Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρυμοτομικό express για το Σχολικό Κέντρο Κοντοκαλίου - Γουβιών

Σχολικό Κέντρο Κοντοκαλίου - Γουβιών
29 Φεβρουαρίου 2024 / 09:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ψηφίστηκε από το Δημ. Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας - Η τοποθεσία, τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις και οι χρήσεις τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν μέσω διαξιφισμών ψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας το βράδυ της Τρίτης το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για την ανέγερση του νέου σχολικού Κέντρο Κοντοκαλίου - Γουβιών. 

Το έργο αναμένουν εδώ και 30 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τον Φεβρουάριο του 2022 με προϋπολογισμό 5.350.000,00€ ενώ η μελέτη εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου επί θητείας Μερόπης Υδραίου.

Η μόνη εκκρεμότητα που παρέμενε ήταν η σύνταξη τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, ωστόσο μια αιφνιδιαστική προθεσμία που έφερε το ΥΠΕΣ για τις 9/2/24, υποχρέωσε την νυν δημοτική αρχή Πουλημένου να δημοπρατήσει άρον άρον το έργο -στις 5 Φεβρουαρίου- και να "τρέξει" τις απαιτούμενες διαδικασίες. 

Σημειώνεται ότι το τοπικό ρυμοτομικό δεν περιλαμβάνονταν στις απαιτήσεις της πρόσκλησης του «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο απαιτείται για να μπορέσει να εκδοθεί μετέπειτα οικοδομική άδεια. 

Ανέβηκαν οι τόνοι

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, τόνισε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της εργασίας των μηχανικών του Δήμου που κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την ωρίμανση του φακέλου ώστε αυτός να παραδοθεί στη νέα δημοτική αρχή, έτοιμος προς δημοπράτηση.

Από τη δική τους μεριά, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Θωμάς Βλάσσης και ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος επεσήμαναν ότι η εκκρεμότητα που έμεινε, απαίτησε έναν αγώνα δρόμου για την έκδοση 10 - 12 Διοικητικών Πράξεων. Ο Δήμαρχος, αν και αναγνώρισε τη σημαντική δουλειά που έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ωστόσο έψεξε την προηγούμενη δημοτική αρχή για την καθυστέρηση των 5 μηνών που παρατηρήθηκε για την εκκρεμότητα του ρυμοτομικού.  

 

Τα τέσσερα κτήρια και οι χρήσεις τους

Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα σε 2,5 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον εργολάβο. «Αν δεν προκύψουν προβλήματα, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά, το σχολικό κέντρο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2026» ενημέρωσε ο Δήμαρχος.

Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το Σχολικό Κέντρο έχει εμβαδόν 12.019,89τ.μ. και βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού στην περιοχή Γουβιών στη θέση «Παναγιά»

Το έργο αφορά στην ανέγερση Δημοτικού Σχολείου 12 θέσεων και Νηπιαγωγείου 3 θέσεων. Το Δημοτικό Σχολείο θα διαθέτει τρία κτήρια: 

Το κεντρικό κτίριο περιλαμβάνει ζώνες εκπαίδευσης, διοίκησης και βοηθητικούς χώρους με συνολικό εμβαδό κύριων χώρων 1.568.92m² και υπόγειων βοηθητικών χώρων με εμβαδό 332.41m².

Το δεύτερο κτήριο θα είναι αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, που θα χρησιμοποιείται ανάλογα ως θέατρο, γυμναστήριο ή αίθουσα εκδηλώσεων, με εμβαδό 341,78m²

Το τρίτο κτήριο θα στεγάζει το κυλικείο με τους υποστηρικτικούς χώρους που απαιτούνται, με εμβαδό 46.42m²

Το Νηπιαγωγείο θα στεγαστεί στο τέταρτο κτήριο το οποίο έχει συνολικά εμβαδό 747,81m², είναι ισόγειο και περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, δραστηριοτήτων, πολυδύναμο χώρα, εστιατόρια, κουζίνα, χώρο ανάπαυσης, γραφεία διοίκησης κλπ.

Τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΚΤΥΠ και τα πρότυπα κτιριολογικά προγράμματα των Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Α΄ Μελετών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συνολικά θα ανεγερθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 2.614,00τ.μ, υπαίθριοι στεγασμένοι χώροι 183.95m² ενώ στον ακάλυπτο έχουν προβλεφθεί ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης, ένα γήπεδα πετκοσφαίρισης, ένα υπαίθριο θέατρο με χώρο προβολής, πλακοστρωμένοι χώροι περιμετρικά των κτιρίων και οι απαραίτητες οδεύσεις.

Προβλέπονται 22 θέσεις στάθμευσης (δύο ΑΜΕΑ). Προβλέπεται επίσης ελεύθερη επιφάνεια πρασίνου περίπου 6,5 στρεμμάτων και φύτευση 30 δέντρων.

Η πρόσβαση στον χώρο του οικοπέδου γίνεται μέσω κοινόχρηστης οδού, πλάτους περίπου 4,5 μέτρων, η οποία διέρχεται από τα ανατολικά & βόρεια όρια του οικοπέδου. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.