Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θετικά βλέπει η Τράπεζα Πειραιώς το ενδιαφέρον του Δήμου για του Δεσύλλα

ΔΕΣΥΛΛΑ
20 Μαρτίου 2024 / 15:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Με αντιπροσωπεία διευθυντικών στελεχών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος συναντήθηκε στο Μαράσλειο ο Δήμαρχος Στ. Πουλημένος

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Με θετικό μάτι είδε αντιπροσωπεία διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς το ενδιαφέρον του Δήμου Κεντρ. Κέρκυρας για την απόκτηση του ακινήτου του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος Δεσύλλα, το οποίο βγαίνει στο σφυρί για τρίτη φορά την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μαράσλειο ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος με κλιμάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής του οποίου ήταν η Γενική Διευθύντρια του δικτύου Βορείου Ελλάδας Μαρία Μαυροματάκη. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Τράπεζα είναι η επισπεύδουσα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για το εν λόγω ακίνητο, ως προς χρέη των ιδιοκτητών του, ύψους 500.000 ευρώ.

Για τρεις λόγους

Ο Δήμαρχος παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους το σημαντικό αυτό τοπόσημο του νησιού πρέπει να περιέλθει στην κυριότητά του, εστιάζοντας σε τρία σημεία. Όπως είπε εφόσον το βιομηχανικό συγκρότημα αγοραστεί από το Δήμο, θα αποτραπεί η τσιμεντοποίηση της περιοχής, θα αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που υπάρχουν στα έγκατά του αλλά και θα αξιοποιηθούν τα διατηρητέα κτίρια για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, επισημαίνοντας με νόημα ότι κανένα ιδιωτικό συμφέρον δεν μπορεί να εκφράσει αυτούς τους τρεις συγκεκριμένους λόγους.

«Η εκτίμηση είναι ότι λόγω υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά η περιοχή. Η πιο σώφρων επιλογή είναι να περιέλθει το ακίνητο στο Δήμο», επισήμανε στην «Ε» ο Στέφανος Πουλημένος, μετά το πέρας της συνάντησης, τονίζοντας ότι το κλιμάκιο είδε θετικά το ενδιαφέρον του Δήμου για να το αποκτήσει.

«Αγκάθι» οι ισολογισμοί

Ωστόσο καθότι τα οικονομικά του δεν του το επιτρέπουν, για να εξασφαλιστεί το ποσό που θα απαιτηθεί για την αγορά του ακινήτου, ο Δήμος θα πρέπει να δανειοδοτηθεί από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. «Αγκάθι» ωστόσο αποτελεί η προϋπόθεση που τίθεται από την Τράπεζα, να υποβληθούν οι ισολογισμοί των τριών τελευταίων ετών. Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Πουλημένος, ο ισολογισμός του 2020 υπάρχει, εκκρεμούν όμως του 2021 και του 2022 και για το λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στις Υπηρεσίες για την άμεση κατάρτισή τους, ώστε εν συνεχεία να ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και ακολούθως να υποβληθούν στην Τράπεζα, με την οποία θα διαπραγματευτούν για τη λήψη δανείου.

Τρίτο σφυρί

Στο μεταξύ όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον νέο πλειστηριασμό του ακινήτου – φιλέτου στο προάστιο της Γαρίτσας, τον τρίτο στη σειρά, καθώς οι άλλοι δυο κατέληξαν άγονοι. Η επαναληπτική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 10 το πρωί. Αυτή τη φορά ωστόσο η τιμή πρώτης προσφοράς έχει πέσει στα 6.589.600 ευρώ, δηλαδή στο 80% της αρχικά ορισθείσας στα 8.237.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Πουλημένος ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προλάβει την ημερομηνία αυτή, λόγω των διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν με την κατάρτιση των ισολογισμών που εκκρεμούν.

ΦΩΤΟ: FB/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.