Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοντός: Ζητά ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων και παράταση προθεσμίας κτηματογράφησης

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
09 Φεβρουαρίου 2024 / 12:39
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Σχετικά δε με την κτηματογράφηση, σας επισημαίνουμε ότι η παράταση που χορηγήσατε (2 επιπλέον μηνών) είναι μεν ένα θετικό βήμα, πλην όμως ο χρόνος αυτός είναι μάλλον ανεπαρκής για να δηλωθούν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιωμάτων"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γ. Κοντός απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη ζητώντας την άμεση ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων αλλά και την περαιτέρω παράταση της προθεσμίας κτηματογράφησης. Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

« Κύριε Υφυπουργέ,

Προ μηνός και αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψη σας στην Κέρκυρα στις 03/12/2023 (με αντικείμενο την διαδικασία κτηματογράφησης, την λειτουργία του Περιφερειακού Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων και την συγχώνευση/κατάργηση των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων), σας αποστείλαμε έγγραφο για την άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη μεταφοράς των αρχείων του Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων (ήδη τότε υπό κατάργηση) στο Κτηματολογικό Γραφείο Κέρκυρας, άλλως την λειτουργία του, τουλάχιστον δις εβδομαδιαίως, αντί για άπαξ. 

Ουδέν από αυτά, δυστυχώς, έχει πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον σήμερα, προκύπτει άμεσο πρόβλημα, εκ την συντομοτάτης προθεσμίας κατάργησης/συγχώνευσης και των λοιπών Υποθηκοφυλακείων της ΠΕ Κέρκυρας, ήτοι Όρους, Μέσης, Λευκίμμης & Παξών. 

Τούτο προκύπτει, εξαιτίας του ότι είναι αμφίβολο ότι υπάρχει χώρος μεταφοράς όλων των αρχείων τους εντός του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας, καθώς επίσης δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της Κέρκυρας και οι Δικηγόροι της Κέρκυρας, με λειτουργία αυτών (ως Αρχειοφυλακείων) 1 φορά την εβδομάδα, έστω και αν κάποιες εργασίες θα διενεργούνται δια του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας. Μάλιστα η διεργασία της Κατάργησης/συγχώνευσης των Υποθηκοφυλακείων πραγματοποιείται την ίδια περίοδο που ο τόπος βρίσκεται σε διαδικασία κτηματογράφησης, ήδη σε παράταση. Δηλαδή σε μια περίοδο που παρουσιάζεται αυξημένη επαφή πολιτών και Δικηγόρων με τα Υποθηκοφυλακεία. 

Επομένως και δεδομένου ότι, κρίνοντας από τους χρόνους της «μεταφοράς» του Επιλιμνίων, διαβλέπουμε ότι το γεγονός της συγχώνευσης/κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ το συντομότερο δυνατόν να προβεί το Υπουργείο στην ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ όλων των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων αυτών άμεσα (με τον μαζικό, σύγχρονο και σύντομο τρόπο που εδώ στην Κέρκυρα και στα γραφεία του ΔΣΚ μας είχατε περιγράψει), ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη ταλαιπωρία και δυσλειτουργία, στην εξυπηρέτηση πολιτών και Δικηγόρων, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο που διενεργείται όλη η κτηματογράφηση της Περιφερειακής μας Ενότητας. 

Σχετικά δε με την κτηματογράφηση, σας επισημαίνουμε ότι η παράταση που χορηγήσατε (2 επιπλέον μηνών) είναι μεν ένα θετικό βήμα, πλην όμως ο χρόνος αυτός είναι μάλλον ανεπαρκής για να δηλωθούν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιωμάτων, όταν ήδη η προσέλευση των πολιτών για την κτηματογράφηση και στην Κέρκυρα, αλλά και στην Θεσπρωτία όπως πληροφορούμαστε, είναι χαμηλή. Είναι λοιπόν διαφαινόμενο ότι θα χρειαστεί χρόνος επιπλέον της χορηγηθείσας παράτασης των 2 μηνών. 

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις πρωτοβουλίες σας επί των ζητημάτων. 

Μετά Τιμής

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ

Γιάννης Μ. Κοντός»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.