Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απόλυτο «όχι» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για λατομείο στον Αγ. Μαρτίνο

Λατομείο
01 Μαρτίου 2024 / 17:17
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο διατύπωσε την κατηγορηματική του αντίθεση στην αδειοδότηση και λειτουργία λατομείου στη θέση Παρηγόρη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο "γόρδιος δεσμός" των Χρήσεων Γης επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά στη Βόρεια Κέρκυρα, όπως συχνά συμβαίνει και σε άλλα σημεία του νησιού, όταν επιχειρείται η λειτουργία οχλούσας δραστηριότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας διατύπωσε με ομόφωνο ψήφισμα την περασμένη Τετάρτη, την κατηγορηματική του αντίθεση στην αδειοδότηση και λειτουργία λατομείου στη θέση Παρηγόρη Αγίου Μαρτίνου.

Πρόκειται για εκμετάλλευση χώρου περίπου 100 στρεμμάτων για εγκατάσταση επιχείρησης εξόρυξης σχιστολιθικών πλακών, όπως αναφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που εκπόνησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Δημοτικό Συμβούλιο: Ούτε για δείγμα!

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας τάχθηκαν κατά. Σημειώνεται ότι η αρχική μελέτη που δημοσιεύθηκε ανέφερε τα αδρανή υλικά, πράγμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του προς την ΠΙΝ ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύτηκε ορθή επανάληψη που ανέφερε τις σχιστολιθικές πλάκες.

Η δημοτική αρχή Μαχειμάρη μάλιστα υποστήριξε ότι στην περιοχή αυτή, δεν υπάρχουν «ούτε για δείγμα» κοιτάσματα πλακών. Πρόκειται, όπως είπε, απλώς για μια «πρόφαση της επιχείρησης, που στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται να εξορύξει αδρανή υλικά». 

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Βορρά, διατύπωσε τις αντιρρήσεις του λόγω του ότι πρόκειται για μια γραφική και εξαιρετικού κάλλους περιοχή με τρουριστικά καταλύματα. Παράλληλα τονίστηκε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη διατάραξη της βιοποικιλλότητας της περιοχής, της ατμοσφαιρικής αλλά και της αισθητικής ρύπανσης. 

Περιφερειακό Συμβούλιο: Λάθος «copy - paste»

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ιωάννου διευκρίνισε ότι έγινε ένα εσφαλμένο «copy - paste» της υπηρεσίας και ακολούθησε ορθή επανάληψη. Επ' αυτού μάλιστα, υπήρξε και επικοινωνία με τον Γιώργο Μαχειμάρη για να δοθούν εξηγήσεις.  

Πάντως η γνωμοδότηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις θετικές ψήφους της παράταξης Τρεπεκλή και Κράτσα. Τις επιφυλάξεις τους κράτησαν οι άλλες παρατάξεις, καθ' όσον ο Δήμος δεν είχε στείλει νέα επιστολή που να διατυπώνει τη συμφωνία του, αντ' αυτού μάλιστα είχε εισαγάγει το θέμα σε συνεδρίαση την Τετάρτη. Γνώμη επίσης δεν είχε εκφράσει ούτε και το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής. Η παράταξη Γαλιατσάτου ψήφισε λευκό, η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά, ενώ η Μαρία Δρυ απείχε από την ψηφοφορία.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΜΠΕ, η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του χώρου είναι 70 χρόνια, μετά την οποία προβλέπεται αποκατάσταση του χώρου. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι τόσο η γνωμοδότηση της περιφερειακού συμβουλίου όσο και το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού, δεν έχουν αποφασιστικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Τις οριστικές αποφάσεις υπογράφει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου, η οποία μπορεί να λάβει ή να μην λάβει υπόψη της, τις όποιες αντιρρήσεις των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.

Συνοπτική περιγραφή των εργασιών

- Η κύρια δραστηριότητα του μελετώμενου λατομείου περιλαμβάνει την εξόρυξη των σχιστολιθικών πλακών, την μορφοποίηση και συσκευασία τους σε παλέτες για την πώλησή τους. Τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την εξορυκτική δραστηριότητα είναι εκσκαφέας και φορτωτής, καθώς και φορτηγό για τις μεταφορές.

- Η επεξεργασία των εξορυσσομένων σχιστολιθικών πλακών θα γίνεται μελλοντικά στην κινητή μονάδα σπαστηροτριβείου.

- Η απόθεση των στείρων υλικών της εκμετάλλευσης και της φυτικής γης που θα προκύψουν από τις εξορυκτικές εργασίες, θα αποτεθούν στον ειδικό χώρο που θα δημιουργηθεί και μετέπειτα κατά την αποκατάσταση, τμήμα αυτών θα αποτεθούν στις πλατείες και στα τελικά δάπεδα του λατομείου.

Το έργο χωροθετείται επί οικοπέδου εντός ιδιωτικής δασικής έκτασης και εκτός περιοχής Natura, συνολικής επιφάνειας 97.924,77 τ.μ., από την οποία το λατομείο και ο όμορος χώρος απόθεσης υλικών καταλαμβάνουν συνολικό εμβαδό 43,885.23 τ.μ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.