Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Πρύτανη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
12 Μαρτίου 2024 / 09:23
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ακόμη μια θητεία διεκδικεί ο νυν Πρύτανης, Ανδρέας Φλώρος. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων εκπνέει την Τρίτη 19 Μαρτίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάδειξη Πρύτανη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τη διαδικασία πλέον να βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς ήδη έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης που θα κληθεί να αναδείξει το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του ιδρύματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει ο νυν Πρύτανης, Ανδρέας Φλώρος, ο οποίος επίκειται να καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του τις επόμενες ημέρες. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων εκπνέει την Τρίτη 19 Μαρτίου και σύμφωνα με διοικητικές πηγές, η ανάδειξη Πρύτανη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τη σχετική πρόσκληση έχει απευθύνει προς τα έξι εσωτερικά μέλη του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Διοικητικών Υποθέσεων και Προγραμματισμού Ευστάθιος Μακρής, βάσει του σχετικού νόμου, καθώς ο νυν Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του νέου οργάνου και για το λόγο αυτό η διαδικασία πραγματοποιείται με ευθύνη του επόμενου σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανη, που δεν έχει σχετικό κώλυμα. Ως πιθανή ημερομηνία πάντως για την ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογής, μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ, είναι η 26η Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει».

 

Αναπτυξιακό σχέδιο

 

Προηγουμένως ωστόσο, ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου το αναπτυξιακό του σχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και τα πρόσωπα, τα οποία θα προτείνει για τις τέσσερις θέσεις των Αντιπρυτάνεων και τους τομείς ευθύνης που προτείνεται να τους ανατεθούν.

Τα ονόματα των Αντιπρυτάνεων πάντως που θα πλαισιώσουν την υποψηφιότητα του κ. Φλώρου ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι στις πρυτανικές εκλογές του 2020, είχαν κατέλθει μαζί του ως υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Ηλίας Γιαρένης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ευστάθιος Μακρής, η Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Χριστίνα Μπάνου και η Καθηγήτρια του Τμήματος Τουρισμού Χριστίνα Μπενέκη. Εξ αυτών έχουν εκλεγεί ως εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης η κ. Μπενέκη και ο κ. Γιαρένης.

 

Απαιτούνται 8 ψήφοι

 

Ακολούθως τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) θα αξιολογήσουν τα διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά προσόντα των υποψηφίων, τις προτάσεις αναπτυξιακών σχεδίων τους και τα αντίστοιχα προσόντα των υποψήφιων Αντιπρυτάνεων, που προτείνονται ανά υποψήφιο. Μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, με απόφαση του ΣΔ, που λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11), εκλέγεται ο Πρύτανης μεταξύ των υποψηφίων. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε απαιτείται η πλειοψηφία επτά ενδεκάτων (7/11).

Σε περίπτωση πάντως ενός μόνο υποψηφίου, απαιτείται για την εκλογή του, κατ ́ ελάχιστον πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11). Αν δεν συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ο υποψήφιος δεν εκλέγεται Πρύτανης και επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων από την αρχή. Για την εκλογή του Πρύτανη στην περίπτωση αυτή απαιτείται η συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των μελών του Σ.Δ. Η θητεία του Πρύτανη και του Συμβουλίου Διοίκησης ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου 2024 και λήγει στις 31 Αυγούστου 2028.

 

 ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.