Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν απειλείται η χρηματοδότηση του ανοικτού κολυμβητηρίου στον ΝΑΟΚ

Κολυμβητήριο
15 Φεβρουαρίου 2024 / 20:01
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η "Ε" αναζήτησε τις διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, Διευθυντή Προγραμματισμού - Ανάπτυξης του Δήμου, Ευάγγελο Πίτσα και τις πήρε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καπνός χωρίς φωτιά φαίνεται να είναι η αναφορά, που κυκλοφόρησε σχετικά με τη χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» του έργου μελέτης και κατασκευής του ανοικτού κολυμβητηρίου στον ΝΑΟΚ, πως το έργο απεντάχθηκε.

Η "Ε" αναζήτησε τις απαντήσεις από τον πλέον αρμόδιο, υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, τον Διευθυντή Προγραμματισμού - Ανάπτυξης, Ευάγγελο Πίτσα, ο οποίος έχει την εικόνα της εξέλιξης των έργων και απαντά κατηγορηματικά: «Δεν κινδυνεύει επ' ουδενί η χρηματοδότηση του έργου»

Πακέτο τα δυο έργα

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη του έργου στο Αντ. Τρίτσης είχε γίνει με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα την 12/1/2022, όπως αναρτήθηκε και στη Διαύγεια. Η συγκεκριμένη ένταξη αναφέρεται στο "πακέτο" δύο έργων: α) Κλειστού Προπονητηρίου του Κ.Γ.Σ (Αλυκές Ποταμού) και β) Ανοικτού Κολυμβητηρίου στον ΝΑΟΚ. 

Το μεν έργο του Κλειστού Προπονητηρίου του ΚΓΣ έχει δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί, το δε κολυμβητήριο στο ΝΑΟΚ έχει ανατεθεί με προγραμματική σύμβαση στο ΔΕΠΑΝ για την εκπόνηση, σε πρώτο στάδιο, της μελέτης.  

Το ΔΕΠΑΝ αποτελεί Επιχείρηση Ο.Τ.Α. που έχει ως βασικό σκοπό την παροχή Τεχνικής Υποστήριξης σε Φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και διαχειριστικής τους ικανότητας, την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση και υλοποίηση αυτών έως και την ολοκλήρωσή τους.

«Δεν έχει γίνει απένταξη του έργου», επισημαίνει ο Ευαγ. Πίτσας, «γεγονός που αποδεικνύεται με δύο τρόπους: 1. Δεν υπάρχει καμία απόφαση ανάκλησης από το αρμόδιο όργανο και 2. Το έργο είναι συμβασιοποιημένο και στα δύο σκέλη του».

Το ανοικτό κολυμβητήριο στον ΝΑΟΚ

Η εκπόνηση της μελέτης έχει ανατεθεί στο ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη), με προγραμματική σύμβαση κατόπιν απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής την 27-07-2021 η οποία έχει πάρει επίσης το «καλώς έχει» με την Πράξη 322/2022 του Έ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Η προγραμματική σύμβαση ισοδυναμεί με σύμβαση υλοποίησης με το ΔΕΠΑΝ, το οποίο εκτελεί χρέη τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, όταν αυτή καλείται να αναλάβει έργα, για τις ανάγκες των οποίων δεν έχει το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό» τονίζει ο κ. Πίτσας. «Σε κάθε περίπτωση, δεν συντρέχουν λόγοι απένταξης. Εξάλλου υπάρχει ΦΕΚ με το οποίο το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης παρατείνεται έως 31-12-2025 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης. Ούτε η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για προθεσμία την 9η Φεβρουαρίου αφορά το έργο, εφόσον εκπληρώνονται οι όροι του προγράμματος "Αντ. Τρίτσης".

Όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο, ο Δήμος είναι φορέας της "προίκας" της χρηματοδότησης και το ζήτημα θα λυθεί με την απόδοση του παραλιακού μετώπου, που κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός του έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια».

Από τη δική του πλευρά, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος τονίζει στην "Ε" ότι «ακόμα και αν δεν προχωρήσει η απόδοση του παραλιακού μετώπου, ο Δήμος μπορεί να πάρει έγκριση από το Υπουργείο για κατ' εξαίρεσιν σημειακή παρέμβαση».  

Σχετικά με το κλειστό γυμναστήριο του Κ.Γ.Σ.

Η σύμβαση υπογράφηκε στο νέο αμφιθέατρο του 1ου-2ου Γενικού Λυκείου από την πρώην Δήμαρχο Κεντρ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και τον ανάδοχο του έργου Αναστάσιο Άνθη, παρουσία του Προέδρου του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου (ΚΓΣ) Γρηγόρη Μάστορα, εκπροσώπων αθλητικών σωματείων, της ΔΕΠΑΝ και Αντιδημάρχων. 

Το έργο, προϋπολογισμού 5.273.200 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες.

Το Νέο Κλειστό Προπονητήριο, θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο του ΚΓΣ που βρίσκεται στις Αλυκές Ποταμού (Εμπορικό Κέντρο),  το οποίο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για τον σκοπό αυτό.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.