Κυριακή 16.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτέλους, χώρος στάθμευσης στο αεροδρόμιο Κέρκυρας

23 Μαΐου 2024 / 16:52
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Νέο κλείσιμο του αεροδρόμιου μετά τη λήξη της σεζόν για τη συνέχιση των έργων ανακατασκευής του διαδρόμου και των πλευρικών ζωνών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης  χώρου μεταξύ του αεροδρομίου και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας για τις ανάγκες στάθμευσης των επισκεπτών και των εργαζομένων, ενώ μετά τη λήξη της φετινής τουριστικής σεζόν το αεροδρόμιο θα ξανακλείσει για να συνεχιστούν οι εργασίες αναμόρφωσης και ανακατασκευής του διαδρόμου και των πλευρικών ζωνών.

Τα παραπάνω επισήμανε, ο διευθυντής επικοινωνίας της Fraport Greece Σάββας Καραγιάννης, στο πλαίσιο γεύματος ενημέρωσης προς τα τοπικά ΜΜΕ. Αναφορικά με το χώρο στάθμευσης διευκρίνισε ότι η χωρητικότητά του θα είναι  για 200 ΙΧ, με πρόβλεψη για δωρεάν στάθμευση για όσους εργάζονται στο αεροδρόμιο. Ο χώρος αυτός, όπως είπε, βρίσκεται εντός των ορίων παραχώρησης του αεροδρομίου και ήδη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε «βροχή» παραπόνων από τους τουριστικούς φορείς και όχι μόνο για την έλλειψη θέσεων στάθμευσης, με αποτέλεσμα ειδικά τις ώρες αιχμής να επικρατεί ένα χάος στο αεροδρόμιο.

«Η πρόβλεψη είναι μέχρι τα μέσα του Ιουνίου να γίνει μέσα στο αεροδρόμιο ένας μεγάλος χώρος, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει και μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων επισκεπτών και θα υπάρχουν θέσεις για εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Κλείνει και πάλι το αεροδρόμιο

Αναφορικά με τις εργασίες συντήρησης του διαδρόμου προσγείωσης, λόγω των οποίων το αεροδρόμιο έκλεισε για δυο 15νθήμερα το χειμώνα του 2022-23 και 2023-2024 σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της EASA, ώστε να γίνει η πιστοποίηση του αεροδρομίου, είπε ότι θα συνεχιστούν μετά τη λήξη της φετινής σεζόν.

Συγκεκριμένα οι εργασίες θα συνεχιστούν στις πλευρικές ζώνες ασφαλείας, ενώ θα γίνει και η αναδιαμόρφωση  του επόμενου τμήματος του διαδρόμου προς την πλευρά της θάλασσας. Ο χρόνος κλεισίματος του αεροδρομίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως από την Fraport πριν τη λήξη της σεζόν.

«Τα έργα εκτελούνται σε δυο επίπεδα. Τις νέες απαιτήσεις που έχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Πτήσεων, η EASA δηλαδή, και δεύτερον τα έργα συντήρησης που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έργο που γίνεται είναι η αναδιάρθρωση και η ανακατασκευή του διαδρόμου. Είναι ένα πολύπλοκο έργο και είναι μια εκ βάθρων κατασκευή», διευκρίνισε ο κ. Καραγιάννης επισημαίνοντας ότι  το συγκεκριμένο έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όχι μόνο μεγαλύτερων αεροσκαφών αλλά και αυξημένου αριθμού πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά το έργο για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας RESA στην προέκταση του 16, με απαλλοτρίωση έκτασης και κλείσιμο του δρόμου που εφάπτεται στο διάδρομο, ανέφερε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αυτοδιοικητικές αρχές (Περιφέρεια και Δήμο)  για την εξεύρεση του τρόπου απαλλοτρίωσης. Ωστόσο ο χρόνος πιέζει ,καθώς το έργο που είναι ενταγμένο για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το 2025.

Αισιοδοξία και για τη φετινή σεζόν

Ο κ.Καραγιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία και της φετινής σεζόν, βάσει των νέων προορισμών που έχουν προστεθεί για φέτος (10), την παρουσία εννέα καινούριων αεροπορικών εταιρειών και ισάριθμων αερομεταφορέων σε υπάρχοντες προορισμούς και το θετικό διψήφιο πρόσημο που παρουσιάζουν οι πρώτοι μήνες στο «Ι. Καποδίστριας».

Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο καταγράφει το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος, αύξηση 12,2% στο σύνολο (διεθνείς και εγχώριες αφίξεις). Όπως εκτίμησε, η  σεζόν του 2024, εκτός απροόπτου, θα ξεπεράσει σε αφίξεις και επιβατική κίνηση την προηγούμενη χρονιά.

Για την επιμήκυνση της σεζόν στα άκρα της τουριστικής περιόδου, τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια,  η Fraport εφαρμόζει ένα μοντέλο με παροχή κινήτρων σε διεθνείς αερομεταφορείς παρέχοντας έκπτωση έως 50% στο φόρο μείωσης ανά επιβάτη, για τα χρονικά διαστήματα Μάρτιος – Απρίλιος και Οκτώβριος –Νοέμβριος. Όπως διευκρίνισε, το μοντέλο αυτό λειτουργεί σε περιοχές, όπου η παροχή υπηρεσιών (ανοιχτά ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια κ.α.) συνεχίζεται και τους μήνες αυτούς.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.