Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυτοκινητοπορεία την Τετάρτη 06/03 από το Σωματείο Εκμίσθωσης ΕΙΧ με οδηγό

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
01 Μαρτίου 2024 / 15:55

Ζητούν νομοθετικό πλαίσιο που θα δίνει στις επιχειρήσεις τους πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται  από την υπό σύσταση Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. με Οδηγό στη νησιωτική Ελλάδα, την Τετάρτη 06/03/24 συμμετέχει το ΣΕΕΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Σωματείο καλεί τα μέλη του και τους συναδέλφους τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν με τα επαγγελματικά οχήματά τους σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας.

Σημείο συνάντησης: Λιμάνι Κέρκυρας, Χώρος στάθμευσης οχημάτων - αναμονής κρουαζιέρας.

Ημέρα & Ώρα συνάντησης: Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024 - 10:15 π.μ.

Στην ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης της υπό σύστασης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό επισημαίνεται:

 

Υπομονή ΤΕΛΟΣ – Ώρα κινητοποιήσεων

Έχουν περάσει πάνω από 12 χρόνια όταν το κράτος θέσπισε την υπηρεσία εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. με οδηγό (Ν.4093/2012).  Όπως αναφέρεται και στις αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων 4093/2012 και 4512/2018, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις μας εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και συγκεκριμένα την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος  και την κάλυψη των νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στην τουριστική αγορά. Ενώ ειδικά για τα νησιά, τα οποία κατά την τουριστική περίοδο υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών οι υπηρεσίες μας καλύπτουν , επιπλέον, την έλλειψη μέσω μαζικής μεταφοράς και τις ανάγκες των νησιών για εσωτερικές μετακινήσεις έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο μεγάλος αριθμός τουριστών.

 

Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια διακυβέρνησης από μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται ως φιλελεύθερη. Η οποία έθεσε ως στόχο την καταπολέμηση χρόνιων παθογενειών που άλλες μαστίζουν το κράτος και άλλες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Την ώρα που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ως εθνικό στόχο την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνσή του, την ίδια ώρα μεριμνά δια της απραξίας της στην καταδίκη ενός τομέα που θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα στην επίτευξη ανταγωνιστικού συγκριτικού πλεονεκτήματος. Τον τομέα των τουριστικών μεταφορών.

 

Δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ και χρόνια με ένα κανονιστικό πλαίσιο που μόνο φιλικό προς την ανάπτυξη των υπηρεσιών μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και οι επαναλαμβανόμενες διατάξεις έχουν δημιουργήσει πεδίο παρερμηνειών. Αποτέλεσμα αυτού οι επιχειρήσεις μας να διώκονται και να ωθούνται σε λουκέτα υπό το πέπλο μιας ισχύουσας παράλογης, αντισυνταγματικής και ανακόλουθης νομοθεσίας με τις Ευρωπαϊκές συστάσεις . Μια νομοθεσία που απέχει μακράν από την ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος και υφίσταται μόνο για να ικανοποιήσει εκλογικά αποτελέσματα.

Ζητούμε:

1. Ρητή αναγνώριση της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων μίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, από νομικά πρόσωπα και ιδίως από τουριστικά γραφεία, ως μισθωτές όπως ορίζει η εγκύκλιος Α 43545/2224/16-7-2020 του Υπουργείου Μεταφορών.

2. Επέκταση και στην Κρήτη του καθεστώτος που ισχύει στα υπόλοιπα νησιά (30’ ελάχιστη χρονική ολική εκμίσθωση αντί 3 ωρών)

3. Πρόβλεψη της δυνατότητας καταγραφής του σημείου αποβίβασης του μισθωτή ( το αυτονόητο όπου σε κάποιο σημείο ο επιβάτης θα αποβιβαστεί)

4. Απλοποίηση του περιεχομένου της σύμβασης μισθώσεως Ε.Ι.Χ αυτοκινήτου με οδηγό.

5. Απλοποίηση του περιεχομένου της διατακτικής ταξιδιού/μεταφοράς (voucher – περίπτωση 5Α.

6. Κατάργηση της υποχρέωσης ανάρτησης της σύμβασης εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου με οδηγό στο ψηφιακό μητρώο, τουλάχιστον δύο ώρες προ της έναρξης αυτής.

7. Ρητή αναγνώριση της δυνατότητας των τουριστικών γραφείων να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς προς τους πελάτες τους χωρίς κόμιστρο, χρησιμοποιώντας Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό.

8. Απλοποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό και εξορθολογισμός του ύψους των προστίμων.

9. Κατάργηση της διοικητικής κύρωσης της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό

10. Μεταφορά στο Υπουργείο Τουρισμού (Π.Υ.Τ) της αρμοδιότητας επιβολής διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε βάρος των επιχειρήσεων εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό.

11. Επέκταση του μέγιστου χρόνου κυκλοφορίας των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό στα 14 έτη.

12. Περιορισμός του ελέγχου μόνο στο όχημα, στον οδηγό του οχήματος και στα απαραίτητα έγγραφα και όχι στους μεταφερόμενους επιβάτες (τουρίστες).

13. Σταδιακή κατάργηση της ελάχιστης χρονικής διάρκειας της σύμβασης εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου με οδηγό.

14. Κατάργηση του ελάχιστου μισθώματος της σύμβασης εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου με οδηγό.

 

Μετά από εξάντληση από μέρους μας κάθε δυνατής προσπάθειας διαβούλευσης, συζήτησης και αφού έχουμε αναπτύξει πλήρως και τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού & Μεταφορών), αναγκαζόμαστε να διαμαρτυρηθούμε με κάθε νόμιμο και δυνατό τρόπο και μέσο ώστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, τους εργαζόμενους μας, τη δραστηριότητά μας και κατ’ επέκταση το ίδιο το ελληνικό δημόσιο συμφέρον.

ΔΕΝ είμαστε πολυεθνικές και ΔΕΝ ανήκουμε σε πολυεθνικές. Είμαστε κάτοικοι των νησιών που επιδίωξαν το δύσκολο δρόμο, αυτόν της επιχειρηματικής ενασχόλησης στη χώρα που αρέσκεται να τρώει τα σωθικά της και να ναρκώνει τα υγιή της κύτταρα. Μια χώρα που αποστρέφεται την πραγματική πρόοδο και ανάπτυξη και αποδεικνύεται επί της ουσίας συντηρητική, δίχως στην ουσία να υλοποιεί στην πράξη μεταρρυθμίσεις.

Οι επιχειρήσεις μας ΔΕΝ αντέχουν να περιμένουν άλλο, Οι επιχειρήσεις μας ΔΕΝ θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν και να βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα σαθρό νομοθετικό πλαίσιο . 

Ξεκινάμε σε όλα τα νησιά της Ελλάδας επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που δεν θα σταματήσουν, αν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα των τουριστικών μας επιχειρήσεων.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τα μέλη μας και τους συναδέλφους επιχειρηματίες στις δυναμικές  κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη  νησιωτική Ελλάδα την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Εκ της προσωρινής διοίκησης Της Υπό σύστασης

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό