Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Επιτιμοποίηση του διακεκριμένου ελληνιστή Jose Antonio Moreno Jurado

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
05 Ιουνίου 2024 / 13:48
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Η επιτιμοποίηση του Moreno Jurado επισφραγίζει την πολυδιάστατη προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και ταυτόχρονα αναδεικνύει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας σε κέντρο ανθρωπιστικών σπουδών με διεθνή ακτινοβολία."

ΚΕΡΚΥΡΑ. Tο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναγορεύσει τον κορυφαίο ελληνιστή José Antonio Moreno Jurado σε επίτιμο διδάκτορα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου:

«Ο José Antonio Moreno Jurado (Σεβίλλη 1946) είναι διδάκτωρ της Κλασικής Φιλολογίας, ποιητής, μεταφραστής με πολύπλευρο έργο και μελετητής της αρχαίας, βυζαντινής και νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής του είναι: «Κλασική αναπόληση στα έργα του Γιώργου Σεφέρη», ενώ η μεταπτυχιακή εργασία του πάνω στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη ήταν η πρώτη μελέτη γύρω από τη νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εργάστηκε επί τέσσερα έτη ως Καθηγητής-Συνεργάτης και δίδαξε την «Ποιητική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τα Ιπποτικά Μυθιστορήματα της εποχής των Παλαιολόγων. Το 1973 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης «Αδονάις» και το 1985 το Διεθνές Βραβείο «Χουάν Ραμόν Χιμένεθ». Το 2019 έγινε Επίτιμο Μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ) και το 2020 Επίτιμο Μέλος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής της Κύπρου (ΟΛΚ). Το 2021 ορίστηκε αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) της Αθήνας και του απονεμήθηκε και το Βραβείο Τιμής «Θανάσης Νάκας» για το σύνολο έργο του.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.