Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Κεντρωτής: «Η Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με το μόρφωμα που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση»

Γιώργος Κεντρωτής
22 Απριλίου 2024 / 10:01
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου μιλάει στην «Ε» για την υποψηφιότητά του με το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ συμμετέχει ο διακεκριμένος και αγαπητός καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργος Κεντρωτής.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε πρόσωπα από τα Ιόνια Νησιά που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ως υποψήφιοι Ευρωβουλευτές.

Με μακρά ακαδημαϊκή πορεία εντός και εκτός συνόρων, πληθώρα δημοσιεύσεων (εξέδωσε 78 βιβλία, πρωτότυπα και μεταφράσεις) και αναγνώριση του ποιητικού του έργου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, αποφάσισε ως ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά, να κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς Ευρωεκλογές με το κόμμα που ψηφίζει επί τρεις δεκαετίες.

Ο Γ. Κεντρωτής μίλησε στην «Ε» για την υποψηφιότητά του, δηλώνοντας ωστόσο ότι η βασική του ιδιότητα είναι «εκπαιδευτικός».

Πώς μπήκε η πολιτική στη ζωή σας και γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια συνδικαλιζόμουν στη Νομική Σχολή Αθηνών, στην οποία φοίτησα. Είχα επανειλημμένως εκτεθεί ως υποψήφιος και είχα εκλεγεί. Αλλά και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως καθηγητής πλέον, έχω συμμετάσχει σε πολλές εκλογικές διαδικασίες ως υποψήφιος και έχω εκλεγεί. Πάντοτε συμμετείχα ενταγμένος σε αριστερά σχήματα. Από το 1996 έως και σήμερα ψηφίζω το ΚΚΕ.

Δύο φορές έχω συμμετάσχει με σχήματα υποστηριζόμενα από το ΚΚΕ στις περιφερειακές εκλογές της ΠΙΝ. Όλα αυτά συνιστούν μεν πράξεις πολιτικής επιλογής, αλλά απέχουν πολύ από το να συντελέσουν στο να χαρακτηρισθώ «πολιτικός». Η βασική ιδιότητά μου είναι «εκπαιδευτικός».

Ως ενεργός πολίτης όμως ενδιαφέρομαι για τα κοινά (σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Έτσι αποδέχθηκα άνευ ετέρου στην τιμητική πρόταση που μου έγινε από το ΚΚΕ να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιό του στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Οι σύντροφοί μου έκριναν ότι μπορώ να προσφέρω στον εκλογικό αγώνα.

Ποια είναι η πολιτική σας πρόταση για την Ευρώπη και ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την περιοχή του Ιονίου, εφόσον πετύχετε την είσοδό σας στην Ευρωβουλή;

Η Ευρώπη (η ήπειρος, η ιστορία της, οι λαοί της, η κουλτούρα της, οι παραδόσεις της) δεν έχει καμία σχέση με το μόρφωμα που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο οργανισμός αυτός είναι ένα εξόφθαλμα αντιδραστικό οικοδόμημα, δεσμωτήριο των λαών, προπύργιο εκμετάλλευσης, ορμητήριο πολέμων, εκκολαπτήριο διαφθοράς. Είναι μόνιμος παραγωγός σκανδάλων. H ΕΕ είναι ένα απάνθρωπο διευθυντήριο που δεν εξανθρωπίζεται με τίποτα. Χωρίς να έχει κρατική δομή συμπεριφέρεται ως τυραννικό υπερκράτος στα κράτη μέλη της σε όλους τους τομείς (οικονομία, εργασία, παιδεία) και υπηρετεί τα συμφέροντα των ποικίλων ολιγαρχιών εξαπατώντας μονίμως τους λαούς με επιδοτήσεις και με λόγια ελπίδας για μιαν αόρατη ευημερία.

Διαχρονικώς οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν «χωριστή ατζέντα»: ό,τι υποστηρίζουν για την Ελλάδα ισχύει και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πολιτική προτεραιότητα του ΚΚΕ είναι να σπάσουν οι λαοί της Ευρώπης τα δεσμά της ΕΕ, δεσμά καταπίεσης και εκμετάλλευσης, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λαϊκή ευημερία.

Η αποχή στις ευρωεκλογές είναι κάθε φορά μεγάλη. Γιατί να πάει ο Έλληνας να ψηφίσει και γιατί να ψηφίσει ΚΚΕ;

Ανήκει στην πολιτική κουλτούρα της άρχουσας τάξης το να ευνοείται παντοιοτρόπως η επιλογή της «αποχής». Ξεγελασμένος με επιτηδειότητα ο λαός «από τη φορά των πραγμάτων» και έχοντας ως μοναδική και δήθεν ρεαλιστική προοπτική του το αδιέξοδο του ευρωμονόδρομου, έχει προετοιμαστεί διαχρονικά στο να απέχει από τις εκλογές. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην εξαπατηθεί και πάλι. Τον καλεί να συμμετάσχει στις εκλογές και να υπερψηφίσει το ψηφοδέλτιό του. Η μη συμμετοχή είναι είδος μαστορεμένης και αναγκαστικώς επιβεβλημένης αυτοτιμωρίας. Από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν την επόμενη μέρα θα παλεύουν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία από καλύτερες θέσεις ή το αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες δυσχέρειες στη ζωή και στους καθημερινούς αγώνες τους. Το ΚΚΕ πρέπει να ψηφιστεί γιατί, έχοντας σαφές πολιτικό πρόγραμμα, υποστηρίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γ. Κεντρωτής γεννήθηκε το 1958 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Νομικά στο ΕΚΠΑ και στη Γερμανία. Είναι Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Ζάαρλαντ. Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Εξέδωσε 78 βιβλία (πρωτότυπα και μεταφράσεις) και δίδαξε σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών και αντεπιστέλλον μέλος της Ισπανοαμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Μαδρίτης.

Για τον έργο του βραβεύτηκε στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ήταν επανειλημμένως υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Κέρκυρα και στα Ιόνια Νησιά, καθώς και υποψήφιος της ΔΗΠΑΚ στις εκλογές εντός του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει διατελέσει επί πολλά έτη Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και μέλος της Συγκλήτου. Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.