Δευτέρα 01.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη μάχη των πανελληνίων 837 υποψήφιοι από την Κέρκυρα και τους Παξούς

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
11 Μαΐου 2024 / 12:24
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στις 30 Μαΐου ανοίγει η αυλαία των φετινών εξετάσεων με τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ. Την επόμενη ημέρα σειρά παίρνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ . Τι νέο υπάρχει στο μηχανογραφικό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας διεκδικούν 837 υποψήφιοι από την Κέρκυρα και τους Παξούς. Ήδη η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την διεξαγωγή των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, με την αυλαία να ανοίγει την Πέμπτη 30 Μαΐου με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν στα «Νέα Ελληνικά» και την σκυτάλη να παίρνουν την επόμενη ημέρα οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια που θα διαγωνιστούν στη «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία».

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων, την Δευτέρα 13 Μαΐου, θα γίνει επικαιροποίηση των οδηγιών. Ήδη έχουν οριστεί στην Κέρκυρα οι επόπτες και οι συντονιστές για την ομαλή διενέργεια των πανελληνίων, ενώ θα ξεκινήσουν και οι δοκιμαστικές εκπομπές VBI για την λειτουργική ετοιμότητα του συστήματος, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη λήψη των θεμάτων από τα εξεταστικά κέντρα, αλλά και η ταχύτατη επικοινωνία μεταξύ αυτών και της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που στεγάζεται στο Υπουργείο Παιδείας.

Μέσα στο επόμενο πάντως διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη σύσκεψη στην πρώην νομαρχία που συγκαλεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας και στην οποία συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι,  Λιμεναρχείο, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Νοσοκομείο) για την απρόσκοπτη διενέργεια των φετινών πανελλαδικών.

«Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης, όπως προβλέπεται από το νόμο. Αναμένεται να γίνει και μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή των εξετάσεων, η μεταφορά των γραπτών και ό,τι αφορά γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία των εξετάσεων», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος.

Υποψήφιοι και εξεταστικά κέντρα

Φέτος οι υποψήφιοι από τον νομό Κέρκυρας ανέρχονται συνολικά στους 837, εκ των οποίων 703 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και 134 από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Στους συμμετέχοντες από τα ΓΕΛ συμπεριλαμβάνονται και 21 μαθητές και μαθήτριες από τους Παξούς. Σε ό,τι αφορά τα εξεταστικά κέντρα, στην ΠΕ Κέρκυρας έχουν οριστεί συνολικά εννιά. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο τα : 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ, Λύκειο Αγρού, Λύκειο Λευκίμμης, Γυμνάσιο Παξών, 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας, ενώ ως ειδικό εξεταστικό κέντρο έχει οριστεί το 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας.

Πότε σταματούν τα μαθήματα στα Λύκεια

Το τελευταίο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς για τους μαθητές των λυκείων, θα χτυπήσει την Παρασκευή 17 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου θα διεξαχθούν από τις 20 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου, ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 - 27 Μαΐου.

Οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα διαρκέσουν από τις 31 Μαΐου – 12 Ιουνίου, ενώ στα ΕΠΑΛ από τις 30 Μαΐου – 17 Ιουνίου. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ, ενώ μισή ώρα μετά, θα ξεκινούν οι γραπτές εξετάσεις. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα

Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα και τα μουσικά μαθήματα (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) θα πραγματοποιηθούν από τις 18 - 28 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διενεργηθούν από τις 17 - 28 Ιουνίου.

Τι νέο θα υπάρχει στο μηχανογραφικό

Στο φετινό μηχανογραφικό, που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα διαπιστώσουν δυο αλλαγές. Την προσθήκη ενός νέου Τμήματος και την μετονομασία ενός άλλου, με έναρξη ισχύος από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024. Ειδικότερα, στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών προστίθεται το Τμήμα Ψυχολογίας (Διδυμότειχο) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε το 2023, σύμφωνα με το ΦΕΚ 83/3-4-2023 τ.Β, άρθρο 128 και το νέο ακαδημαϊκό έτος 2024 - 2025 θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές του. Επίσης, στο ίδιο Επιστημονικό Πεδίο, το Τμήμα «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο, μετονομάζεται σε Τμήμα «Φιλοσοφίας».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.