίδευση» για την τεχνολογική ενημέρωση και διασύνδεση των μαθητών του, αποσπώντας το χάλκινο βραβείο.

«Η δράση ξεκίνησε πέρσι στα πλαίσια του σχολείου με πρωτοβουλία του καθηγητή Πληροφορικής Σωτήρη Φωτίου και ολοκληρώθηκε φέτος, με δυνατότητα εξέλιξης. Οι ίδιοι μαθητές δημιούργησαν την ιστοσελίδα, και φροντίζουν να την εμπλουτίζουν με άρθρα και χρήσιμο υλικό. Παράλληλα, το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επισήμανε στην «Ε» ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Τραϊανόπουλος.

Στο σχολείο φοιτούν ενήλικοι μαθητές, κάθε ηλικίας από 20 – 65 ετών. Εργαζόμενοι αλλά και συνταξιούχοι που επέστρεψαν και πάλι στα θρανία. «Οι μαθητές μας είναι ενθουσιασμένοι. Τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, όταν αναμειγνύονται με θέματα τεχνολογίας, που πιο πριν τα θεωρούσαν δύσκολα. Είναι μια διαδικασία που οδηγεί στην εξέλιξή τους και σχετίζεται με πρακτικές γνώσεις», σχολίασε ο κ. Τραϊανόπουλος. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας διακρίνεται στη συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς και πριν μια πενταετία κατάφερε να ξεχωρίσει αποσπώντας χρυσό βραβείο.

Η βράβευση

Η τελετή απονομής των βραβείων Education Leaders Awards 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής), τη Δευτέρα 1 Ιουλίου. Μέσω των βραβείων αυτών αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται εξαιρετικά επιτεύγματα και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο ή αγορά. Σημειώνεται ότι τα σχολεία και οι εκπαιδευτικές μονάδες του δημοσίου τομέα μπορούν να καταθέσουν υποψηφιότητες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

 

ΦΩΤΟ@ΣΟΦΙΑ ΨΑΡΡΑ, ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΑΪΑΝΟΠΟΥΛΟΣ