Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Κέρκυρας τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά (photos + videos)

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
02 Μαΐου 2024 / 08:26
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της εργατικής τάξης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν, χθες, εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, φορείς, παρατάξεις και κόμματα που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, με την πόλη ωστόσο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με ανοιχτά καταστήματα και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απεργίας που προκήρυξαν για την 1η του Μάη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα. Δυναμική συμμετοχή είχαν και οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα, καθώς οι Ενώσεις Συντακτών σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ προκήρυξαν απεργία τόσο τη Μ. Τρίτη (εφημερίδες, περιοδικά) όσο και τη Μ. Τετάρτη (ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης).

Σε τοπικό επίπεδο, στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν το ΕΚΚ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας, η ΟΓΕ Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ) Σωματεία Εργαζομένων, όπως επίσης η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κέρκυρας, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, και οι παρατάξεις ΛΑΣΥ και «Μένουμε Ιόνιο».  

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Σταμάτης Πελάης, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για καλύτερους όρους εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους  μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα για την ακρίβεια, στηλιτεύοντας παράλληλα την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εις βάρος των λαών.

«Από το Σικάγο στην Καισαριανή και σήμερα στους αγώνες της εργατικής τάξης για να γίνει αφέντης του πλούτου αυτός που τον παράγει, ο εργαζόμενος λαός. Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να σταματήσουν οι πόλεμοι, η εξαθλίωση και η φτώχεια για να μπορέσει η επιστημονική πρόοδος και εξέλιξη να ευνοήσει τους ανθρώπους, τη νέα γενιά και την ανθρωπότητα γενικότερα, για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Πελάης, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ήταν πολύ μεγάλη.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της πόλης με κατάληξη το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Ωστόσο μετά τη λήξη της κινητοποίησης, το σώμα της πορείας κατευθύνθηκε στο εργοτάξιο, στο άλλοτε πάρκινγκ της λαϊκής, όπου εκτελούνται τα έργα αποκατάστασης του Προμαχώνα των Επτά Ανέμων, πραγματοποιώντας παρέμβαση. Σημείο αιχμής η τήρηση μέτρων ασφαλείας και η απεργοσπασία. Μετά την ειρηνική παρέμβαση, οι εργασίες σταμάτησαν και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν.

 Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

 Χθες πάντως τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα και Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκαν κανονικά, καθώς στην απεργία δεν έλαβαν μέρος οι ναυτεργάτες της Κέρκυρας, παρά τη συμμετοχή της ΠΝΟ. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το τοπικό Σωματείο «Αγ. Σπυρίδων», προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή μετάβαση των επισκεπτών στην Κέρκυρας, ως πρώτος προορισμός των εκδρομέων του Ορθόδοξου Πάσχα. Για το λόγο αυτό, το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στους εορτασμούς της εργατικής Πρωτομαγιάς στις τοπικές γραμμές, με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 9 Μαΐου από ώρα 00:01 έως 24:00.

 

 

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.