Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συνέντευξη του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτη Δουδωνή στην κ. Ενημέρωση του Σαββάτου

ΔΟΥΔΩΝΗΣ
01 Ιουνίου 2024 / 09:53
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Μπορεί να τσιτάρει (συμπυκνώνει) αυτό που λέει, με συνθήματα προς ένα διευρυμένο ακροατήριο. Εκείνο της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», που η επανεμφάνιση της μπορεί, όπως προσδοκάει, να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Του επισημαίνουμε πως ακριβώς αυτό ευαγγελίζεται και ο Κασσελάκης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο νεαρός αλλά πάντως «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Π. Δουδωνής δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες, πιθανότατα πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν και να παρεξηγηθούν, δυο εβδομάδες πριν την ευρωκάλπη, και πάντως να περιορίσουν το εύρος των κινήσεων του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη μέρα.

Αυτή, η επόμενη μέρα είναι ο γρίφος που καλείται να επιλύσει η δημοκρατική αντιπολίτευση. Ο Π. Δουδωνής πιστεύει πως θα είναι το ΠΑΣΟΚ, που έχοντας πάρει το προβάδισμα, θα έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

- Κι αν δεν συμβεί; Κι αν είστε πάλι τρίτο κόμμα;

- Θα συνεχίσουμε διότι έχουμε το ιστορικό βάθος, την επάρκεια αλλά και τον τρόπο. Μόνον που σ' αυτήν την περίπτωση, αντί να πάρουμε το ασανσέρ θ' ανεβούμε από τις σκάλες! (Σ.σ. Νάτο πάλι το τσιτάτο).

Η συζήτηση για την οικονομία

Η ακρίβεια έχει την τιμητική της εφόσον εκεί επικεντρώνεται η αντιπολιτευτική κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι η ένταση των περιβαλλοντικών και των ενεργειακών προβλημάτων εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες κι αυτή η κατάσταση επισφραγίζεται και επαυξάνεται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Επισημαίνει την αύξηση των ενοικίων έως και 50% εξαιτίας της κυβερνητικής προσέγγισης της κατοικίας σαν πόρο/περιουσιακό στοιχείο (asset) κι όχι ως σπίτι. Έτσι μεγαλώνει το πρόβλημα της στέγης. Αλλά και στην αγορά των αγαθών, ο τρόπος που το κυβερνητικό, οικονομικό επιτελείο διαχειρίζεται το πλεόνασμα, το προϊόν του πληθωρισμού στα δημόσια έσοδα κι όχι της ανάπτυξης, ανακυκλώνει και αναπαράγει το πρόβλημα. Εν ολίγοις, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι τα έκτακτα έσοδα, όπως αυτό ύψους 1,9 δισ. πρέπει να κατευθύνονται στην ικανοποίηση έκτακτων αναγκών. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συμποσούμενες διευρύνουν τις ανισότητες.

Όσο για την εξωτερική πολιτική

Αποδίδει τις τουρκικές αξιώσεις με ένα ακόμα τσιτάτο λέγοντας πως τα νησιά δεν είναι νούφαρα αλλά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά για την αξία της διαπραγμάτευσης με σταθερές τις κόκκινες, ελληνικές γραμμές. Πιστεύει όμως πως τα τελευταία πολλά χρόνια υποχώρησε η ελληνική στάση και αυξήθηκε η τουρκική, αναθεωρητική γραμμή.

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τώρα να αποκαλύψει δικές του σκέψεις και πιθανόν κομματικά σενάρια, για την περίπτωση που οι επιδόσεις της ΝΔ και του αυθαίρετου τώρα δημοσκοπικού αθροίσματος ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, στην ευρωκάλπη θα είναι οριακές. Περιορίζεται να πει το ασφαλές πως το ζητούμενο είναι η δημοκρατική (συν)παράταξη, η σοβαρότητα και η διαχειριστική επάρκεια στην ελάφρυνση των λαϊκών βαρών.

Θεωρεί ανοικτή την προοπτική και το αποτέλεσμα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι οι δημοσκοπικές μετρήσεις επιμερίζουν αναλόγως την αποχή σε όλα τα κόμματα, κάτι που δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην πραγματική κάλπη!

ΦΩΤΟ@ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Οι δημοσκοπικές μετρήσεις επιμερίζουν αναλόγως την αποχή σε όλα τα κόμματα, κάτι που δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην πραγματική κάλπη! Στο στιγμιότυπο ο Π. Δουδωνής με τον Γ. Κατσαΐτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.