Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παρά τις βαριές καμπάνες δεν έχουν συμμορφωθεί όλοι οι υπόχρεοι

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ
06 Απριλίου 2024 / 10:31
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου να προβούν στους απαιτούμενους καθαρισμούς ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων το πρόβλημα. Συμμόρφωση των ιδιοκτητών στα χωριά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αν και τα περσινά τσουχτερά πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα έδωσαν κίνητρο σε ορισμένους, ώστε να προβούν εγκαίρως φέτος στους απαιτούμενους καθαρισμούς και αποψιλώσεις ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, ωστόσο την υποχρέωση αυτή, δεν φαίνεται να έχουν πάρει…ζεστά όλοι οι ιδιοκτήτες, για την ώρα τουλάχιστον.

Ο Δήμος Κ. Κέρκυρας μέσω του αρμόδιου Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να προβεί σε νέα ανακοίνωση, ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Απριλίου, προκειμένου οι κάτοχοι, νομείς και επικαρπωτές των οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών ακάλυπτων χώρων (εντός οικισμών και ρυμοτομικών σχεδίων, σε απόσταση έως 100 μέτρα από το όριο οικισμού καθώς και σε εκτάσεις με κτίσμα εκτός οικισμού), να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τον περιορισμό και την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κ. Κέρκυρας Γιάννης Βασιλάκης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων δεν εντοπίζεται και αλλού. «Μεγάλο πρόβλημα έχει ο Δήμος στις περιοχές Ποταμού, Βιρού, Περάματος, Αλεπού. Κυρίως στη ΔΕ Κερκυραίων έχουμε έντονα ζητήματα, όπου διαμαρτύρονται οι άνθρωποι, χωρίς να σημαίνει αυτό, ότι αλλού δεν έχουμε. Απλά στα χωριά υπάρχει μια άλλη νοοτροπία του κόσμου και συμμορφώνονται από μόνοι τους. Έχουμε όμως και από τον υπόλοιπο Δήμο ενοχλήσεις πολιτών», επισήμανε ο κ. Βασιλάκης.

Βαριές καμπάνες το 2023

Το νομικό πλαίσιο για το θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, είναι πλέον αυστηρότερο, καθώς προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και βαριά πρόστιμα. Ειδικότερα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2023, διαχειρίστηκε 250 αιτήσεις δημοτών που αφορούσαν περιπτώσεις ακαθάριστων ιδιωτικών και δημοτικών οικοπέδων. Η συνολική ακαθάριστη επιφάνεια ήταν 800 στρέμματα περίπου, για τα οποία εκδόθηκαν 163 αποφάσεις προστίμων, κατά των οποίων έγιναν 110 ενστάσεις. Το ύψος του τελικού ποσού των προστίμων ανήλθε στα 227.011,71 ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι 0,50 ευρώ το τ.μ.

«Υπάρχουν όμως και 17 περίπου περιπτώσεις που εκκρεμούν ακόμη και θα ξεπεράσουμε για το 2023, τις 300.000 ευρώ σε πρόστιμα. Ήδη κάποιοι έχουν ενδιαφερθεί για να τα πληρώσουν. Όσα δεν εισπραχθούν βεβαιώνονται στην Εφορία στο ΑΦΜ που έχουμε στο Κτηματολόγιο», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

Όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Φανή Τσιμπούλη, αυτή τη στιγμή η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου είναι στη διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων προς τους υπόχρεους, προκειμένου να εισπραχθούν τα ποσά που τους αντιστοιχούν, βάσει των τ.μ. του ακινήτου τους.

Αυτεπάγγελτοι καθαρισμοί

Στο μεταξύ, ήδη οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου κινούνται για τους απαιτούμενους καθαρισμούς των δημοτικών οικοπέδων. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, όταν λήξει η προθεσμία της 30ης Απριλίου για τους ιδιώτες, θα μπορούν μετά οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις  στο Δήμο για καθαρισμό γειτονικού οικοπέδου ή κτίσματος, που οι ιδιοκτήτες του, δεν φρόντισαν. Ωστόσο, όπως σημειώνει, εδώ μπαίνει ένα θέμα πόρων και μέσων. «Ο Δήμος με βάση τη νομοθεσία πάει αυτεπάγγελτα να καθαρίσει είτε βρεις ποιος είναι ο ιδιοκτήτης είτε όχι. Εδώ όμως μπαίνει ένα θέμα με την εύρεση πόρων και μέσων. Μισθώνουμε μηχανήματα ιδιωτών. Μια εργολαβία, η οποία πιθανόν να βγει τέλος Μαΐου και  μέχρι τότε δηλαδή δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε κάποια μηχανήματα στον Δήμο, έναν καταστροφέα και ένα ερπυστριοφόρο», ανέφερε.

Όπως διευκρίνισε, στην περίπτωση αυτή, επιβάλλεται πρώτα το σχετικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αν σε 10 ημέρες από την ημερομηνία που του γνωστοποιήθηκε το πρόστιμο  (υπάρχει δυνατότητα μείωσή τους στο μισό) δεν έχει κάνει καμία ενέργεια, τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο Δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Το τέλος του αυτεπάγγελτου καθαρισμού δεν σχετίζεται με το πρόστιμο που επιβάλλει ο νόμος για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Μάλιστα καθότι τα πρόστιμα επιβάλλονται χωρίς ατομική ειδοποίηση, ήδη το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει με δελτίο Τύπου (Φεβρουάριος 2024) προς τα  ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει και νεότερη ανακοίνωση προς υπενθύμιση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.