Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιες λύσεις εξετάζει ο δήμος για την άναρχη στάθμευση στο Κανόνι

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
17 Μαΐου 2024 / 09:55

Αυτοψία πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες σε οικόπεδα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχής, με έμφαση στο Μον Ρεπό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε «γάγγραινα» για κατοίκους και επισκέπτες εξελίσσεται, η πρόσβαση σε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, το κοσμοπολίτικο Κανόνι, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που υπάρχει στα τέσσερα εμβληματικά τοπόσημά του, το Μον Ρεπό, τα μοναστήρια της Κασσωπίτρας και της Βλαχαίρενας και το Κανόνι. Για αρχή ο Δήμος Κ. Κέρκυρας εξετάζει λύσεις για την αποσυμφόρηση που δημιουργούν τα τουριστικά λεωφορεία στην είσοδο της έπαυλης του Μον Ρεπό «τσεκάροντας» γειτονικά οικόπεδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι για ανάγκες στάθμευσης τόσο από κατοίκους όσο και από επαγγελματίες οδηγούς.

Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν για φέτος, τον περασμένο Μάρτιο με την άφιξη των σχολικών εκδρομών, τα οποία κορυφώθηκαν ωστόσο την περίοδο του Πάσχα, με το «αλαλούμ» που επικράτησε έξω από το Μον Ρεπό, λόγω της αυξημένης προσέλευσης των τουριστικών λεωφορείων, δίνοντας το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει, καθώς η τουριστική σεζόν εξελίσσεται ήδη.

Προβλήματα βεβαίως υπήρξαν και σε άλλα τμήματα της περιοχής, με οδηγούς να μένουν ακινητοποιημένοι για ώρα στα αυτοκίνητά τους, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη στροφή του Κανονιού, στο τέρμα της αστικής γραμμής Νο2, από την άναρχη στάθμευση των ΙΧ πέριξ, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία, αστικά και τουριστικά, να μην μπορούν να κάνουν τους απαιτούμενους ελιγμούς για να μπορέσουν να στρίψουν. Κοινή διαπίστωση πάντως είναι ότι απαιτείται κυκλοφοριακή οργάνωση στην περιοχή, λόγω των τεσσάρων σημείων ενδιαφέροντος που δημιουργούν αυξημένη επισκεψιμότητα.

Εν δυνάμει χώροι

Εν δυνάμει χώρους που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το σοβαρό κυκλοφοριακό ζήτημα που δημιουργείται, στο Μον Ρεπό διερευνά ο Δήμος, αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κίνηση προς και από το Κανόνι είναι αυτή που δημιουργείται μπροστά από το συγκεκριμένο αυτό τοπόσημο. Χθες μάλιστα το πρωί ο δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Θώμα Βλάσση και την αρμόδια υπηρεσία πραγματοποίησαν αυτοψία σε δυο οικόπεδα, προκειμένου να εξετάσουν την καταλληλότητά τους ως προς την προσβασιμότητα, την χωρητικότητα  και τη δυνατότητα ελιγμών για τα τουριστικά λεωφορεία, προκειμένου να διαμορφωθούν ως ελεύθεροι χώροι.

Το ένα οικόπεδο είναι ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Μον Ρεπό και ήδη χρησιμοποιείται για στάθμευση από κατοίκους της περιοχής. Το συγκεκριμένο μάλιστα οικόπεδο, για το οποίο ωστόσο απαιτείται ο δήμος να λάβει την έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, είχε απασχολήσει για τον ίδιο ακριβώς λόγο και την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ωστόσο λόγω της αλλαγής διοίκησης στο Δήμο μετά τις εκλογές, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της.

Το έτερο οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του δήμου και βρίσκεται λίγο πριν τη βίλλα Καλαβρέντζου. Πρόκειται για το κτήμα Βασιλάκη, έκτασης 30 στρεμμάτων, εκ των οποίων ο δήμος σχεδιάζει να διαμορφώσει 3-5 στρέμματα. Μάλιστα διερευνάται προσεκτικά από τις νομικές υπηρεσίες του δήμου και την πολεοδομία ακόμη και η δυνατότητα για να χαρακτηριστεί ως χώρος στάθμευσης, το συγκεκριμένο τμήμα, από τη συνολική έκταση του κτήματος.

«Για το πρώτο οικόπεδο, για το οποίο ζητάμε την παραχώρηση χρήσης από το Υπ. Πολιτισμού, απαιτείται διευθέτηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Και τα δυο αυτά οικόπεδα θα διαμορφωθούν καταλλήλως ως ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι για λεωφορεία και οχήματα των κατοίκων της περιοχής. Χρειάζεται όμως να βρεθούν και οι πόροι. Οι πρώτες εργασίες θα γίνουν με ιδία μέσα, αλλά οι άλλες εργασίες, για να γίνουν οι χώροι νοικοκυρεμένοι με άσφαλτο, απαιτούν χρήματα. Όταν ο δήμος αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα θα γίνουν», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Πουλημένος.

 

Τεράστιο το ζήτημα της στάθμευσης

Ανάγκες ωστόσο υπάρχουν και στην ενδότερη περιοχή του Κανονιού για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στάθμευσης, καθώς εικόνες με λεωφορεία και ΙΧ που παρκάρουν άναρχα, ελλείψει αυτών, συναντώνται καθημερινά.

Το παράδοξο πάντως είναι ότι παρότι η πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής του Κανονιού έχει ολοκληρωθεί και μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλάκειο, ωστόσο σε αυτήν δεν προβλέπονταν χώροι στάθμευσης. «Όταν έγινε η πράξη εφαρμογής, πολλά χρόνια πριν, δεν προβλέπονταν για το Κανόνι χώροι στάθμευσης, γιατί τότε θεωρούνταν ότι δεν ήταν απαραίτητοι», τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Θώμας Βλάσσης.

Ούτε όμως και οι υποδομές που προβλέπονταν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των των 4.000 – 5.000 κατοίκων, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, Γυμνάσιο, δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, παρά την υποχρέωση των ιδιοκτητών σε εισφορά σε γη ή και σε χρήμα. Εξαίρεση αποτελεί η οδός Θουκυδίδου, ο μοναδικός εσωτερικός δρόμος που ενώνει την άνω με την κάτω μεριά της περιοχής και το δημοτικό/νηπιαγωγείο επί της οδού αυτής.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Βλάσση, ο Δήμος εξετάζει την αξιοποίηση χώρων διαφόρων χρήσεων που προβλέπονταν στην πολεοδόμηση της περιοχής αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν κενοί υποδομών, για να διαμορφωθούν ως ελεύθεροι χώροι.

«Στην αυτοψία εξετάσαμε και δυο οικόπεδα που προορίζονταν για αθλητικά κέντρα. Το ένα, το πιο μικρό είναι κοντά στο δημοτικό σχολείο, επί της Θουκυδίδου. Το άλλο, το μεγαλύτερο, των οχτώ στρεμμάτων είναι 300 μέτρα πιο πριν. Στο δεύτερο αυτό οικόπεδο που προορίζονταν για αθλητικό κέντρο, προβλέπονταν και πάρκινγκ ως βοηθητικός χώρος στάθμευσης. Παράλληλα κοιτάμε να προχωρήσουμε άμεσα στη διάνοιξη δρόμων για να υπάρχει πρόσβαση στα οικόπεδα αυτά», διευκρίνισε ο ίδιος.

Με την Τροχαία

Ήδη πάντως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Τροχαία για το ζήτημα της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης στην περιοχή, με την ίδια ωστόσο να επισημαίνει ότι στις αρμοδιότητές της είναι η λήψη μόνο προσωρινών μέτρων για την αποσυμφόρηση κάποιων δρόμων και όχι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που ανήκει στην ευθύνη του Δήμου.

Η άποψη του ΚΤΕΛ

Αποδέκτης του οξυμένου κυκλοφοριακού ζητήματος στο Κανόνι γίνεται καθημερινά και δη από την έναρξη της τουριστικής σεζόν το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας, όπου δραστηριοποιείται η γραμμή Νο2 που συνδέει την περιοχή με την πόλη. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του φορέα Αλέξανδρος Πάγκαλης, για την γενικότερη αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος  στην Κέρκυρα, απαιτείται ένα σύνολο αλλαγών και παρεμβάσεων και όχι μεμονωμένες λύσεις, δεδομένου της διαρκούς αύξησης των οχημάτων και της έλλειψης των υποδομών σε δρόμους και χώρους στάθμευσης.

Ειδικά για το Κανόνι και το πρόβλημα που σημειώνεται στην στροφή, στο τέρμα της αστικής γραμμής Νο2, λόγω της άναρχης στάθμευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στους ελιγμούς των λεωφορείων για να στρίψουν, προτείνει την τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων (κολωνάκια) που θα αποτρέπουν τους οδηγούς να παρκάρουν εκεί. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι χώροι στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων θα πρέπει να είναι διακριτοί και οριοθετημένοι, κάτι που τώρα δεν συμβαίνει.

 

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ