Πέμπτη 20.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Αστρονομική Εταιρεία υποδέχονται το 12ο Διεθνές Συνέδριο INSAP

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
14 Μαΐου 2024 / 11:04

Το INSAP αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για επιστήμονες, καλλιτέχνες και μελετητές για να συζητήσουν σχετικά με τις επιρροές των αστρονομικών φαινομένων στην ανθρωπότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας έχουν την τιμή να φιλοξενήσουν το 12ο Διεθνές Συνέδριο INSAP (INSpiration of Astronomical Phenomena), το οποίο θα πραγματοποιηθεί 20 με 24 Μαΐου 2024, στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα.

Το INSAP αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για επιστήμονες, καλλιτέχνες και μελετητές από διάφορους κλάδους (συμπεριλαμβανομένης της Αστρονομίας, Αρχαιολογίας και της Ανθρωπολογίας, της Τέχνης και της Ιστορίας της Τέχνης, της Ιστορίας, των Φυσικών και Κοινωνικών Επιστημών, της Μυθολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θρησκείας) για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις μελέτες τους σχετικά με τις επιρροές που είχαν και έχουν τα αστρονομικά φαινόμενα στην ανθρωπότητα.

Τα συνέδρια INSAP είναι μια σειρά διεθνών συναντήσεων, που πραγματοποιούνται κάθε δύο ή τρία χρόνια, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα το 1994, και τα οποία διερευνούν την επίδραση που έχουν στην ανθρωπότητα και τον ανθρώπινο πολιτισμό τα μεγαλειώδη θεάματα που βλέπουμε στον ουρανό τη νύχτα και την ημέρα. Στόχος τους είναι να διερευνήσουν τη γοητεία που ασκούν στην ανθρωπότητα τα αστρονομικά φαινόμενα, τα οποία υπήρξαν ισχυρά, και συχνά κυρίαρχα, στοιχεία της ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού.

Τα συνέδρια INSAP φέρνουν με επιτυχία σε επαφή ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων για να εξετάσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο βασικός στόχος των παρουσιάσεων στο INSAP είναι να διεγείρουν τη διεπιστημονική συζήτηση και να επιχειρήσουν, σε βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να ξεπεραστούν τα εμπόδια μεταξύ θεματικών, κλάδων και πολιτισμών - πέρα από θεσμούς και συμβατικές χρονολογικές περιόδους. Έτσι, φέρνουν σε επαφή μελετητές από τομείς δραστηριότητας που συχνά διατηρούνται διακριτοί και χωριστοί.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές προέρχονται από ευρύ φάσμα χωρών και από διαφορετικά ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και θεσμικά υπόβαθρα. Οι παρουσιάσεις εκτείνονται από τον αρχαίο κόσμο μέχρι σήμερα, και ακόμη προβάλλουν και στο μέλλον. Γεωγραφικά, τα θέματα είναι παγκόσμια και φτάνουν έως τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σύμπαντος, όπως αρμόζει στη φύση του συνεδρίου.

Παραδοσιακά τα συνέδρια πραγματοποιούνται εναλλάξ στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Στην φετινή συνάντηση, η κεντρική οργανωτική επιτροπή επέλεξε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, γιορτάζοντας παράλληλα τα 30 χρόνια από την θεσμοθέτησή του. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο  με τη συνεργασία της  Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, θα ανοίξει τις φιλόξενες πόρτες του στο συνέδριο INSAP εγκαινιάζοντας ένα διεθνές γεγονός μεγάλης εμβέλειας.

Περισσότερες πληροφορίες:  https://conferences.ionio.gr/insap/

Photo: Ionio gr