Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει επιτέλους η παρακολούθηση της διάβρωσης 50 ακτών του Ιονίου με drone

Διάβρωση
15 Μαρτίου 2024 / 09:38

Αντιπεριφερειάρχης Σπ. Ιωάννου: Ακτομηχανική μελέτη για την προστασία των ακτών της ΒΔ Κέρκυρας και των Αλυκών Λευκίμμης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εντός του επόμενου διμήνου αναμένονται οι πρώτες πτήσεις drones για την παρακολούθηση και καταγραφή της διάβρωσης σε 50 ακτές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «LΙFE IP-AdaptInGR», στο οποίο εντάχθηκε και η ΠΙΝ το 2019 επί θητείας Θ. Γαλιατσάτου, με συντονιστή του έργου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πιλοτική δράση με την οποία συμμετέχει η ΠΙΝ, έχει ως στόχο να προσδιοριστούν οι πιο ευάλωτες στην παράκτια διάβρωση περιοχές και να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η προστασία τους, μέσω της αναζήτησης άλλων χρηματοδοτικών πηγών.

Η δράση, που λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας ξεκινάει μόλις τώρα, κρίνεται σημαντική, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές και ήδη παρατηρείται έντονη διάβρωση τμήματος της ακτογραμμής στη ΒΔ Κέρκυρα όπως και στις Αλυκές Λευκίμμης.

Ήδη ο ηλεκτρονικός δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια αγοράς τεσσάρων συστημάτων μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα) έχει διενεργηθεί από την Περιφέρεια και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές με τον ανάδοχο του έργου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής (11/03) ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σπύρος Ιωάννου, οι πρώτες λήψεις αεροφωτογραφιών θα πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου διμήνου, ενώ ήδη έχουν επιλεγεί και οι 10 υπάλληλοι σε όλες τις ΠΕ που θα «τρέξουν» τη δράση, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.

Κριτήρια επιλογής

Ειδικότερα, η παρακολούθηση της διάβρωσης αφορά στην αποτύπωση της κάθε παραλίας μέσω λήψης αεροφωτογραφιών -μια κατά τη θερινή περίοδο και μια κατά τη χειμερινή- και τη μεταξύ τους σύγκριση μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, το 2027, ώστε να διαπιστωθεί πώς μεταβάλλεται η παραλία με την πάροδο του χρόνου.

Η επιλογή των παραλιών έγινε βάσει διαφόρων κριτηρίων, τα οποία σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, καθώς και διάφορα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

-Το μέγεθος και η προέλευση των πετρωμάτων των υπό εξέταση παραλιών

-Περιοχές στις οποίες έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα διάβρωσης

-Περιοχές στις οποίες παρατηρούνται μεταβολές στα κλιματικά χαρακτηριστικά (π.χ. ένταση και διεύθυνση ανέμου)

-Παράκτιες προστατευόμενες περιοχές (Φύση 2000, Μικρή νησιωτικοί υγρότοποι κτλ)

-Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας

-Παράκτιες περιοχές με οικιστική και τουριστική ανάπτυξη

-Η ύπαρξη παρακτίων έργων

-Το μέγεθος του επηρεαζόμενου πληθυσμού

Σε ποιες παραλίες της ΠΕ Κέρκυρας

Με βάση τα κριτήρια αυτά επιλέχθηκαν 11 παραλίες στην Κέρκυρα, δυο στους Παξούς, τρεις στα Διαπόντια Νησιά, εννέα στη Λευκάδα, δυο παραλίες στο Μεγανήσι, 12 στην Κεφαλονιά, δυο στην Ιθάκη και εννέα στη Ζάκυνθο.

Ειδικότερα στην ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (συμπεριλαμβάνονται οι Παξοί και τα Διαπόντια) η παρακολούθηση και καταγραφή της παράκτιας διάβρωσης με τη χρήση drones θα πραγματοποιηθεί στις εξής παραλίες: Σιδάρι, Αρίλας, Άγιος Γεώργιος Πάγων, Γλυφάδα, Χαλικούνας-Ίσσος, Άγιος Γεώργιος Αργυράδων, Κάβος, Αλυκές Λευκίμμης/Μώλος, Αλυκές Ποταμού, Μεσογγή, Μπενίτσες, Χαράμι-Λάκκα Meattie Buir’s Beach (Λάκκα), παραλία Ερείκουσας, παραλία Μαθρακίου ΝΑ του λιμανιού και Αγία Τριάδα στους Οθωνούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, που αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, η παράκτια διάβρωση αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή, αφού περίπου το 28.6% της ακτογραμμής της βρίσκεται υπό διάβρωση, κατατάσσοντάς την 4η ως προς την παράκτια τρωτότητα μεταξύ των παράκτιων κρατών-μελών της ΕΕ. Όσον αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τα 1.056 χλμ. περίπου του συνολικού μήκους ακτογραμμής της, τα 260 χλμ. βρίσκονται υπό διάβρωση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24.6% της ακτογραμμής.

Ακτομηχανική μελέτη για δυο περιοχές

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Ιόνιο Δυνατά» Νίκου Μουζακίτη αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την προστασία των ακτών της ΒΔ Κέρκυρας από τη διάβρωση, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα προβεί σε ακτομηχανική μελέτη όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για τις Αλυκές Λευκίμμης, όπου και εκεί το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Ήδη η Περιφερειακή Αρχή έχει έρθει σε επαφή με τον Καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοφάνη Καραμπά για το σκοπό αυτό.

Η σχετική πίστωση για πρόσληψη «Τεχνικού Συμβούλου για την διάβρωση των ακτών της ΒΔ Κέρκυρας» ύψους 37.200 ευρώ έχει συμπεριληφθεί στον π/υ του 2024, στο πλαίσιο της β’ αναμόρφωσής του.