Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας

ΕΠΕΤΕΙΟΣ
19 Μαρτίου 2024 / 15:33
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ομάδα φοιτητών διέκοψε για λίγα λεπτά την παρουσίαση των δράσεων φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σειρά δράσεων για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου της σύγχρονης εποχής, το οποίο κόσμησε την Κέρκυρα επί 40 χρόνια από το 1824 μέχρι το 1864, δηλαδή μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, διοργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι εκδηλώσεις αφορούν σε εκθέσεις, διαλέξεις, επετειακές εκδόσεις και ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον προσεχή Νοέμβριο με υβριδικό τρόπο. Η παρουσίαση των δράσεων έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (19/03) από τον Αντιπρύτανη  Διασφάλισης Ποιότητας, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Ηλία Γιαρένη, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Ωστόσο πριν καλά - καλά ξεκινήσει η παρουσίαση, ομάδα φοιτητών που βρισκόταν στο χώρο, διέκοψε για λίγα λεπτά την εκδήλωση με πανό, συνθήματα και πετώντας τρικάκια, με σκοπό όπως επισήμαναν, να υπενθυμίσουν κάποια χαρακτηριστικά, κατασταλτικά γεγονότα και δράσεις της Πρυτανικής Αρχής που βίωσε η φοιτητική κοινότητα στη σύγχρονη ιστορία από το 2010 έως και σήμερα.

 

Οι φοιτητές αφού ανέγνωσαν ένα κείμενο παρέμβασης, στη συνέχεια αποχώρησαν και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.

 Γεγονός μεγάλης αξίας

 Όπως τόνισε ο κ. Γιαρένης, η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας συνιστά γεγονός μεγάλης αξίας για την ελληνική παιδεία και την σύνδεσή της με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πραγματικότητες. «Ο κριτικός αναστοχασμός του γεγονότος της ίδρυσής της συνιστά πρόσκληση, την οποία ως Ιόνιο Πανεπιστήμιο αναλαμβάνουμε με αίσθημα ευθύνης, ακαδημαϊκό φρόνιμα και ενθουσιασμό», ανέφερε ο ίδιος.

Επισήμανε ότι για τον εορτασμό της 200ης επετείου το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει ζητήσει τη συνεργασία σημαντικών πνευματικών φορέων, όπως η γεραρά Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ενώ έχουν απευθυνθεί στον Δήμο Κ. Κέρκυρας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αναγκαία στήριξη.

 Οι δράσεις

 Οι δράσεις θα εκτυλίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αρχής γενομένης από την προσεχή Παρασκευή 22 Μαρτίου με την διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας» με ομιλήτρια την διευθύντρια ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Μπρέγιαννη στις 7 το απόγευμα.

Στον ηλεκτρονικό κύκλο διαλέξεων για την Ιόνιο Ακαδημία, που θα είναι ανοικτός προς παρακολούθηση σε όλους, μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου, θα λάβουν επίσης μέρος ως ομιλητές ο υποψήφιος Δρ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Κώστας Θύμης (26/-04), η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Παναγιώτα Τζιβάρα (24/05), ο Καθηγητής του  Ιονίου Πανεπιστημίου Ηλίας Γιαρένης (21/06), ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Κατσιγιάννης (27/09) και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Γιώτη(25/10).

Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα ανακοινώσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μια έκθεση αφιερωμένη στον Βρετανό φιλέλληνα Λόρδο Γκίλφορντ, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής και ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας. Η έκθεση με τίτλο «Περί του ποθούμενου πανεπιστημίου. Ο Λόρδος Γκίλφορντ και η Ιόνιος Ακαδημία» περιλαμβάνει πολυάριθμα τεκμήρια προερχόμενα από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης θα διεξαχθεί και η έκθεση έργων και τεκμηρίων με τίτλο «Η ζωγραφική στο Ιόνιο, 18ος – 19ο αιώνας», με 100 έργα ζωγραφικής και περίπου 70 τεκμήρια (επίσημα έγγραφα, επιστολές, χειρόγραφα, συμβόλαια, εκδόσεις κ.α.). Πρόκειται για μια συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε σύμπραξη με την Πινακοθήκη του Δήμου Κ. Κέρκυρας και άλλους φορείς.

Επιπλέον εντός του 2024 αναμένεται να εκδοθεί επετειακός τόμος για την Ιόνιο Ακαδημία και τον Λόρδο Γκίλφορντ, όπως και ένα λεύκωμα με θέμα την «Ιστορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον Ιόνιο χώρο». Το λεύκωμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το 1984 οπότε και συστάθηκε, μέχρι και τις μέρες μας και στην οποία καταγράφεται η δυναμική και καινοτόμος πορεία του, στο χώρο της ανώτατης ακαδημαϊκής παιδείας.

 

 

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

 Οι δράσεις κορυφώνονται με την διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Η εκπαίδευση στα Ιόνια Νησιά, τον 19ο αιώνα» που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με φυσική παρουσία στους χώρους της Ιονίου Ακαδημίας, καθώς και διαδικτυακά. Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ομιλητές από την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου καλύπτουν σημαντικές όψεις της εκπαίδευσης στα Ιόνια νησιά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως είναι η μουσική, η καλλιτεχνική και η γυναικεία εκπαίδευση.

 

Κάλεσμα για στήριξη 

Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Γιαρένης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δήμους του νησιού, να συμβάλουν στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου για την ανάδειξη του πρωτοπόρου αυτού στοιχείου της κερκυραϊκής και ιόνιας κληρονομιάς, ενώ παράλληλα κάλεσε όποιον μπορεί να συμβάλει στην οικονομική στήριξη ή προβολή των δράσεων του ιδρύματος.

 

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.