Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον Δικηγορικό Σύλλογο η ΕΛΜΕ για την εισαγγελική παραγγελία μετά τις καταλήψεις

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
02 Φεβρουαρίου 2024 / 16:22

Συνάντηση με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ) Στην σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλογου Κέρκυρας, παρέστησαν, μέσα από αίτημα τους που έγινε αποδεκτό, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αχιλλέας Καπετάνιος, Γιώργος Ραιδεστινός, Μαρίνα Ράπτη και Γιώτα Τσολίγκα, οι οποίοι θέλησαν να ενημερώσουν τον ΔΣΚ θεσμικά, για τα τελευταία γεγονότα τα σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων από μαθητές, καθώς και τα παρεπόμενα αυτών.

 

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ανέφεραν ότι με αφορμή τα γεγονότα των καταλήψεων επισκέφθηκαν την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας την 22/01/2024, ενώ την 25/01/2024 εστάλη Εισαγγελική Παραγγελία προς την Β’ βάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας, με την υποχρέωση προς τον Δντη της Β’ βάθμιας, να αποστείλει έγγραφο προς όλους τους Δντες των Σχολείων της Κέρκυρας με τα εξής ερωτήματα: 

α) Αν το σχολείο του τελεί σε κατάληψη;

β) Αν γίνεται χρήση τηλέ - εκπαίδευσης;

γ) Αν λαμβάνονται απουσίες στην κατάληψη;

δ) Αν υπάρχει σχολικό συμβούλιο; 

ε) Αν υπάρχουν παράπονα από γονείς και μαθητές. 

 

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ανέφεραν ότι, ενώ όλοι οι Δντες απάντησαν εγγράφως στο έγγραφο αυτό, κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν και καλούνται από την Αστυνομική Αρχή, να δώσουν κατάθεση με τα παραπάνω ερωτήματα, συν το ερώτημα αν επιθυμούν την ποινική δίωξη για τις καταλήψεις και ποιος είναι ο πρωτεργάτης αυτής. 

 

ΟΙ εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ανέφεραν στο ΔΣ του ΔΣΚ επίσης, ότι θεωρούν το όλο αυτό κλίμα εκφοβιστικό και πρωτοφανές, δεδομένου ότι η καταλήψεις προήλθαν αποκλειστικά από ανήλικους μαθητές, ως μέσο διαμαρτυρίας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων, τα κενά στην παιδεία κλπ, και όχι ως μέσο παρακώλυσης της εκπαίδευσης. 

 

Μάλιστα, τόνισαν, ότι ως τώρα καμία ζημιά δεν έχει διαπιστωθεί να έχει συμβεί σε καμία σχολική εγκατάσταση ούτε και επεισόδια μεταξύ μαθητών ή μεταξύ μαθητών και τρίτων. Τόνισαν δε ότι τα φαινόμενα των καταλήψεων ήταν περιορισμένα και με την αντιμετώπιση αυτή πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης τους, δεδομένου ότι, ιδιαίτερα στις μικρές αυτές ηλικίες, η υπέρμετρη δράση μπορεί να φέρει αντίδραση. 

 

Έτσι οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Κέρκυρας παρακάλεσαν για μια θεσμική επίσκεψη του ΔΣΚ στην κ. Εισαγγελέα, που να μεταφέρει το αίτημα της ΕΛΜΕ για ειρήνευση της κατάστασης και όχι για περεταίρω ένταση της, αφού το ζήτημα της αναζήτησης ποινικών ευθυνών σε άτομα με ανηλικότητα, είναι ένα ζήτημα κοινωνικά λεπτό. 

 

Το ΔΣ του ΔΣΚ άκουσε με προσοχή την ενημέρωση και τα αιτήματα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και υπεσχέθη να πραγματοποιήσει μια συνάντηση με την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να της μεταφέρει τα λεγόμενα αυτά. 

 

ΦΩΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ