Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (photos + video)

ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
29 Μαΐου 2024 / 10:20
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Α. Φλώρος: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τιμά την ιστορική του παράδοση και σχεδιάζει το μέλλον του με όρους αριστείας και εξωστρέφειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ορόσημο των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία υπήρξε το πρώτο νεώτερο ελληνικό πανεπιστήμιο και κόσμησε την Κέρκυρα επί 40 χρόνια από το 1824 μέχρι το 1864, τίμησε χθες το απόγευμα η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό αυτό χώρο, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά, ώστε να ετοιμάσει επιστήμονες, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν άξια στελέχη στην εκπαίδευση και στις διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. 

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, η οποία στην 45λεπτη  ομιλία της αναφέρθηκε στην ίδρυση και τη λειτουργία της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία υπήρξε έμπνευση, αλλά και πραγμάτωση του βρετανού φιλέλληνα Φρειδερίκου Νορθ, κόμητα του Γκίλφορντ.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος επισήμανε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τιμά την ιστορική του παράδοση και σχεδιάζει το μέλλον του με όρους αριστείας και εξωστρέφειας.  «Η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου Πανεπιστημίου του ελεύθερου Ελληνισμού, το 1824 από τον Λόρδο Γκύλφορντ αποτελεί την ιστορική αφετηρία της μακρόχρονης πορείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το σύγχρονο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως διαμορφώθηκε ακαδημαϊκά και διοικητικά από το 1984 και μετά, είναι ο ακαδημαϊκός συνεχιστής της Ιονίου Ακαδημίας. Αυτή η σχέση αποτελεί συστατικό της ακαδημαϊκής ταυτότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για τον λόγο αυτό, τιμούμε την επέτειο των 200 ετών από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας – και ταυτόχρονα τα 40 έτη από την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου – με ένα πλέγμα δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την επετειακή ομιλία της 28ης Μαΐου. Μιας ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο συμβολισμό. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τιμά την ιστορική του παράδοση και σχεδιάζει το μέλλον του με όρους αριστείας και εξωστρέφειας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στο «Bel Canto» από τη μέτζο σοπράνο Ρόζα Πουλημένου, τη σοπράνο Irina Gorbatenko  και τον τενόρο Άκη Καλμούκη, ενώ στο πιάνο συνόδευε η Δήμητρα Κοκκινοπούλου

Σειρά δράσεων

Ήδη πάντως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει εγκαινιάσει σειρά δράσεων για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας. Οι εκδηλώσεις αφορούν σε εκθέσεις, διαλέξεις, επετειακές εκδόσεις και ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον προσεχή Νοέμβριο με υβριδικό τρόπο.

 

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.