Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παρθενική» συμμετοχή Κερκυραίων μαθητών στο διαγωνισμό «Φόρμουλα 1 στα σχολεία»

4 ΓΕΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
27 Μαρτίου 2024 / 09:30
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι ομάδες «Gorgon – F1 BY ANDRIOTI SCHOOL» και «Corfu Champion» του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας πατούν «γκάζι» για την πρωτιά στους πανελλήνιους και παγκόσμιους μαθητικούς αγώνες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μπορεί να κάθονται ακόμη πίσω από τα θρανία, αυτό όμως δεν τους εμποδίζει από το να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το δικό τους αγωνιστικό όχημα μινιατούρα φόρμουλα 1, αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τη φυσική, τα μαθηματικά και τη μηχανική.

Ο λόγος για δυο ομάδες μαθητών της Κέρκυρας που λαμβάνουν μέρος στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Φόρμουλα 1 στα σχολεία», οι μοναδικές που έχουν συμμετάσχει ποτέ στη διοργάνωση αυτή, από το νησί μας. Την αρχή έκανε η ομάδα «Gorgon» του Κέντρου Φροντιστηρίου Αγγλικής Γλώσσας Andrioti School, η οποία έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αρχές Μαρτίου προστέθηκε ακόμη μια συμμετοχή από το 4ο Λύκειο Κέρκυρας με την ομάδα «Corfu Champion».

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια μικρογραφία μονοθέσιου αυτοκινήτου Formula 1, με χρήση λογισμικού τρισδιάστατης σχεδίασης, το οποίο χρησιμοποιεί αλγορίθμους υπολογιστικής δυναμικής για να προσομοιώσει την αντίσταση του αέρα πάνω στα μοντέλα. Τα οχήματα μινιατούρες εφόσον εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους στους 32 συμμετέχοντες, θα διαγωνιστούν το φθινόπωρο στους τελικούς του πανελλήνιου διαγωνισμού σε μία μίνι πίστα μήκους 20 μέτρων, με μικρές βολίδες κινούμενες με φιαλίδια αερίου, ενώ η διαδρομή τους χρονομετράται μέσω υπολογιστών.

Οι εφτά πρώτες ομάδες που θα προκριθούν μαζί με μια ακόμη από την διεθνή κατάταξη, θα σχηματίσουν μεταξύ τους τέσσερις ομάδες συνεργασίας που θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «F1 in Schools», το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στο εξωτερικό. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί, καθώς οι ομάδες καλούνται όλο αυτό το διάστημα να λειτουργήσουν ως μια πραγματική εταιρεία με διακριτούς ρόλους παρουσιάζοντας επιχειρηματικό σχέδιο, οργανώνοντας εκστρατείες προβολής και όλα αυτά υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας.

Η ομάδα «Gorgon»

Με σύνθημα «Το βλέμμα μας στραμμένο πάντα μπροστά» η ομάδα Gorgon – F1 BY ANDRIOTI SCHOOL πατάει «γκάζι» για την πρόκριση. Το σχεδιαστικό κομμάτι του αυτοκινήτου έχουν αναλάβει οι μαθητές Αλέξανδρος Σουέρεφ, Μιχάλης Κομηνός, Κωνσταντίνος Σιώτος, Αντώνης Δήμας, το μάρκετινγκ «τρέχουν» οι Ιωάννα Κοντζιάλη, η Φοίβη Κούλα και ο Ιωάννης Σιώτος, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο φοιτητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Οδυσσέας Καλαϊτσίδης.

Όπως τόνισαν στην «Ε» η εμπειρία είναι μοναδική, παρά τις αυξημένες προκλήσεις που έχει ο διαγωνισμός, καθώς όχι μόνο έχουν μάθει να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου αλλά έχουν αναπτύξει δεξιότητες που είναι σημαντικές στον κόσμο της εργασίας. «Η εμπειρία είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε σαν ομάδα και έχουμε αποκτήσει εικόνα πως είναι να δουλεύουμε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις εργασίες του σχολείου», ανέφερε στην «Ε» ο Αλέξανδρος Σουέρεφ.

Το λογότυπο της ομάδας Gorgon σχεδιάστηκε σε μια μοντέρνα παραλλαγή της μορφής της Γοργούς, τιμώντας τη μυθολογική φιγούρα, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του ναού της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα, ενώ ταυτόχρονα δείχνει την κίνηση και την ταχύτητα του αυτοκινήτου που σχεδιάζουν. Στόχος τους είναι η κατασκευή ενός γρήγορου δικίνητου, το οποίο θα τους δώσει το «χρυσό» εισιτήριο για τους παγκόσμιους αγώνες «F1 in Schools». H σχεδίαση του οχήματός τους προχωράει και όταν τελειοποιηθεί θα πάρει «σάρκα και οστά» μέσα από έναν ειδικό εκτυπωτή laser.  Παράλληλα, όπως ανέφερε στην «Ε» η υπεύθυνη του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Πατρίτσια Ανδριώτη, στο διαγωνισμό αξιολογείται επίσης ο τομέας της βιωσιμότητας. «Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε δράσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε έναν καθαρισμό της πλαζ του Μον Ρεπό, ενώ στο διαγωνισμό θα επικεντρωθούμε στην περιορισμένη χρήση χαρτιού και στην χρήση ανακυκλώσιμων υλικών», διευκρίνισε η κ. Ανδριώτη.

 

Η ομάδα «Corfu Champion»

H δεύτερη ομάδα που λαμβάνει μέρος στους πανελλήνιους αγώνες , συγκροτήθηκε από μαθητές του 4ου Λυκείου Κέρκυρας. Η συμμετοχή προέκυψε σχεδόν την τελευταία στιγμή όμως οι 10 μαθητές της ομάδας «Corfu Champion» με τα αρχικά CFUC εργάζονται εντατικά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, αξιοποιώντας Σαββατοκύριακα και καθημερινές. Η ομάδα αποτελείται από τους Μάρκο Θεοτόκη, Αλέξανδρο Λαβράνο, Μαρία Πανάρετου, Φαίη Βαγγελάτη, Κωνσταντίνο Ζηνιάτη, Σταύρο Σαββανή, Θάλεια Παραμυθιώτη, Κατερίνα Στάϊκου, Μαριέφη Γκέκου και Λεωνίδα Κουλούρη.

 

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο μαθητής Μάρκος Θεοτόκης, κάθε μέλος έχει αναλάβει τον ρόλο που του ταιριάζει ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και την κλίση του σε συγκεκριμένες επιστήμες. Ο ίδιος έχοντας ανακαλύψει το ενδιαφέρον του για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ανέλαβε το κομμάτι της κατασκευής του μονοθέσιου αυτοκίνητου. «Ενημερωθήκαμε αργά για τον διαγωνισμό όμως καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια  για να προλάβουμε τις προθεσμίες. Η συμμετοχή αυτή θα αποτελέσει και ένα χρήσιμο στοιχείο στο βιογραφικό μας» , εξηγεί ο ίδιος.

 

Το F1 in Schools

Το F1 in Schools  είναι ένα διεθνές διαθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στην μέθοδο διδασκαλίας STEM (που σημαίνει Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).  Οι μαθητές που συμμετέχουν μαθαίνουν να συνεργάζονται για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια διαγωνίζονται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για να βραβευθούν οι ομάδες που θα έχουν δουλέψει καλύτερα σε συγκεκριμένους τομείς. Κάθε χρόνο πάνω από 250.000 μαθητές από περισσότερες από 50 χώρες συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν 30.000 ομάδες και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

 

ΦΩΤΟ@ANDRIOTI SCHOOL, @ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.