Τρίτη 23.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απάντηση του Ελληνικού Κτηματολογίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
13 Απριλίου 2024 / 13:34

"Καλούμε τους πολίτες να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους σήμερα, διότι μετά τις 30 Νοεμβρίου θα απαιτούνται βάσει της Νομοθεσίας χρονοβόρες, κοστοβόρες αλλά και αχρείαστες δικαστικές ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους δικαιώματα απέναντι σε τρίτους ή απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ). Η πρόσφατη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας σχετικά με την τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης, αδικεί τον θεσμικό του ρόλο αφού σκοπίμως παραπληροφορεί τους πολίτες. 

Είναι λυπηρό, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣΚ έχει ενημερωθεί δια ζώσης όσο και τηλεφωνικά για τις προβλέψεις του Νόμου 5076/23 περί δυνατοτήτων που παρέχονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, να επιλέγει την οδό της παραπληροφόρησης προκαλώντας ανησυχία και σύγχυση τους πολίτες. 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, υπενθυμίζουμε ότι όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Πρόεδρος του ΔΣΚ: 

  1. Ο Νόμος 5076/23 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 ορίζει ως ύστατη προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κτηματογράφησης την 30ή Νοεμβρίου 2024. Οι εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις δύναται να υποβληθούν χωρίς πρόστιμο.
  2. Παρακινούμε τους πολίτες να εισέλθουν στον ιστότοπο maps.ktimatologio.gr και να εντοπίσουν το γεωτεμάχιο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά σχέδια του αναδόχου κτηματογράφησης. Εφόσον συμφωνούν με τα όρια δεν υπάρχει ανάγκη υποβολής νέου τοπογραφικού από τους πολίτες, παραμόνο στην περίπτωση που απαιτείται ακριβέστερη αποτύπωση και απόδοση των ορίων των ακινήτων τους. 
  3. Η δήλωση κτηματογράφησης είναι για την πλειοψηφία των περιπτώσεων μια εξαιρετικά απλή διαδικασία που απαιτεί ελάχιστο χρόνο, ενώ σε επίπεδο δικαιολογητικών αρκεί μόνο η αστυνομική ταυτότητα του ιδιοκτήτη, ο τίτλος κτήσης και το πιστοποιητικό μεταγραφής. Σε περίπτωση χρησικτησίας αρκούν δύο έγγραφα που αποδεικνύουν την 20ετη νομή του ακινήτου εκ των οποίων το ένα είναι η δήλωση Ε9 και το άλλο μπορεί να είναι μία ένορκη βεβαίωση. 

Καλούμε τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας που έχουν απορίες σχετικά με τη διαδικασία να απευθυνθούν στο  [email protected] αφού ο Πρόεδρος του Συλλόγου δεν τους έχει ενημερώσει επαρκώς. 

Καλούμε τους πολίτες να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους σήμερα, διότι μετά τις 30 Νοεμβρίου θα απαιτούνται βάσει της Νομοθεσίας χρονοβόρες, κοστοβόρες αλλά και αχρείαστες δικαστικές ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους δικαιώματα απέναντι σε τρίτους ή απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Παραμένουμε στη διάθεση όλων των τοπικών επαγγελματικών φορέων ώστε να λυθούν τα προβλήματα, όπως λύθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.