Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση γνωριμίας του Πρέσβη της Μεγ. Βρετανίας με τον Δήμαρχο Κεντρ. Κέρκυρας (video)

Πρέσβης Μεγάλης Βρετανίας
16 Φεβρουαρίου 2024 / 12:59
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Συζητήθηκαν τα θέματα του Βρετανικού Κοιμητηρίου, του τουρισμού καθώς και η συνεργασία στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Πρέσβη της Μεγ. Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, με την νέα δημοτική αρχή Πουλημένου στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο. Ο Βρετανός Πρέσβης συνοδευόταν από την Υποπρόξενο στην Κέρκυρα Alison Turney και τον Επικεφαλής Διοίκησης της Πρεσβείας Γιώργο Γιάνναρη.

Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Χαλικιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Χρήστος Σκούρτης και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Φώντας Αλαμάνος, είχαν μια εθιμοτυπική αλλα εποικοδομητική  συνάντηση, κατά την οποίαν υπενθυμίστηκαν οι ιστορικοί δεσμοί των δύο λαών που εκτείνονται σταθερά στον χρόνο με τη σημαντική προτίμηση που δείχνουν οι Βρετανοί στον τουριστικό προορισμό της Κέρκυρας, αλλά και την δραστήρια βρετανική παροικία των μονίμων κατοίκων. Ο Δήμαρχος επεσήμανε μάλιστα τη σημαντική περιβαλλοντική τους ευαισθησία που τη δείχνουν έμπρακτα, στηρίζοντας εθελοντικά τις γωνιές ανακύκλωσης.

Οι πυρκαγιές

Ο Βρετανός Πρέσβης αναφέρθηκε σε θέματα ασφαλείας κυρίως αναφορικά με τις πυρκαγιές, με αφορμή περισσότερο τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο το περασμένο καλοκαίρι. Επεσήμανε ότι η διαχείριση από την πλευρά των ελληνικών αρχών ήταν εξαιρετική και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με κάθε δυνατό τρόπο στο θέμα της πρόληψης και διαχείρισης παρόμοιων περιστατικών. Ο Σπύρος Χαλικιόπουλος ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα οργανωμένο πρωτόκολλο και θα διενεργηθούν ασκήσεις στην κατεύθυνση αυτή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκε ότι για την καλύτερη ροή της πληροφορίας, ο ιστότοπος του Δήμου θα εμπλουτιστεί με περιεχόμενο στα αγγλικά. 

Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Δήμαρχο, ο Πρέσβης έδειξε ενδιαφέρον να μάθει τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς του, με τον Στέφανο Πουλημένο να τονίζει ότι πρωταρχικά ζητήματα αποτελούν η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας και στάθμευσης καθώς και της υδροδότησης. 

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν το θέμα των Βρετανών ταξιδιωτών και τον συνωστισμό που πιθανότατα θα δημιουργήσουν στα Αεροδρόμια οι αλλαγές στη συνθήκη Σέγκεν λόγω Brexit.

.Το Βρετανικό Κοιμητήριο

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρέσβης για το Βρετανικό Κοιμητήριο, η διαχείριση του οποίου πέρασε πρόσφατα στα χέρια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό συναισθηματικό όσο και ιστορικό μνημείο στην πόλη της Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο η διαχείριση του Κοιμητηρίου γίνεται από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου. Για πάρα πολλά χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν ασαφές αλλά μετά από διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι αποτελεί περιουσία του Δήμου, όχι μόνο το Κοιμητήριο αλλά και η τεράστια έκταση που το περιβάλλει.  

Ο Δήμαρχος τον διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος  θα συνεχίσει να έχει την συντήρηση και φροντίδα της ασφάλειας του χώρου, όπου πρόκειται μάλιστα να τοποθετηθεί και φύλακας, υπάλληλος του Δήμου.

Στο κλείσιμο της συνάντησης ο Στέφανος Πουλημένος εξέφρασε την πρόθεση να προσκαλέσει τον Πρέσβη στην Κέρκυρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της 21ης Μαΐου.

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.