Τρίτη 25.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέφτει σαν χάρτινος πύργος η σύμβαση της Αλύπας

Ασφαλιστικά μέτρα
31 Μαΐου 2024 / 09:32
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Εκβιάζει η εταιρεία για μείωση ενοικίου και νομιμοποίηση αυθαιρεσιών - Ασφαλιστικά μέτρα καταθέτει ο Δήμος για να ανοίξει το λιμάνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έσπασε τελικά το σκοινί που τραβάει εδώ και δυο χρόνια η μισθώτρια του τουριστικού καταφυγίου της Αλύπας, έχοντας στο εξής να αναμετρηθεί ενδίκως με τον δήμο και τελικά να κηρυχθεί έκπτωτη.

Το θέμα ήρθε στη Δημοτική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 28/5, η οποία - κατόπιν γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας - ενέκρινε ομόφωνα την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για την άρση της διακοπής λειτουργίας του καταφυγίου σκαφών Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας, από τη μισθώτρια κατά παράβαση του σχετικού όρου της σύμβασης μίσθωσης, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Την ίδια μέρα ο δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι η εταιρεία, η οποία μάλιστα οφείλει μισθώματα, προσήλθε στο Μαράσλειο πριν από δύο μήνες προβάλλοντας τρεις αξιώσεις: Τη μείωση του ενοικίου, τη διαγραφή προστίμου του Λιμεναρχείου για αυθαίρετη κατασκευή αλλά και την κατά παρέκκλιση νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας. «Τα αιτήματα απερρίφθησαν ασυζητητί» δήλωσε ο δήμαρχος. «Έτσι η μισθώτρια προχώρησε στην εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος πρόσβασης, για να πιέσει τον δήμο να κάνει αποδεκτά τα αιτήματά της» πρόσθεσε.

Δεν άργησε

Το τουριστικό καταφύγιο μισθώθηκε από την εταιρεία «HOME CENTER MANAGEMENT 1 Ι.Κ.Ε.» με σύμβαση που υπεγράφη στις 4 Οκτωβρίου του 2021, ενώ τον Ιούνιο 2022 χορηγήθηκε από το Υπουργείου Τουρισμού η άδεια λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τη σύμβαση το ετήσιο μίσθωμα είναι 300.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά της έχει οριστεί για 17 περίπου χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για μια ακόμα δεκαετία. Στο τουριστικό καταφύγιο προβλέπονται 103 θέσεις για σκάφη ενώ στη σύμβαση μίσθωσης έχει προβλεφθεί ότι ο μισθωτής αποδέχεται τον ελλιμενισμό 12 επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Δ.Ε. Παλαιοκαστριτών τα οποία και θα εξαιρούνται από την καταβολή τελών ελλιμενισμού. Προβλέπεται επίσης χώρος αφιξοαναχωρήσεων για τις ενοικιαζόμενες λέμβους και τα τουριστικά ημερόπλοια.

Η μαρίνα που εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες τον Αύγουστο 2022 από τον τότε Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και χαρακτηρίστηκε από τους τοπικούς φορείς ως έργο τουριστικής ανάπτυξης που θα φέρει προστιθέμενη αξία στον τόπο, δημιούργησε «με το καλημέρα» σωρεία προβλημάτων στους επαγγελματίες της περιοχής.

Στα κάγκελα 

Οι πρώτες αντιπαραθέσεις, με τελεσίγραφα και υπέρογκες αυξήσεις για τη χρήση της εγκατάστασης σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ζητά από το περασμένο καλοκαίρι καταγγελία της σύμβασης. Πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς και εργατικά σωματεία ανέδειξαν αρκετές φορές το θέμα, η εταιρεία ωστόσο δεν φάνηκε να συγκινείται... Το αποκορύφωμα ήταν το λουκέτο που μπήκε φέτος στο πορτόνι, εξορίζοντας τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει προβεί σε καταγγελίες στο Λιμεναρχείο για ελλιμενισμένα σκάφη. 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σε μια μια ακόμα κινητοποίηση προβαίνει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, σήμερα Παρασκευή  και ώρα 7μμ. έξω από το λιμάνι της Αλύπας διεκδικώντας να ανοίξει άμεσα για τα αλιευτικά, τα τουριστικά και τα ιδιωτικά σκάφη και να κηρυχθεί έκπτωτη η μισθώτρια εταιρεία. 

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση επιπλέον, το λιμάνι πρέπει να λειτουργήσει γιατί θα κλείσει το αλιευτικό καταφύγιο του Άγιου Στέφανου που θα γίνουν εργασίες καθαρισμού και δεν θα είναι δυνατή η συγκοινωνιακή σύνδεση με τα Διαπόντια Νησιά. 

Ζητά επίσης να εξασφαλιστεί από τον δήμο ότι θα προστατευτεί η δημόσια περιουσία, καθώς παρατηρούνται εργασίες αφαίρεσης υλικών και εξοπλισμού από το λιμάνι.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.