Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με αεροπλάνα, λεωφορεία και βαπόρια στην Κέρκυρα για το Πάσχα

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
25 Απριλίου 2024 / 09:32
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στο «κόκκινο» οι πληρότητες στο κέντρο της πόλης. Σε καλά ποσοστά και οι κρατήσεις περιφερειακά

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ρεκόρ» επισκεψιμότητας φαίνεται ότι θα έχει η Κέρκυρα το φετινό Πάσχα, σύμφωνα με τουριστικούς φορείς. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης έχουν «χτυπήσει» ταβάνι και πλέον μόνο με ακύρωση θα μπορέσει κανείς να βρει ελεύθερα δωμάτια για τις ημέρες εκείνες.

Αν και τον προηγούμενο μήνα η εικόνα στα ξενοδοχεία ήταν εντελώς διαφορετική, ωστόσο όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκας, η κίνηση του τελευταίου διαστήματος έχει «φουντώσει» και πλέον κατάλυμα βρίσκει όποιος προλάβει.  

Μάλιστα το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα πέφτει και αργά αλλά και μέσα στην τουριστική σεζόν, με τις διεθνείς πτήσεις να κινούνται πλέον καθημερινά σε διψήφια νούμερα, είναι εύλογο οι διαθέσιμες κλίνες να έχουν γίνει ανάρπαστες. Καθότι μάλιστα όλες οι εκδηλώσεις εκτυλίσσονται στην παλαιά πόλη, οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν μετά μανίας καταλύματα εντός του ιστορικού κέντρου για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πυρήνα των θρησκευτικών εκδηλώσεων, με τα μοναδικά έθιμα, τις λιτανείες, τους Επιταφίους και την πρώτη Ανάσταση με τους περίφημους μπότηδες που συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.

«Μέχρι ένα μήνα πριν, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν υποτονικό, αυτό όμως άλλαξε, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης βρίσκονται άνω του 97% και περιφερειακά της πόλης κινούνται μεταξύ 80%-85%», τόνισε ο κ. Ρόκας. Σε ό,τι αφορά το κόστος διανυκτέρευσης, αυτό ποικίλλει ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την κατηγορία του ξενοδοχείου, με την τιμή δωματίου να ξεκινάει από τα 100 ευρώ και να φτάνει μέχρι και τα 600 - 700 ευρώ, ενώ τίθεται και όριο ελάχιστων διανυκτερεύσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA) Δημήτρη Διαβάτη, διαφαίνεται μια καλή σεζόν γενικά και ένα δυναμικό Πάσχα ειδικότερα. Μιλώντας στην «Ε», εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι επειδή τα τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά, λόγω του Πάσχα είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουμε τα περσινά νούμερα επισκεψιμότητας, τα οποία κινήθηκαν σε υψηλές πτήσεις.

Πολύ ικανοποιητικές είναι οι πληρότητες και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Περικλή Κατσαρό. Όπως ανέφερε στην «Ε», αρκετά από αυτά έχουν ήδη ανοίξει με τα περισσότερα να παίρνουν εκκίνηση για τη φετινή σεζόν την Πρωτομαγιά, δηλαδή τη Μ. Τετάρτη. Εκτίμησε μάλιστα ότι το φετινό Πάσχα, η Κέρκυρα θα σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας, καθώς θα εορταστεί σε περίοδο που είναι εντός της τουριστικής σεζόν, και η οποία εκτυλίσσεται θετικά. «Οι μεγαλύτερες πληρότητες υπάρχουν πάντα στην πόλη, καθώς όλες οι εκδηλώσεις εκτυλίσσονται εκεί. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δωμάτιο τις ημέρες εκείνες στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν όμως επιλογές προς τα έξω. Το κόστος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει κυμαίνεται από 60 – 400 ευρώ», επισήμανε.

Στα rbnb

Ανάρπαστα έχουν γίνει και τα καταλύματα τύπου rbnb. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο property manager της εταιρείας «Life Villas» (διαχειρίζεται 130 καταλύματα στην Κέρκυρα) Κωνσταντίνος Λαβράνος, η ζήτηση σε αυτά τα καταλύματα ξεκίνησε λίγο μετά τα Χριστούγεννα και οι πληρότητες φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν στο 100%. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τιμές κινούνται πτωτικά, καθώς υπάρχει και ο ανταγωνισμός από τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει ή ανοίγουν και επομένως οι επιλογές των ενδιαφερομένων είναι πιο πολλές. Έτσι η τιμή διαμονής κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε καταλύματα δυο ατόμων από 140 – 250 ευρώ τη βραδιά και με ελάχιστο όριο διανυκτερεύσεων (3 ή 4 βράδια).

 

«Φουλάρουν» αεροπλάνα και καράβια

«Sold out» στο μεταξύ είναι οι αεροπορικές θέσεις των μεσημεριανών και απογευματινών - βραδινών πτήσεων από Αθήνα προς Κέρκυρα από τα μέσα της Μ. Εβδομάδας. Χθες στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των αεροπορικών εταιρειών μπορούσε να βρει κανείς εισιτήρια, μόνο στις πρωινές πτήσεις, σε αλμυρές όμως τιμές.

Και στα καράβια για ορισμένα δρομολόγια δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα εισιτήρια. Ωστόσο καθότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν τροποποιήσει το πρόγραμμά τους ενόψει του Πάσχα, οι επιβάτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με άλλα δρομολόγια, λόγω της πυκνότητας στη σύνδεση του νησιού με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την πασχαλινή περίοδο. Σύμφωνα με ναυτιλιακούς πράκτορες, ήδη καταγράφεται αύξηση 15% στις ηλεκτρονικές κρατήσεις, με πολλούς να σπεύδουν να κλείσουν από νωρίς τα εισιτήριά τους, έτσι ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ουρές και αναμονές στο γειτονικό λιμάνι.

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει και από τον οδικό τουρισμό με τα οργανωμένα γκρουπ ταξιδιωτικών γραφείων. Πολλά πούλμαν κυρίως από τη Β. Ελλάδα αναμένεται να αφιχθούν στην Κέρκυρα τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, με επιστροφή τη Δευτέρα του Πάσχα.

 

Ξεκίνησαν και τα ρεζερβέ

Ήδη πάντως εστιατόρια της πόλης έχουν αρχίσει να δέχονται ρεζερβέ για τη Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια εστιατόρια πέριξ της πόλης θα ανοίξουν έως τη Μ. Τρίτη, ενώ αρκετά θα πάρουν εκκίνηση μετά το Πάσχα, οπότε και η σεζόν θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πάντως το πασχαλινό τραπέζι στα εστιατόρια δεν θα είναι οικονομικό, λόγω των σημαντικών αυξήσεων σε όλα τα κόστη. «Το κοστολόγιο έχει ανέβει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στα προϊόντα αλλά και στα μεροκάματα και τις υπηρεσίες. Είναι λίγα τα 100 ευρώ για μια φάει μια τετραμελής οικογένεια σε ένα εστιατόριο. Τα προϊόντα έχουν ακριβύνει 147% και πάνω», σχολίασε ο ίδιος.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.