Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε δύο χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Φρέντι Μπελέρης
05 Μαρτίου 2024 / 17:00

Σε 18 μήνες με τριετή αναστολή και περιοριστικούς όρους καταδικάστηκε ο συγκατηγορούμενος Παντελής Κοκαβέσης

ΤΙΡΑΝΑ. Ένοχος για απόπειρα εξαγοράς ψήφων κρίθηκε από την αλβανική δικαιοσύνη την Τρίτη (5/3) ο Φέντι Μπελέρης.

Το δικαστήριο σε μια αμφιλεγόμενη δίκη αποφάσισε να καταδικάσει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, σε δυο χρόνια φυλάκιση.

Η ποινή για τον Φρέντι Μπελέρη μετρά από την ημέρα της σύλληψής του όταν και κρατείται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο Φρέντι Μπελέρης  θα πρέπει να εκτίσει ποινή για περισσότερο από ένα ένα χρόνο στις φυλακές Αλβανίας.

Παράλληλα, σε 18 μήνες με τριετή αναστολή και περιοριστικούς όρους καταδικάστηκε ο συγκατηγορούμενος Παντελής Κοκαβέσης.

Στην απολογία του, ο Φρέντι Μπελέρης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όταν θεωρείται ότι η δικαιοσύνη έχει παγιωθεί μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία, όταν η δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει το θάρρος να αποδώσει δικαιοσύνη.

Αυτό το κλουβί όχι μόνο σε ισοπεδώνει ψυχολογικά, αλλά δυσχεραίνει και την επικοινωνία με τον δικηγόρο. Από εδώ λοιπόν που βρίσκομαι έχω δει τις συνεχείς προσπάθειες του εισαγγελέα, τον κ. Xholi, ο οποίος, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας, ώστε να δεχθείτε κάθε είδους αίτημά του, χτυπούσε το στυλό του στο τραπέζι. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι βρίσκεστε υπό συνεχή πίεση, αλλά δεν φταίω εγώ γι’ αυτό. Επιλέξατε να εκτελέσετε αυτό το καθήκον με προθυμία, εγώ όμως όχι. Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με τη διοίκηση του δήμου Χειμάρας, όπου αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα, όχι με την ψήφο, αλλά με αστεία και ερασιτεχνικά κόλπα, ζητώντας από εσάς στη συνέχεια, ως δικαστικό σώμα, να πιστοποιήσετε αυτή την παρωδία.

Διάβασα προσεκτικά τα εισαγγελικά πορίσματα, πορίσματα που δείχνουν ξεκάθαρα μια μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων, την οποία τα επόμενα χρόνια, οι καθηγητές νομικής θα αναλύουν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα με τους φοιτητές τους ως την πιο γόνιμη βιβλιογραφική αναφορά για να δείξουν πώς μπορεί να χειραγωγηθεί μια δικαστική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα πορίσματα αυτά οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να τα στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, σε αυτούς που τους τα παρήγγειλαν, με την υπογραφή: «Η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς»! Αλλά σε καμία περίπτωση, τα πορίσματα αυτά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη από ένα δικαστικό σώμα».