Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός λειτουργίας η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου

ΜΟΝΑΔΑ
06 Μαρτίου 2024 / 15:55

Τα άτομα που χρήζουν περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση αναγκάζονται να απευθύνονται είτε στα Γιάννενα είτε στην Αθήνα, επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Καμπανάκι» κρούει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κέρκυρας για τη λειτουργία της Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας, καθώς όπως επισημαίνει, έχει ουσιαστικά σταματήσει, λόγω της συνταξιοδότησης της βιολόγου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, η Μονάδα αυτή, εξυπηρετούσε τα τελευταία χρόνια περίπου 500 άτομα ετησίως. «Ο αριθμός των πολιτών – ατόμων είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID. Τα άτομα αυτά έκαναν έλεγχο, είτε επανέλεγχο, είτε για συμβουλευτική καθοδήγηση. Τα ζευγάρια που κινδύνευαν να γεννήσουν παιδί με μεσογειακή αναιμία ή άλλη αιμοσφαιρινοπαθεια λάμβαναν οδηγίες και παίρνανε σειρά για μοριακό έλεγχο και έλεγχο εμβρύου. Η Μ.Π.Μ.Α. εξυπηρετούσε ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί , έγκυες γυναίκες, παιδιά κλπ.

Τα άτομα αυτά ήταν σταλμένα από γυναικολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους. Ελεγχόταν ασφαλισμένοι και ανασφαλιστοι Έλληνες , Αλβανοί, Τσιγγάνοι κλπ. Η Μ.Π.Μ.Α του Νοσοκομείου ήταν συνδεδεμένη επιστημονικά ,όπως άλλες 13 μονάδες στη χώρα μας , στο Λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών και αποτελούσε κέντρο αναφοράς για την περιοχή .

Αυτό αποτελεί για το Νοσοκομείο μας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης σε σχέση με όλα τα άλλα Νοσοκομεία της περιοχής μας.Υπεύθυνος της μονάδας ήταν βιολόγος ή αιματολόγος με εργαστηριακή ειδικότητα».

Σύμφωνα με το Σωματείο η μη λειτουργία της μονάδας πρόληψης αποτελεί πρόβλημα και κίνδυνο για το πληθυσμό της Κέρκυρας που είναι περιοχή με περίπου 13% άτομα με στίγμα. Όπως επισημαίνει, τα άτομα που χρήζουν περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση αναγκάζονται να απευθύνονται είτε στα Γιάννενα είτε στην Αθήνα για ελέγχους που μέχρι τώρα γινόταν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. «Αποτελεί και υποβάθμιση του νοσοκομείου όπου υπήρχε κέντρο πρόληψης πάνω από 40 χρόνια .Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντική η συνέχεια της λειτουργίας της και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να προβεί σε άμεση πρόσληψη εργαστηριακού αιματολόγου ή βιολόγου», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ