Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Καμπανάκι» της Διαχειριστικής στον Κεντρικό Δήμο για «τρύπες» σε 7 έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
15 Φεβρουαρίου 2024 / 09:14
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι εκκρεμότητες αφορούν είτε στο φυσικό αντικείμενο των έργων είτε σε διαχειριστικές ενέργειες για το κλείσιμό τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Καμπανάκι» στο Δήμο Κ. Κέρκυρας για να κλείσει άμεσα τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για εφτά έργα του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και οι οποίες εξακολουθούν και σέρνονται έως και σήμερα, κρούει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) Προγράμματος «Ιόνια Νησιά».

Οι εκκρεμότητες εξετάστηκαν χθες το πρωί σε τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΥΔ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές Ποταμού. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Στ. Πουλημένος, οι Αντιδήμαρχοι Κ. Βουσολίνος, Α. Καρδόνας, Χρ. Σκούρτης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Στ. Μάλιος, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής, ο προϊστάμενος της ΕΥΔ Κ. Ασπιώτης και υπηρεσιακά στελέχη.

Όπως τονίστηκε από πλευράς της ΕΥΔ, τα περιθώρια πλέον είναι σφιχτά και θα πρέπει ο Δήμος να ολοκληρώσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τις ενέργειες που απομένουν για την ολοκλήρωση των πράξεων για εφτά έργα του ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, τα οποία όμως εξακολουθούν και «σέρνονται» έως και σήμερα.

Οι εκκρεμότητες αφορούν είτε στο φυσικό αντικείμενο των έργων είτε σε διαχειριστικές ενέργειες για το κλείσιμό τους. Όπως μάλιστα αναφέρουν στην «Ε» στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, πρόκειται για διαδικαστικά ζητήματα που αν δεν επιλυθούν, θα μετουσιωθούν σε προβλήματα στο μέλλον.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες αφορούν στα ακόλουθα έργα:

-Δυο υποέργα του έργου της ανέγερσης του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας. Αφορούν στην α) δημοπράτηση του υποέργου προμήθειας του εξοπλισμού λειτουργίας του σχολείου και β) στην προσβασιμότητα στο διδακτήριο και από ένα δεύτερο δρόμο

-Σχολικό Κέντρο Βραγκανιώτικα. Απαιτείται η κατάρτιση του τεχνικού δελτίου, προκειμένου να αναφέρονται ρητώς οι αρμοδιότητες του φορέα λειτουργίας και ιδιοκτησίας που είναι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, και του τελικού δικαιούχου της πράξης που είναι ο Δήμος Κ. Κέρκυρας

-Δημοτικό Σχολείο Βιρού. Απαιτείται να διευθετηθούν γραφειοκρατικού χαρακτήρα εκκρεμότητες για να κλείσει ο φάκελος του έργου

-Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρα. Τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τον ανάδοχο του έργου

-Ανάπλαση Άλσους Γαρίτσας – Ανεμόμυλου. Εκκρεμεί η διοικητική πράξη αφαίρεσης του υποέργου της πίστας του skate

- Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων Δήμου Κ. Κέρκυρας. Απαιτείται το διαχειριστικό κλείσιμο της πράξης

- Έργο βελτίωσης και συμπλήρωσης υποδομών πρόνοιας στο Δήμο Κ. Κέρκυρας. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού για το σύνολο των παιδικών σταθμών και απομένει το κλείσιμο της πράξης

 

Ασφυκτικό πλαίσιο

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμος έχει ασφυκτική προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου να δημοπρατήσει το υποέργο της προμήθειας εξοπλισμού για το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, διαδικασία η οποία εκκρεμεί έως και σήμερα. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τη Διαχειριστική Αρχή, το υποέργο που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση όλου εκείνου του αναγκαίου εξοπλισμού για την άρτια λειτουργία του 4ου ΓΕΛ θα αφαιρεθεί από το αντικείμενο του έργου. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το σχολείο μετά τη μετεγκατάστασή του στο νέο κτίριο, λειτουργεί με τον παλιό του εξοπλισμό.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Πουλημένος, για να γίνει η διοικητική πράξη αφαίρεσης του υποέργου της πίστας skate, θα πρέπει να εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη σχετικής απόφασης. «Είναι ανάγκη να διευθετηθούν όλες αυτές οι εκκρεμότητες για τα εφτά έργα, για τα οποία έχουμε σφιχτά χρονικά πλαίσια. Αφορούν έργα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, για τα οποία έχουμε ακόμη εκκρεμότητες διαχειριστικού αντικειμένου», ανέφερε ο κ. Πουλημένος.

 

Από το εθνικό σκέλος

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων που ήταν ενταγμένα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής επισήμαναν στην «Ε» ότι αυτή συνεχίζεται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορά σε κάθε έργο.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.