Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άλλη μια σύσκεψη για τη μεταφορά των φυλακών Κέρκυρας εκτός αστικού ιστού

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
06 Μαρτίου 2024 / 09:05
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Διαπιστώθηκε και αυτή τη φορά ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για τα Σωφρονιστικά Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον βουλευτή της ΝΔ Στ. Γκίκα, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννη Κοντό και την Διευθύντρια των Φυλακών Λίτσα Σταύρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην έδρα του ΔΣΚ για τη δημιουργία σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στην Κέρκυρα.

 

Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του νομικού κόσμου, προκειμένου να μεταφερθούν οι φυλακές εκτός αστικού ιστού, ωστόσο η υπόθεση παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ αναφέρθηκε στις ενέργειες και συζητήσεις που έχουν προηγηθεί με τους προκατόχους του Υφυπουργού, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι έμπρακτο, μιας και έχει προηγηθεί αρκετά μεγάλη προπαρασκευή. Τόνισε ιδιαίτερα μάλιστα το γεγονός ότι με την αυστηροποίηση του νέου Ποινικού Κώδικα και την έκτιση χαμηλών ποινών προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας νέου και μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος, λόγω των μεγαλύτερων αναγκών κράτησης που θα προκύψουν.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το επόμενο βήμα θα είναι ο έλεγχος καταλληλότητας των υποψηφίων, ακινήτων, που θα γίνει από ειδικούς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Μεταξύ των υποψηφίων ακινήτων είναι και ένα οικόπεδο του ΦΟΔΣΑ στο Ρεκίνι, πλησίον της παλιάς ΑΕΒΕΚ, το οποίο αρχικά προορίζονταν για την δημιουργία ΧΥΤΑ  Β. Κέρκυρας. Πρόκειται για οικόπεδο 82 στρεμμάτων που φέρεται να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου (επίπεδο, εκτός οικισμού με πρόσβαση στο δρόμο).

Για το σκοπό αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για την τουριστική έκθεση ITB.Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα συναντηθεί άμεσα με τον κ.Νικολακόπουλο για το θέμα. 

 

Και πέρσι ανάλογη σύσκεψη

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι ανάλογη επίσκεψη από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγινε και πέρσι και παρότι ανακοινώθηκε ότι κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ θα έρθει για να εξετάσει τα υποψήφια ακίνητα, ωστόσο η δέσμευση έμεινε μόνο εκεί.

Στη χθεσινή σύσκεψη πάντως διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο στην Κέρκυρα. Οπως τόνισε ο κ.Νικολακόπουλος το Υπουργείο στοχεύει στην δημιουργία και άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων και δεσμεύτηκε να υπάρξει το επόμενο διάστημα μια στενή συνεργασία με όλους τους φορείς της Κέρκυρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διήμερη επίσκεψη του Υφυπουργού στην Κέρκυρα ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι. Μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί τις φυλακές Κέρκυρας, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση απονομής πιστοποιητικών κατάρτισης προς τους κρατούμενους του καταστήματος, που φοιτούν στο σχολείο των φυλακών,, στα πλαίσια ολοκλήρωσης του παραγωγικού προγράμματος Μαγειρική Τέχνη – Ζαχαροπλαστική.

 

ΦΩΤΟ FB ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.