Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αδελφοποίηση Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας με αυτόν της Napoli

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
18 Μαΐου 2024 / 12:37

Η αδελφοποίηση των δύο συλλόγων θα λάβει χώρα στην Napoli της Ιταλίας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ). Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, μετά από διαδικασίες και προετοιμασία σχεδόν 1 έτους, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι στις 23 Μαΐου 2024, αδελφοποιείται με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Napoli της Ιταλίας. 

Η αδελφοποίηση των δύο Δικηγορικών Συλλόγων Κέρκυρας και Napoli, θα λάβει χώρα στην Napoli της Ιταλίας, όπου οι Πρόεδροι των δύο Συλλόγων Γιάννης Κοντός και Carmine Foreste θα υπογράψουν, σε επίσημη τελετή, το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, που περιλαμβάνει το σύνολο των κοινών στόχων και της συνεργασίας που ιδρύεται μεταξύ των δυο Δικηγορικών Οργανισμών. 

Η ιδέα της αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων, αποτέλεσε μια δική μας πρόταση, η οποία έγινε ευπρόσδεκτη από την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα, εντός ολίγων ημερών, να έχουμε φτάσει στην υλοποίηση της. 

Ο Δ.Σ. της Napoli είναι ένας Δικηγορικός Σύλλογος τεραστίων διαστάσεων (σε αριθμό μελών, κύρος, ιστορία και παρουσία), είναι ένας από τους αρχαιότερους της Ιταλίας (έτος ιδρύσεως 1780), με συμμετοχή σε διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Δικηγορικούς Οργανισμούς, ιστορικά συνδεδεμένος με την καλλιέργεια, κυρίως, του ποινικού δικαίου, συνδέεται δε άρρηκτα με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «FEDERICO II» της Napoli που, κατά κοινή ομολογία, είναι μια από τις κορυφαίες Νομικές Σχολές της Ιταλίας και της Ευρώπης.

Πέρα από τα Νομικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνεργασίας μας, η αδελφοποίηση αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο πόλεων Κέρκυρας και Napoli (η δεύτερη με πληθυσμό 1.000.000 κατοίκων) και ευχής έργον είναι η πρωτοβουλία αυτή να βρει συνεχιστές και σε επίπεδο πόλεων και Πανεπιστημίων. 

Επίσης, στόχος της ενέργειας αυτής είναι η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και προσώπων που συνδέουν τις δύο πόλεις, με κυρίαρχο από αυτά τον Κερκυραίο εθνικό μας Συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο (συνθέτη του εθνικού μας ύμνου), που σπούδασε μουσική στο Ωδείο «San Pietro a Majella» της Napoli (ακόμα σε πλήρη λειτουργία) και έζησε επί χρόνια στην πόλη αυτή, πριν επιστρέψει στην Κέρκυρα και συνθέσει τον εθνικό μας ύμνο μεταξύ των ετών 1828-1830. 

Το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των δύο Δικηγορικών Συλλόγων θα προβλέπει, συνεργασία για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, την συνεργασία στον τομέα της έρευνας της νομικής επιστήμης, την διενέργεια επιστημονικών συνεδρίων σε Κέρκυρα και Νάπολη, την ανταλλαγή γραπτού και πληροφοριακού υλικού νομικού περιεχομένου, την ανταλλαγή επιστημόνων, την ανάδειξη ιστορικών προσωπικοτήτων που συνδέουν με τη ζωή και τη δράση τους τις δύο πόλεις Κέρκυρα και Νάπολη και πολλά άλλα. 

Τον ΔΣΚ θα εκπροσωπήσει τετραμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στην μακραίωνη ιστορία και πορεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας και ταυτόχρονα μπορεί να είναι η αρχή προσέγγισης της Κέρκυρας με τόπους σαν τη Napoli, με τους οποίους έχει κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά. 

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΤΟΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ