Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίσκεψη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
06 Ιουνίου 2024 / 13:18

"Η συνάντηση ΔΣΚ - Κτηματολογικού Γραφείου ΙΝ έγινε σε ένα άψογο κλίμα και υπήρξε ιδιαίτερα πρόσφορη, είναι δε αυτονόητο ότι θα υπάρχει συνεχώς «ανοιχτή γραμμή» και συνεχής επαφή μεταξύ των δυο φορέων"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ). Σήμερα, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη, εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική, επίσκεψη στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων (στο λειτουργούν Κτηματολόγιο), από την ημέρα που ανέλαβε την Διεύθυνση του Γραφείου η νέα Προϊσταμένη κ. Ελένη Μπαλου. 

Η κ. Μπαλού μας περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολογικό γραφείο, τα οποία κυρίως συνίστανται στην έλλειψη χώρου για τα αρχεία των συγχωνευόμενων Υποθηκοφυλακείων, στην πολύ μεγάλη εκκρεμότητα πράξεων που έρχεται, κυρίως, από κάποια πρώην Υποθηκοφυλακεία, στην ανάγκη διορισμού στο Γραφείο εξειδικευμένου προσωπικού (Δικηγόροι, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι) κλπ. 

Ο ΔΣΚ καλωσόρισε την κ. Μπαλού στα νέα της αυτά καθήκοντα και της ευχήθηκε επιτυχία, εγγύηση της οποίας αποτελεί η μακρόχρονη, επιτυχής πορεία της στην μαχόμενη δικηγορία. 

Στη συνέχεια τα μέλη του ΔΣΚ αναφέρθηκαν σε σειρά θεμάτων που απασχολούν το Νομικό κόσμο και την κοινωνία της Κέρκυρας και έχουν να κάνουν με το Κτηματολογικό Γραφείο και ενδεικτικά ανέφεραν τα εξής: 

1) Μεγάλη χρονική εκκρεμότητα στην εγγραφή πράξεων.

Αναφέρθηκε ότι καθημερινά «περνιέται» εκκρεμότητα, παρά ταύτα συνεχίζει να είναι μεγάλη και συνεχώς εισέρχεται καινούρια. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση των χρόνων εγγραφής πράξεων σε σχέση με ο,τι επικρατεί σήμερα. 

2) Συχνή μεγάλη αναμονή στο Ταμείο.

Το Κτηματολογικό Γραφείο διαθέτει 2 Ταμεία (συνήθως λειτουργούν και τα 2, εκτός αν υπάρχουν άδειες προσωπικού). Προτείναμε να κάνει δωρεά ο ΔΣΚ ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα κουπονιού αναμονής και να γίνει διαχωρισμός των 2 ταμείων, ώστε 1 να εξυπηρετεί Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές και Μηχανικούς και 1 τους πολίτες. Η πρόταση θα εξεταστεί από το Κτηματολογικό Γραφείο. 

3) Μη επαρκής χώρος για την ενσωμάτωση των Αρχείων Μεσης - Όρους.

Υπάρχει ανάγκη επέκτασης των εγκαταστάσεων του Κτηματολογικού Γραφείου και της ήδη υπάρχουσας μίσθωσης με νέο παρακείμενο χώρο, για τον οποίον γίνονται διαπραγματεύσεις μίσθωσης του. Η κ. Μπαλού μας απάντησε ότι η απόφαση εναπόκειται στην Αθήνα, στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο». 

4) Μακρύς χρόνος ψηφιοποίησης των αρχείων (η πρόβλεψη είναι για Νοέμβριο του 2025).

Μας αναφέρθηκε ότι η εταιρεία ψηφιοποίησης έχει εγκατασταθεί στην Κέρκυρα και το έργο της ψηφιοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει, όμως το Κτηματολογικό Γραφείο δεν έχει αρμοδιότητα ως προς την ρύθμιση του χρόνου αποπεράτωσης. 

5) Απαίτηση προσκόμισης περισσότερων δικαιολογητικών για την εγγραφή κάποιων πράξεων (πχ αγωγών) απ' ο,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Η κ. Μπαλού δεσμεύτηκε να το δεί και ανέφερε ότι συνεχώς έρχονται νέες οδηγίες από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και γίνεται συνεχής προσπάθεια εναρμόνισης του Γραφείου με αυτές. 

6) Ανάγκη ενίσχυσης του Γραφείου με νέο - εξειδικευμένο προσωπικό (σύσταση νομικού, τεχνικού και οικονομικού τμήματος).

Έχει ζητηθεί από την κ. Μπαλού με πλειάδα εγγράφων και θα το ζητήσει και ο ΔΣΚ, ως αδήριτη ανάγκη πλήρους και εύρυθμης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου. Είναι γεγονός ότι η στελέχωση αυτή προβλέπεται και απ' το Νόμο. 

7) Ραντεβού. 

Η κ. Μπαλού μας ανέφερε ότι η παρούσα χρονική περίοδος είναι μεταβατική (φάση συγχώνευσης, ενημέρωσης και διεκπεραίωσης της μεγάλης εκκρεμότητας) και η επανέναρξη των ραντεβού με την Προϊσταμένη θα επανεξεταστεί, χωρίς να αποκλείεται βέβαια η επαφή μαζί της σε περιπτώσεις ειδικών ή περίπλοκων ζητημάτων. 

Η συνάντηση ΔΣΚ - Κτηματολογικού Γραφείου ΙΝ έγινε σε ένα άψογο κλίμα και υπήρξε ιδιαίτερα πρόσφορη, είναι δε αυτονόητο ότι θα υπάρχει συνεχώς «ανοιχτή γραμμή» και συνεχής επαφή μεταξύ των δυο φορέων, ώστε να εξευρίσκονται λύσεις και να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των συναδέλφων και του κοινού. 

ΦΩΤΟ@ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ