Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ελλιπής εδώ και χρόνια στο Υπουργείο ο φάκελος αναγνώρισης της κερκυραϊκής λιανολιάς ως ΠΟΠ

Λιανολιά
25 Απριλίου 2024 / 14:37

Τι απάντησε ο Λευτέρης Αυγενάκης στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ελλιπής παραμένει εδώ και χρόνια ο φάκελος της αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας Λιανολιά Κέρκυρας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τυχόν αναγνώρισή της ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, πολλά χρόνια πριν, όπως προκύπτει από στοιχεία της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, είχε αποσταλεί αίτημα για καταχώριση της ονομασίας Λιανολιά Κέρκυρας ή Κέρκυρα ως ΠΓΕ για το ελαιόλαδο της περιοχής. Καθώς το αίτημα ήταν ελλιπές και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, η προαναφερόμενη Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ είχε αποστείλει παρατηρήσεις για διορθώσεις και βελτιώσεις επί της αίτησης, ωστόσο η ομάδα, έως και σήμερα, δεν έχει επανέλθει με διορθωμένη αίτηση.

Τι ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 1151/2012, ορίζει ότι για να καταχωριστεί ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ στο σχετικό Ενωσιακό μητρώο, θα πρέπει να υποβληθεί στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικό αίτημα, αποκλειστικά από ‘ομάδα’ παραγωγών ή μεταποιητών, οποιασδήποτε νομικής μορφής, που ασχολείται με το προϊόν που φέρει την ονομασία προς καταχώριση. Μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται ως ‘ομάδα’ εφόσον: α) το υπό αναφορά πρόσωπο είναι ο μοναδικός παραγωγός, ο οποίος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση· β) όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, η οριζόμενη γεωγραφική περιοχή διαθέτει χαρακτηριστικά που διαφέρουν αισθητά από εκείνα των γειτονικών περιοχών ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος διαφέρουν από εκείνα των προϊόντων που παράγονται στις γειτονικές περιοχές

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απάντηση, το αίτημα συνοδεύεται από φάκελο που περιέχει ολοκληρωμένη μελέτη και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η ιδιοτυπία του προϊόντος,  η οποία οφείλεται στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη παραγωγής του και ως εκ τούτου το προϊόν να πληροί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Το αίτημα αξιολογείται τόσο σε εθνικό όσο και Ενωσιακό επίπεδο και εφόσον αυτό λάβει θετική αξιολόγηση σε κάθε ένα από τα παραπάνω επίπεδα και δεν υπάρχουν βάσιμες ενστάσεις από τρίτους, τότε η ονομασία καταχωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ενωσιακό μητρώο των ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Στην απάντηση επισημαίνεται πάντως ότι ο Υπουργός έχει εξαγγείλει ήδη την προετοιμασία σχεδίου νόμου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης, τροποποίησης, και ακύρωσης, τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ)-Διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών", με στόχο την ολιστική αναθεώρηση του πλαισίου που διέπει τα προϊόντα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), με Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).
Σε ό,τι αφορά πάντως την ομάδα που κατέθεσε το σχετικό αίτημα για καταχώριση της ονομασίας Λιανολιά Κέρκυρας ή Κέρκυρα ως ΠΓΕ για το ελαιόλαδο της περιοχής, δεν υπάρχουν στην απάντηση του Υπουργού περαιτέρω στοιχεία για εκείνη.

Η ερώτηση Βελόπουλου

Κύριε Υπουργέ,
Η κερκυραϊκή Λιανολιά και κατ’ επέκταση το περιζήτητο ελαιόλαδό της με τις ευεργετικές ιδιότητες και την εξαιρετική ποιότητα, αντιμετωπίζει παραγωγική κρίση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι ποικιλία μικρόκαρπη, σχετικά ανθεκτική στο ψύχος και απαιτητική σε υγρασία. Αναπτύσσεται δε ακόμη και σε πετρώδη εδάφη και χαρακτηρίζεται από τη ζωηρή της βλάστηση, το μεγάλο ύψος και τους τεράστιους κορμούς. Σε πρόσφατο τοπικό συνέδριο που έλαβε χώρα, αναλύοντας οι ειδήμονες τα δεδομένα του εν λόγω αντικείμενου, απεφάνθησαν μεταξύ των άλλων ότι πρωτίστως η κερκυραϊκή Λιανολιά θα πρέπει να αναγνωριστεί και συναφώς να καταχωριστεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να δρομολογηθεί η υποστήριξη και κατ’ ουσία η αναγνώριση της κερκυραϊκής Λιανολιάς ως προϊόν «ΠΟΠ», αποδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο σε αυτήν αναγνωρισιμότητα ποιότητας και ευεργετικής αξίας;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ