Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επειγόντως 10 εκατ. ευρώ για την ύδρευση ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο Στ. Πουλημένος

Ύδρευση
28 Μαΐου 2024 / 13:04
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τα ζητήματα που έθεσε ο Δήμαρχος Κεντρ. Κέρκυρας σε υπόμνημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα πιεστικά ζητήματα που ζητούν επίλυση με την στήριξη της Κυβέρνησης έθεσε ο Δήμαρχος Κέντρικής Κέρκυρας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέφθηκε χθες το νησί. Με υπόμνημα που απέστειλε στο γραφείο του από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμαρχος εξέθεσε τα τέσσερα πιο επείγοντα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης: Σκουπίδια, ύδρευση, υποδομές πολιτισμού και έσοδα από τον τουρισμό.

Το Υπόμνημα του Δημάρχου

Η νέα Δημοτική αρχή βρέθηκε, από την αρχή του 2024, αντιμέτωπη με εκρηκτικά προβλήματα. Προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Δήμου και καθιστούν από αδύνατη έως ανεπαρκή την παροχή υπηρεσιών στους δημότες και τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας.
Στο παρόν σημείωμα παρουσιάζουμε συνοπτικά τα τέσσερα (4) πιο σημαντικά ζητήματα του τόπου μας που αναφέρονται στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση, τον τομέα του Πολιτισμού και τον Τουρισμό.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ βρίσκεται σε φάση που δεν αρμόζει στο νησί μας, και στη χώρα. Δυστυχώς, το εργοστάσιο επεξεργασίας που θα έπρεπε σήμερα να λειτουργεί, είναι υπόθεση που εδώ και χρόνια παραπαίει.
Η προσωρινή μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη και στα Γιάννενα έγινε μόνιμη και το κόστος για τον Δήμο και τους Δημότες είναι δυσβάστακτο και μη διαχειρίσιμο.
Η απεξάρτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) από το εργοστάσιο επεξεργασίας και η αυτοτελής κατασκευή και λειτουργία της, με σχετικά μικρό προϋπολογισμό, θα ήταν η λύση για το 50% περίπου των απορριμμάτων μας. Θα ήταν μια μεγάλη ανάσα για τον τόπο και τα οικονομικά του Δήμου.

2. Η ΥΔΡΕΥΣΗ στο Δήμο και το νησί ευρύτερα, προβάλλει ήδη ως ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα που απαιτεί γενναία μέτρα τώρα!
Τα υδραγωγεία μας, παλαιά και ανεπαρκή, έχουν αντοχές που υπολείπονται των αναγκών. Αναγκών που συνεχώς μεγαλώνουν και αδυνατώντας να τις καλύψουν, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα φαινόμενα διακοπών στην υδροδότηση διαφόρων εκτεταμένων ευαίσθητων περιοχών.
Η προσδοκία της κατασκευής από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων των μεγάλων έργων ύδρευσης στο νησί (φράγματα, δίκτυα, δεξαμενές κλπ.), κράτησε πίσω τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις από τις 10ετίες του 1980 και 1990 και σήμερα δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις γιγαντούμενες απαιτήσεις της κατανάλωσης.
Τα τέσσερα (4) εκατομμύρια των επισκεπτών μας, οι κάθε λογής τουριστικές μονάδες, οι διάσπαρτες παντού πισίνες κλπ. χρειάζονται ποσότητες νερού που δύσκολα πλέον βρίσκονται…
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η οικονομική και λειτουργική κατάσταση στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου! Εκπέμπουμε SOS!
Ζητάμε επειγόντως χρηματοδότηση 10 εκατ. Ευρώ για την άμεση εκτέλεση έργων εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων μας, αντικατάστασης των προβληματικών κεντρικών αγωγών των υδρευτικών μας δικτύων και άλλα μικρότερης κλίμακας συμπληρωματικά έργα.

3. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κέρκυρα έχει χρέος απέναντι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της, ν’ αναδείξει, να προάγει και να προβάλλει τον πολιτισμό της.
Οι κτηριακές όμως υποδομές του Πολιτισμού στην Κέρκυρα, δεν μας τιμούν. Το Δημοτικό μας Θέατρο πάσχει βαρύτατα ενώ το ιστορικό θέατρο Φοίνικας ερειπωμένο περιμένει, χρόνια τώρα, την ώρα της αναγέννησής του.
Η παλιά πόλη, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περιμένει 17 χρόνια τη μέρα που θα πάρει σάρκα και οστά ο Φορέας Διαχείρισής του για να αποδώσει έργο στην προστασία και ανάδειξή του.
Και στα τρία αυτά, κεφαλαιώδους σημασίας για τον Πολιτισμό στην Κέρκυρα, θέματα, όσο κι αν οι διαπιστώσεις είναι αρνητικές, αχνοφαίνεται φως στον ορίζοντα.
Για τα δύο θέατρα θα έχουμε μέχρι τέλος του 2024 – αρχές 2025, τις μελέτες για να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση των έργων που είναι ενταγμένα στην ΟΧΕ και χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
Πέραν αυτών, τα φρούριά μας είναι αυτά που το 1716  επέτρεψαν στους ηρωικούς αμυνόμενους να αποτρέψουν την οθωμανική κατάκτηση και να σταματήσουν την προέλασή τους στην Ευρώπη.
Αυτά τα φρούρια αποτελούν ύψιστης σημασίας Εθνική κληρονομιά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία. Ως τέτοια χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να τα προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου και να τα αναδείξουμε.

4.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΙΣΧΝΑ ΕΣΟΔΑ
Η ευλογία του να ζούμε σε έναν μικρό παράδεισο, να έχουμε ένα απλόχερα προικισμένο από τη φύση περιβάλλον που, σε συνδυασμό με τη μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά και την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση, κατέστησε την Κέρκυρα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί σειρά μεγάλων υποχρεώσεων στην αυτοδιοίκηση που καλείται να διαχειριστεί πλειάδα ζητημάτων από την έλευση εκατομμυρίων επισκεπτών.
Και για να τα διαχειριστεί με επάρκεια, είναι ανάγκη ν’ αποκτήσει τα μέσα και τους πόρους, που σήμερα δεν έχει.
Είναι αδιανόητο, σε έναν τόπο που εισρέουν δισεκατομμύρια από τον τουρισμό, ο Δήμος να είναι ο φτωχός συγγενής. Να μην έχει το παραμικρό έσοδο από τις πύλες εισόδου, λιμάνι και αεροδρόμιο και από την κρουαζιέρα. Και με τα ψίχουλα του Τέλους Παρεπιδημούντων της τάξης του 0,5%, να περιμένουν όλοι από το Δήμο, παροχή υπηρεσιών που αδυνατεί να παράσχει.
Γι’ αυτό, η πρόταση της ΚΕΔΕ για επαναφορά του Τέλους Παρεπιδημούντων στο 2% είναι ένα σωτήριο πρώτο βήμα.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να θεσμοθετηθούν επιπλέον πόροι από τον ημερήσιο τουρισμό των κρουαζιεροπλοίων, που αφήνουν έντονο περιβαλλοντικό και όχι μόνο, αποτύπωμα, χωρίς το παραμικρό έσοδο για το Δήμο.
Τέλος, η παλιά πόλη της Κέρκυρας – μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, χρειάζεται πόρους για τη διαρκή συντήρησή της σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Και αυτός ο πόρος θα μπορούσε να προέλθει ως ποσοστό από το τέλος διανυκτέρευσης.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σας ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον σας και περιμένοντας την έμπρακτη ανταπόκρισή σας, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για επιπλέον στοιχεία και συνεννόηση με τους συνεργάτες σας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΕΝΗΝΤΑΡΧΟΥ – ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.