Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εντυπωσιασμένη η πριγκίπισσα Κάκο από τους γιαπωνέζικους θησαυρούς στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Πριγκίπισσα
30 Μαΐου 2024 / 16:55

Η ομιλία της έκλεισε με τις δυο ελληνικές λέξεις «ευχαριστώ πολύ» και ευχή για ευημερία και υγεία στη χώρα και σε όλους τους Έλληνες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχώρησε σήμερα από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, εκφράζοντας τον βαθύ σεβασμό της προσωπικά στη διευθύντρια του ιδρύματος Δέσποινα Ζερνιώτη και στους συνεργάτες της για τον άριστο τρόπο συντήρησης των γιαπωνέζικων θησαυρών που φιλοξενούνται εκεί.

Ως γνωστόν το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στεγάζει μία από τις σημαντικότερες συλλογές ιαπωνικής τέχνης στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις αρχαιότητες και στις τέχνες της Ιαπωνίας. Γι’ αυτό εξάλλου η Πριγκίπισσα συμπεριέλαβε στο επίσημο ταξίδι της στη χώρα μας, την Κέρκυρα, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά την πλούσια και εξαιρετικής αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας συλλογή ιαπωνικής τέχνης που φιλοξενείται.

Ευχάριστη έκπληξη

Η πριγκίπισσα τόνισε ότι είναι μια ευχάριστη έκπληξη η διαφύλαξη τόσων παραδοσιακών έργων σπουδαίων Γιαπωνέζων καλλιτεχνών στο Μουσείο της Κέρκυρας. Μάλιστα επισήμανε ότι το 2009, στο πλαίσιο της 110ης επετείου από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας» που αποτέλεσε την έναρξη των επίσημων σχέσεων των δύο χωρών, περίπου 120 έργα του  Μουσείου εκτέθηκαν στην Ιαπωνία με τους πολίτες να τα υποδέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό.

Η ίδια δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις ομορφιές της Ελλάδας αλλά και από τους δεσμούς που συνδέουν τους δυο λαούς. Στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα πολλά κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά  που έχουν οι δυο χώρες πέρα από τη μακρά ναυτιλιακή παράδοση,  όπως η θάλασσα και τα διάσπαρτα νησιά.

«Είναι γεγονός ότι ο μοναδικός πλούτος της χώρας προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Η μητέρα μου σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε στην Ελλάδα με την οικογένειά της και φρόντισε να μεταφέρει τις ομορφιές του ταξιδιού της, όπως αποτυπώθηκαν στις αναμνηστικές φωτογραφίες. Σήμερα, εδώ, δηλώνω κι εγώ εντυπωσιασμένη από τις ομορφιές της Ελλάδας  και από τους δεσμούς που συνδέουν τους λαούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας  ότι η  Ιαπωνία και η Ελλάδα έχουν εντείνει τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς και προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Ευχαριστώ πολύ»

Η ομιλία της έκλεισε με τις δυο ελληνικές λέξεις «ευχαριστώ πολύ» και ευχή για ευημερία και υγεία στη χώρα και σε όλους τους Έλληνες.
Ακολούθησε η ομιλία της κ. Ζερνιώτη με θέμα «Η συμβολή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας» και ξενάγηση στο Μουσείο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της πριγκίπισσας στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης παρευρέθησαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο  βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στ. Γκίκας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γ. Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Στ. Πουλημένος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δ. Ρηγάκου και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη της μικρότερης κόρης του Πρίγκιπα Ακισίνο, διαδόχου του Ιαπωνικού Θρόνου και αδερφού του Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, πραγματοποιείται στη χώρα μας , έπειτα από πρόσκληση της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024 και της επετείου των 125 χρόνων από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας» που αποτέλεσε την έναρξη των επίσημων σχέσεων των δύο χωρών.