Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκέψης του ήταν το σχεδόν απόφθευγμά του για την υποχρεωτική ακεραιότητα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, τότε που η συνοχή της ήταν καραμέλα στο στόμα πλείστων όσων παραγόντων της δημόσιας ζωής, αλίμονο χωρίς άλλο περιεχόμενο, πέραν των δήθεν δραματικών επικλήσεων!
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν από 'κείνη την πολιτική στόφα των ηγετών, που επέμεναν στην απόδοση κάθε επιμέρους θέσης σ' ένα συνολικό αφήγημα. Αυτός που έφυγε την Τετάρτη δηλ., υπήρξε εκ των κλασικών εκπροσώπων μιας γενιάς, που επιχείρησε να αντιπαρατεθεί συνολικά στη ροή των πραγμάτων, συμβάλοντας έτσι, το δίχως άλλο, στη διαρκή διαμόρφωση της ιδεολογίας ως το συλλογικό φαντασιακό. Ως εντέλει, συνολική πολιτική επιδίωξη!
Ο λόγος του ένα διαρκές και δημιουργικό πηγαινέλα από το ειδικό στο γενικό και τούμπαλιν, εμπλουτισμένο με την εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης, ποτισμένος από τους χυμούς της παράδοσης και της ιστορίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκέψης του ήταν το σχεδόν απόφθευγμά του για την υποχρεωτική ακεραιότητα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, τότε που η συνοχή της ήταν καραμέλα στο στόμα πλείστων όσων παραγόντων της δημόσιας ζωής, αλίμονο χωρίς άλλο περιεχόμενο, πέραν των δήθεν δραματικών επικλήσεων!
Ο «Ιταλός» λοιπόν είπε σε μια από τις επισκέψεις του στην Κέρκυρα, πως το νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιονίων βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου, με ό, τι γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτισμικό, μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. «Και ως γνωστόν, το κέντρο ήταν και παραμένει αδιαίρετο»! Διατύπωση που υποχρέωνε τους γραφειοκράτες σε κάποιο εν πάση περιπτώσει τέτοιο αντίλογο. Δεν τόλμησαν ευθαρσώς και ευθέως. Προτίμησαν τη διοικητική αποψίλωση λάου-λάου και την εγκατάλειψη της περιφερειακής εδώ αυτοδιοίκησης στο παραπολιτικό influencing ελέω της αγοραίας αυθαιρεσίας, που αποκλήθηκε χάριν συντομίας, τουριστική ανάπτυξη.
Επισκεπτόταν συχνά την Κέρκυρα, επί δικτατορίας ως διερχόμενος παράνομος για τις σπουδές του στην Ιταλία εξ' ου και το προσωνύμιο. Αλλά και πολύ αργότερα, αξιοποιώντας τις σχέσεις που είχε διατηρήσει με ιστορικά και εδώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκ των συντακτών της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.
Η ζωή του όλη αναφορά σε μια διαφορετική, πολιτική κουλτούρα, αντίθετη του σημερινού, δόλιου κατακερματισμού και έτσι αφοπλισμού του λόγου, που και για τον Μιχάλη ήταν το όχημα μεταφοράς των κλασικών ουμανιστικών αξιών και αντιλήψεων. Έφυγε όρθιος όπως ακριβώς και έζησε!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.