Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Eπιτέλους διαγωνισμός κουνουποκτονίας

ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΑ
28 Φεβρουαρίου 2024 / 09:07
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε δυο από τέσσερα εκατομμύρια ελαιόδενδρα της ΠΕ Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί ο δολωματικός ψεκασμός για τον δάκο. Οι μισοί μόνο παραγωγοί αποδέχθηκαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προκηρύχθηκαν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι διαγωνισμοί για την φετινή κουνουποκτονία και την δακοκτονία στην ΠΕ Κέρκυρας. Ο μεν πρώτος διαγωνισμός έχει να διενεργηθεί από το 2020, ενώ με σημαντική καθυστέρηση εκπονήθηκε πέρσι το πρόγραμμα για τον δολωματικό ψεκασμό του δάκου της ελιάς, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, αν και η σοδειά ήταν καλή.

Οι τελευταίοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του κουνουπιού στην ΠΕ Κέρκυρας έγιναν στις αρχές του 2022, από τον διαγωνισμό του 2020, τον οποίο είχε «τρέξει» η τότε χωρική Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη και αφορούσε τα έτη 2020 και 2021, συνολικού π/υ 70.000 ευρώ (σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας).

Με την αλλαγή χαρτοφυλακίων στην Περιφέρεια, το Σεπτέμβριο του 2021, ο Κώστας Ζορμπάς, ως νέος Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας «κληρονόμησε» από την προκάτοχό του έξι κύκλους ψεκασμών, ως «γέφυρα» μέχρι να διενεργηθεί ο νέος διαγωνισμός κουνουποκτονίας. Οι τελευταίοι ψεκασμοί έγιναν τους πρώτες μήνες του 2022, ωστόσο ο διαγωνισμός δεν προχώρησε αν και οι πιστώσεις ήταν εγγεγραμμένες στους π/υ της Περιφέρειας και για το 2022 και το 2023.

Το περσινό καλοκαίρι μάλιστα κάτοικοι και επισκέπτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ελλείψει των απαιτούμενων ψεκασμών. Παρέμβαση για το θέμα είχαν κάνει με κοινή τους επιστολή και έξι τουριστικοί φορείς του νησιού (Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας AOCTA, Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, Ένωση Εστίασης Κέρκυρας) ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργούσε αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες και ταυτόχρονα αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η καθυστέρηση στη διενέργεια του διαγωνισμού είχε αποδοθεί τότε στην υποστελέχωση του Τμήματος Προμηθειών και των προτεραιοτήτων που δόθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των περσινών πανελληνίων εξετάσεων και των εθνικών εκλογών.

               

Υποβολή προσφορών

 

Ο ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου για την υλοποίηση της «Καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2024 στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας», π/υ 70.000 ευρώ, έχει ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11η Μαρτίου και ώρα 12:00, ενώ η αποσφράγιση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 10 το πρωί.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας και Παιδείας της ΠΙΝ Γιάννης Ζήκος, με την ανάληψη των καθηκόντων του ξεκίνησε και η έγκαιρη προετοιμασία του διαγωνισμού για τη φετινή χρονιά, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η απαιτούμενη διαδικασία για την οργάνωση τριετούς διαγωνισμού κουνουποκτονίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το 2024 θα πραγματοποιηθούν οχτώ ψεκαστικοί κύκλοι. Οι ψεκασμοί θα γίνουν σε όλη την ΠΕ Κέρκυρας, δηλαδή στα Διαπόντια Νησιά, στους τρεις Δήμους της Κέρκυρας και στους Παξούς. Όπως είπε μάλιστα,ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να γίνει το πρώτο 20ημερο του Μαρτίου. Ωστόσο να τονίσουμε ότι μέχρι τη συμβασιοποίηση του έργου μεσολαβούν αρκετά στάδια.  

 

Δακοκτονία

 

Παράλληλα, έχει αναρτηθεί στο ΕΣΗΔΗΣ και ο δημόσιος ηλεκτρονικός ανοικτός διαγωνισμός για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιόδεντρων, στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Κέρκυρας για το 2024. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 29η Μαρτίου και ώρα 11:59 μ.μ., ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Απριλίου στις 10 το πρωί.

Ο π/υ του έργου, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%, ανέρχεται στις 474.899,43 ευρώ. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας, Κώστας Τσιριγώτης, η έκταση του έργου αφορά την εκτέλεση τεσσάρων δολωματικών ψεκασμών το μέγιστο για το 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψεκασμοί θα διενεργούνται βάση της αύξησης του πληθυσμού του δάκου και για το σκοπό αυτό θα εγκατασταθούν παγίδες ανά 12 ελαιόδενδρα, ώστε να γίνεται η καταγραφή.

Όπως πάντως διευκρίνισε αν και στην Κέρκυρα τα ελαιόδενδρα ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια περίπου, ωστόσο ψεκασμοί θα γίνουν σε δυο εκατομμύρια ελαιόδενδρα, καθώς οι μισοί παραγωγοί φοβούνται ότι δεν θα γίνει σωστά και για το λόγο αυτό, τους αναλαμβάνουν μόνοι τους.

 

«Αγκάθι» η αγροτική οδοποιία

 

Μιλώντας πάντως στην «Ε» το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Λευκίμμης Σπύρος Σαμοϊλης, επανέλαβε ότι πέρσι το πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε με καθυστέρηση, ενώ μια δόση δεν έγινε καθόλου το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να επηρεάσει την παραγωγή, παρότι υπήρχε καρπός.

Όπως μάλιστα τόνισε, η δακοκτονία που γίνεται στην Κέρκυρα είναι ελλιπής, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στην αγροτική οδοποιία, με αποτέλεσμα τα τρακτέρ να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις ελιές που είναι εσωτερικά στα χωράφια και οι ψεκασμοί να περιορίζονται κυρίως στα τμήματα, όπου υπάρχει οδική πρόσβαση.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.