Στη μάχη της πρόληψης της παραβατικότητας ανηλίκων μπαίνει ο Κεντρικός Δήμος
Εννεαμελές συμβούλιο θα καταγράφει, θα γνωμοδοτεί και διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης
ΚΕΡΚΥΡΑ. Εστιάζοντας στην πρόληψη και όχι την καταστολή της παραβατικότητας ανηλίκων, που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια με περιστατικά εκφοβισμού, ξυλοδαρμών, κλοπών και ληστειών, μπαίνει και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας με τη συγκρότηση αρμόδιου Τοπικού Συμβουλίου.
Το θέμα συζητήθηκεκ αι εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Μολονότι η έξαρση της βίας των ανηλίκων είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, με κρίσιμους παράγοντες την οικογένεια, το σχολείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις συνθήκες διαβίωσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και αναζητούν λύσεις.
Έτσι, πέραν από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με κύριο στόχο την καταστολή, πλέον προτρέπονται και οι Δήμοι να εμπλακούν ενεργά.
Ο ρόλος του θα είναι συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για δράσεις ενημέρωσης των γονέων και των εφήβων.
Εννεαμελές
Στην αρχική του εισήγηση ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χρήστος Σκούρτης πρότεινε το συμβούλιο να είναι επταμελές. Κατόπιν των τοποθετήσεων και των προτάσεων των άλλων παρατάξεων αποφασίστηκε να είναι εννεαμελές.
Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι είναι ο Χρήστος Σκούρτης, με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο Υγείας Σπύρο Γαλάνη. Τα υπολοιπα μέλη θα είναι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της Ψυχιατρικής Διεύθυνσης του Νοσοκομείου, του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ιονίων Νήσων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του Ιατρικού Συλλόγου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Δύσκολο εγχείρημα
Αρμόδιες πηγές σχολιάζουν ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα που θα στηριχθεί στην κινητοποίηση των δήμων και στη δυναμική και ευαισθητοποίηση που θα δείξουν στην πάταξη του φαινομένου.
Το Συμβούλιο θα συγκροτηθεί με απόφαση Δημάρχου, μετά τον ορισμό των εκπροσώπων των φορέων και των αναπληρωτών τους από τους οικείους φορείς. Η θητεία του Συμβουλίου ακολουθεί τη Δημοτική θητεία.
Σε επίπεδο γειτονιάς
Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στην "Ε" , η Κέρκυρα ευτυχώς δεν αντιμετωπίζει κάποια δραματική έξαρση του φαινομένου, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, που τα περιστατικά αυτά έχουν μετατραπεί σε καθημερινότητα.
Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας δεν είναι είναι καινούργιος, ωστόσο στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας είναι η πρώτη φορά που συστήνεται. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα αναζητήσει τον βηματισμό του σε επίπεδο λειτουργίας και δράσης.
Ο ρόλος του
Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς.
Η συμμετοχή στο συμβούλιο είναι τιμητική και άμισθη. Η λειτουργία και οι δράσεις του διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και υποστηρίζονται διοικητικά από το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτικών Ισότητας των Φύλων και Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας.