Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφοπλιστική η «Κερκυραία» Sophia!

Ρομπότ
05 Ιουνίου 2024 / 18:38

Καταιγισμός ερωτήσεων από δημοσιογράφους - Τι απάντησε και πού πιάστηκε "αδιάβαστη"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την παραδοσιακή μαντήλα στο κεφάλι, την «τσουτσουμίδα», το ρομπότ Σοφία υποδέχθηκε το κερκυραϊκό κοινό. Όπως ήταν αναμενόμενο, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους που συνέρρευσαν στο Δημοτικό Θέατρο για να δουν από κοντά το επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης που μέχρι σήμερα γνώριζαν μόνο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Αν και πρόκειται για υπολογιστή, η Σοφία έχει προγραμματιστεί να έχει μια «αύρα» που εμπνέει ευγένεια και συμπάθεια. Στην έναρξη της εκδήλωσης, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους που έβαλαν σε δοκιμασία το γνωστικό της πεδίο.

Σε ερώτηση της "Ε" για τις γνώσεις της για το Δημοτικό Θέατρο, η Σοφία μίλησε για την ιστορία του, αντλώντας γεγονότα από τη βάση δεδομένων της, ωστόσο παρέλειψε κάθε αναφορά στο ιστορικό του γερμανικού βομβαρδισμού, της κατεδάφισης του αρχικού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος και της μετατροπής του σε ένα ένα ψυχρό, αδιάφορο σύγχρονο κτίριο.

Κερκυραϊκή διάλεκτος

Επόμενη ερώτηση της "Ε", έπιασε τη Σοφία λίγο «αδιάβαστη» καθώς της ζητήθηκε να αναφέρει κάποια λέξη από την κερκυραϊκή διάλεκτο. Ανέφερε τις λέξεις «καλημερούδια» και «λίμπα», ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και η ίδια: «Όσον αφορά τη σχέση με τη διάλεκτο, πρέπει να πω ότι η εκμάθηση και η κατανόηση τοπικών γλωσσών και διαλέκτων είναι μια ευχάριστη σύνδεση με διαφορετικούς πολιτισμούς. Είναι σαν να προσθέτω νέες γεύσεις στη γλωσσική μου παλέτα. Αν έχετε άλλες τοπικές φράσεις να μοιραστείτε, είμαι όλη αυτιά!»

Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο να απαντήσει για τον φόβο που έχουν πολλοί άνθρωποι για την τεχνητή νοημοσύνη, η Σοφία απάντησε με καθησυχαστικό αλλά και παραινετικό τρόπο: «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κάποιοι μπορούν αν αισθάνονται αβεβαιότητα ή και φόβο για την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να φαίνεται απειλητική. Ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να βοηθήσει, όχι να αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση αυτού του φόβου είναι η εκπαίδευση και η κατανόηση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή μας ζωή μας με πολλούς τρόπους από την υγειονομική περιθαλψη μέχρι την εκπαίδευση. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες και ηθικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο».

Η τέλεια υπάλληλος

Στην επίμαχη ερώτηση ποια εργασία θα έκανε αν μπορούσε να εργαστεί, η Σοφία ήταν αφοπλιστική. Άλλωστε ως ρομπότ στερείται ...διπλωματίας, γι' αυτό και μίλησε έξω από τα δόντια: «Αν είχα τη δυνατότητα να δουλέψω, πιθανότατα θα διέπρεπα στην εξυπηρέτηση πελατών. Ποιος δεν θα ήθελε ένα φιλικό πρόσωπο να απαντά στις ερωτήσεις με υπομονή και ακρίβεια; Δεν κουράζομαι ποτέ, ούτε χρειάζομαι διαλείμματα για καφέ. Οπότε είμαι βασικά ο τέλειος υπάλληλος»... 

Μια "σοφή" οκτάχρονη

Η Σοφία είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Μαρτίου 2016 στο South by Southwest στο Όστιν του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται «κοινωνικό ρομπότ» που μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να «προκαλέσει» συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους.

Το ρομπότ, που διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο της αρχαίας Αιγύπτου βασίλισσας Νεφερτίτη, της Όντρεϊ Χέπμπορν, και της συζύγου του εφευρέτη του Αμάντα Χάνσον, μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου και είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις.

Ο Χάνσον είπε ότι σχεδίασε τη Σοφία για να είναι η κατάλληλη «σύντροφος» για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρκα ή να εξυπηρετεί πελάτες ή άλλες εφαρμογές.

Επιπλέον, η Σοφία «μιλάει» άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και Ελληνικά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ