Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κανόνες βάζει ο Δήμος στα ενοικιαζόμενα ηλεκτροκίνητα πατίνια

Πατίνια
10 Μαΐου 2024 / 16:30
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Συνάντηση των επιχειρηματιών με τον Δήμαρχο - Τι λένε οι εκπρόσωποι της εταιρείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τους εκπροσώπους της εταιρείας Hoppy Mobility που εκμισθώνει ηλεκτρικά πατίνια συναντήθηκε χθες ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Συζήτησαν επι μακρόν για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στο νησί και για τους κανόνες κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων πατινιών, για τα οποία ωστόσο υπάρχει ένα ασαφές νομοθετικό πλαίσιο.

Η δημοτική αρχή εστίασε στην επικινδυνότητα της κυκλοφορίας τους, αλλά και στον αποκλεισμό τους από το ιστορικό κέντρο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εταιρεία με δική της πρωτοβουλία, έχει ήδη διακόψει την κυκλοφορία τους στην παλιά πόλη, από την Κυριακή των Βαΐων.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της περιοχής κυκλοφορίας γίνεται από την τεχνολογία GPS που διαθέτουν τα πατίνια, οπότε αν ο χρήστης επιχειρήσει να εισέλθει στην κόκκινη γραμμή του application, το πατίνι σβήνει αυτόματα. 

Πράσινη μικροκινητικότητα

Τα 100 περίπου ηλεκτρικά πατίνια που ενοικιάζει η εταιρεία, για τα οποία έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαθέτουν λογισμικό τελευταίας "έξυπνης" τεχνολογίας, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τους εκάστοτε περιορισμούς μέσω ειδικού application. 

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην "Ε", πρόκειται για το κατεξοχήν μέσο "πράσινης" μικροκινητικότητας, καθώς αποτελεί την πολυπόθητη λύση στο σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Με άλλα λόγια, μπορεί οποιοσδήποτε να παρκάρει το αυτοκίνητό του στην ευρεία περίμετρο του κέντρου και κατόπιν να φθάσει στον προορισμό του σε λίγα λεπτά. 

Ταυτόχρονα οι ρυθμίσεις που κάνει ο ίδιος ο διαχειριστής ελέγχουν αυτομάτως το πατίνι, ως προς την ταχύτητα, την περιοχή αλλά και τα επιτρεπόμενα μέρη στάθμευσης. Με αυτόν τον τρόπο, ρυθμίζεται η ταχύτητα με την οποία κινούνται και μειώνεται στο κέντρο της πόλης. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οποιοδήποτε ιδιωτικό πατίνι θα κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς περιορισμούς, όριο ταχύτητας κ.λπ!

«Ακολουθήσαμε τις συστάσεις της Τροχαίας»

Ο ίδιος αναφέρει ότι η εταιρεία είχε απευθυνθεί εγκαίρως σε όλες τις τοπικές Αρχές, για συνεργασία και η ενημέρωση, χωρίς ανταπόκριση από κανέναν εκτός της Τροχαίας. Κατόπιν υπόδειξής της, το Σολάρι και η Εθν. Αντιστάσεως κρίθηκαν ως δρόμοι ακατάλληλοι, οπότε και οι διαχειριστές τους, τους "έκοψαν"από την εφαρμογή. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο -όπως αναφέρει η εταιρεία- ζήτημα αδειοδότησης από τον Δήμο δεν υφίσταται και η μοναδική προϋπόθεση είναι η νομότυπη έναρξη δραστηριότητας. 

Η αρμοδιότητα του Δήμου περιορίζεται στη παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για στάθμευση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει, ενώ τα ζητήματα κυκλοφορίας είναι θέμα Τροχαίας. 

Κατόπιν της συζήτησης που έγινε με τον Δήμαρχο συμφωνήθηκε να αφαιρεθεί από την εφαρμογή και η περιοχή από ΝΑΟΚ μέχρι Σπηλιά και να οριστούν επακριβώς οι χώροι που θα επιτρέπεται η στάθμευση, με το ανάλογο αντίτιμο.

Αίτημα για θέσεις στάθμευσης

Μετά τη συνάντηση, ο Δήμος ανακοίνωσε:

Κατέστη σαφές α) ότι η όλη λειτουργία της επιχείρησης στην πόλη μας δεν έχει καμία έγκριση από το Δήμο μας και β) δεν υπάρχει περίπτωση αδειοδότησης τέτοιου είδους επιχείρησης στο χώρο προστασίας της πόλης ως μνημείου.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε να παύσει την κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων στην παλιά πόλη όπως αυτή είναι νόμιμα οριοθετημένη και την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 να υποβάλλει αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για καθορισμό θέσεων στάθμευσης στη ζώνη εκτός του μνημείου της παλιάς πόλης.

Ως εκ τούτου μέχρι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει χορηγηθεί άδεια για την εκμετάλλευση των οχημάτων αυτών και η Εταιρεία που τα διαχειρίζεται έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους.

Ο Δήμος έχει ενεργήσει τα νόμιμα για την βεβαίωση παραβάσεων μέχρι σήμερα, όπως αυτό προβλέπεται.

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.