Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Εξετάσεις και εξ αποστάσεως αποφάσισε η Σύγκλητος

Σύγκλητος
06 Φεβρουαρίου 2024 / 13:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στα δυο Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Η απόφαση ισχύει και για όποια άλλα ακαδημαϊκά Τμήματα αντιμετωπίσουν τυχόν αντίστοιχες έκτακτες συνθήκες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη δυνατότητα διενέργειας της εξεταστικής περιόδου και εξ αποστάσεως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου στην προγραμματισμένη  συνεδρίασή της που έγινε το πρωί της Τρίτης.

Το θέμα απασχόλησε το συλλογικό έργο, μετά τις καταλήψεις στις οποίες προχώρησαν από το πρωί της Δευτέρας φοιτητές των Τμημάτων Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Πληροφορικής.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στα δυο αυτά Τμήματα συνεχίζονται και σήμερα με σημείο αιχμής την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που επιχειρεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι την εβδομάδα αυτή ολοκληρώνεται η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου, ενώ ήδη οι φοιτητές έχουν δώσει εξετάσεις στα περισσότερα μαθήματα.

Η απόφαση

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Συγκλήτου:
Στις ανωτέρω περιπτώσεις Τμημάτων και μαθημάτων τους, που η προγραμματισμένη βάσει της κείμενης νομοθεσίας διά ζώσης υλοποίηση της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου δεν είναι εφικτή, η διενέργεια εξετάσεων για όσο χρόνο συντρέχουν οι έκτακτες συνθήκες και το πολύ έως την λήξη της εξεταστικής περιόδου, δύναται να πραγματοποιηθεί και με μεθόδους εξ αποστάσεως εξέτασης/αξιολόγησης.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για όποια άλλα ακαδημαϊκά Τμήματα αντιμετωπίσουν τυχόν αντίστοιχες έκτακτες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τα ανωτέρω Τμήματα οφείλει να διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της εξεταστικής διαδικασίας.

Εφόσον απαιτηθεί, τα Τμήματα αυτά μπορούν να διαμορφώσουν επικαιροποιημένο πρόγραμμα εξετάσεων βάσει του ορισθέντος ακαδημαϊκού ημερολογίου και να συγκροτήσουν επιτροπές υποστήριξης της εξ αποστάσεως διαδικασίας.

Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μαθήματα για τα οποία, λόγω της φύσης τους, δεν δύναται να γίνει χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εμπεριέχουν πρακτική-εργαστηριακή εξάσκηση των φοιτητών, για δε τη διεξαγωγή εξετάσεων απαιτείται η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών με φυσική παρουσία.

Συγκρότηση επιτροπής

Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων συγκροτείται Επιτροπή Υποστήριξης εξ Αποστάσεως Εξετάσεων, αποτελούμενη από:
την Καθηγήτρια Αικατερίνη Καμπάση, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, τον Καθηγητή Εμμανουήλ Μάγκο, Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής, τον Αναπλ. Καθηγητή Μιχαήλ Παναγόπουλο, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, την υπάλληλο Μαρία Λάμπουρα, Προϊσταμένη της Δ/νσης Πληροφορικής και Δικτύων, τον Γεώργιο Μηλιώτη, μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Αρμοδιότητα της επιτροπής αποτελεί ο συντονισμός των απαραίτητων διαδικασιών, η υποστήριξη των διδασκόντων και η υποβοήθηση της εφαρμογής τεχνικών και οργανωτικών μέτρων πραγματοποίησης της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπου αυτό απαιτείται βάσει της παρούσας απόφασης.

Στις 19 Φεβρουαρίου

Επιπροσθέτως, η Σύγκλητος ορίζει ως ημερομηνία έναρξης της διδασκαλίας των μαθημάτων εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 για όλα τα προγράμματα σπουδών όλων των κύκλων τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, χωρίς περαιτέρω μεταβολή του ακαδημαϊκού ημερολογίου.

Ανησυχία

Στο κείμενο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι η Σύγκλητος αναγνωρίζει το δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών του Ιδρύματος να διεκδικούν την ουσιαστική υποστήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου ως θεμελιώδους πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, εκφράζει δημόσια την ανησυχία της για το γεγονός, ότι μορφές αγώνα που περιλαμβάνουν το κλείσιμο Τμημάτων φέρνουν σε δύσκολη θέση το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, σε μια χρονική συγκυρία, που ο ρόλος του ως εγγυητή του δικαιώματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο από ποτέ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.