Νέα παράταση για την κτηματογράφηση της ΠΕ Κέρκυρας ζητούν οι επιστημονικοί φορείς (videos)
Μέχρι στιγμής έχει δηλωθεί μόνο το 10% από τα 300.0000 προϋπολογιζόμενα δικαιώματα στο νομό
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την εκ νέου παράταση της προθεσμίας για την κτηματογράφηση της ΠΕ Κέρκυρας, η οποία εκπνέει σήμερα Παρασκευή 12 Απριλίου (δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής έως την Κυριακή14/04), ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΤΕΕ και το ΟΕΕ Κέρκυρας, ως αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς του τόπου για το Κτηματολόγιο, καθώς μέχρι σήμερα έχει δηλωθεί μόνο το 10% από τα 300.000 προϋπολογιζόμενα δικαιώματα στο νομό.
Παρά τα συνεχή αιτήματα των αρμοδίων τοπικών φορέων, γραπτά και προφορικά, που ζητούσαν παράταση και εξηγούσαν τους λόγους που το έργο αντιμετωπίζει δυσκολίες και οπωσδήποτε πρέπει να παραταθεί (ενδεικτικά: μικρός και διάσπαρτος κλήρος, έλλειψη τίτλων, κόστος της εν γένει διαδικασίας, δασικά, κλειστά Υποθηκοφυλακεία λόγω διαδικασίας συγχώνευσης, μη καλή πληροφόρηση του κόσμου κλπ) δεν χορηγήθηκε άλλη παράταση.
«Ενώ λοιπόν η κατάσταση είναι αυτή και με αλλεπάλληλα αιτήματα ζητούσαμε μια παράταση, η οποία τη δεδομένη στιγμή, θεωρώ ότι θα ήταν επιβεβλημένη , δυστυχώς βλέπουμε από την άλλη πλευρά μια ανάλγητη και συγκεντρωτική στάση, η οποία απέρριψε τα αιτήματα αυτά και απάντησε ότι δε θα δοθεί καμία παράταση», ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Κοντός.
Εκπρόθεσμα
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καλούνται τώρα να κάνουν χρήση του Νόμου 5076/23 υποβάλλοντας εκπρόθεσμες δηλώσεις έως την τελική προθεσμία που προβλέπεται πανελλαδικά, δηλαδή μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2024. Αν και η διαδικασία τυπικά προβλέπει την επιβολή προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί.
Ωστόσο, στη σύσκεψη που είχαν το πρωί της Παρασκευής στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, οι Πρόεδροι του ΔΣΚ Γ. Κοντός, του ΟΕΕ Παράρτημα Κέρκυρας Γ. Νίνος και του ΤΕΕ Γ.Μεταλληνός, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της Κέρκυρας μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο, λόγω του διάσπαρτου κλήρου, της συγχώνευσης των Υποθηκοφυλακίων που δημιουργεί καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών αλλά και του ιδιαίτερα χαμηλού ποσοστού δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.
Μάλιστα έκαναν λόγο για ανισότητα μεταξύ των Κερκυραίων πολιτών και των υπολοίπων, καθώς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που άνοιξαν την κτηματογράφηση νωρίτερα από την Κέρκυρα (εισήλθε τελευταία με την ΠΕ Θεσπρωτίας), έχουν δοθεί συνεχείς παρατάσεις και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων είναι ανοιχτή επί χρόνια.
«Γιατί η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία πρέπει να αδικηθούν ή να τιμωρηθούν με αυτόν τον τρόπο; Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένη την άσκηση πίεσης. Μια σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος είναι έστω και την Δευτέρα 15/04, η χορήγηση μιας παράτασης για να μπορεί αξιοπρεπώς ο κόσμος να δηλώσει και τα δικαιώματά του», επισήμανε ο κ. Κοντός.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Νίνος στάθηκε στο ζήτημα του διάσπαρτου κλήρου που υπάρχει στην ΠΕ Κέρκυρας και των πολλαπλών δικαιωμάτων που συνιστά και ένα κόστος, ενώ ο Γιάννης Μεταλληνός επισήμανε ότι από την αρχή οι επιστημονικοί φορείς είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου της κτηματογράφησης στην ΠΕ Κέρκυρας για να γίνει σωστά και επ’ ωφελεία των ιδιοκτητών.
Η τοποθέτηση του Γιάννη Μεταλληνού
Η τοποθέτηση του Δικηγορικού Συλλόγου:
Η τοποθέτηση του Γιώργου Νίνου:
ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ