Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διασώστες επανέφεραν στη ζωή 65χρονο με καρδιολογικό πρόβλημα

ΕΚΑΒ
31 Ιανουαρίου 2024 / 10:42
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Φθάνοντας στο νοσοκομείο ο ασθενής λαμβάνει την πρώτη απινίδωση από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και παραδίδουμε στην ανάνηψη με ολόκληρη την ομάδα να έχει πέσει πάνω του χωρίς να σταματάμε δευτερόλεπτο μετά από λίγη ώρα ο ασθενής ανατάσσεται επιστρέφοντας από τον κόσμο των νέκρων στον κόσμο των ζωντανών"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το απόγευμα της Τρίτης 30/01 το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση που αφορούσε άντρα στην περιοχή του λιμανιού με καρδιολογικό πρόβλημα. Ασθενοφόρο έσπευσε στο σημείο όπου και βρήκε τον άνδρα, περίπου 65 ετών, χωρίς σφυγμό. Μετά από πολλές προσπάθειες, οι διασώστες κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Το περιστατικό περιέγραψε με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας, Χρήστος Κυπριώτης.

«Στο ΕΚΑΒ μια βάρδια τσουλάει ήρεμα μέχρι να αλλάξει αυτό ξαφνικά️

Στο ΕΚΑΒ όμως μέχρι να φύγουμε από την βάρδια δεν λεμέ ποτέ έχουμε ησυχία

Σήμερα απόγευμα 30/01/2024 φωνάζει ο ασύρματος με δυνατή φωνή Κ21;

Το Κ21 κέντρο διαβιβάστε:

Στο λιμάνι θα μεταβείτε Κ21 πάνω από το ..... cafe άντρας 65 ετών περίπου επείγον καρδιολογικό.

Καλώς κέντρο πλησίον τον Κ21 μεταβαίνουμε

Σε δυο λεπτά άφιξη στο σημείο και ο ασθενής βρίσκεται ασφυγμος κ απνοϊκός με την γυναίκα του να μας ενημερώνει ότι η ίδια βρισκόταν σε κοντινό σημείο και την κάλεσε ο ίδιος λέγοντας της  ότι δεν αισθάνεται καλά με την ίδια να φθάνει άμεσα στο σπίτι βρίσκοντας τον στο καναπέ χωρίς τις αισθήσεις του...

Άμεση έναρξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση AED με τον ασθενή να βρίσκεται σε ασυστολία μετά από επαναλαμβανόμενες προσπάθειες παραλαβή ασθενή με συνεχείς προσπάθειες ανάνηψης και ενημέρωση ασυρματικά στο νοσοκομείο να αναμένει η ομάδα ανάνηψης

Φθάνοντας στο νοσοκομείο ο ασθενής λαμβάνει την πρώτη απινίδωση από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και παραδίδουμε στην ανάνηψη με ολόκληρη την ομάδα να έχει πέσει πάνω του χωρίς να σταματάμε δευτερόλεπτο μετά από λίγη ώρα ο ασθενής ανατάσσεται επιστρέφοντας από τον κόσμο των νέκρων στον κόσμο των ζωντανών και διασωληνωμένος διακομίζεται στην ΜΕΘ.

Αυτό λοιπόν ονομάζεται αλυσίδα της επιβίωσης σωστοί επαγγελματίες υγείας ΕΚΑΒ και προσωπικό, γιατροί κ νοσηλευτές του νοσοκομείου μας, περήφανοι για τις υπηρεσίες μας

Σίγουρα δεν μπορώ να γνωρίζω την έκβαση ενός τέτοιου περιστατικού αλλά ευχή όλων μας είναι αυτός ο άνθρωπος να διατηρηθεί στην ζωή και να επιστρέψει στην οικογένεια του με όσο το δυνατόν λιγότερες βλάβες.

Σε μια τέτοια μάχη δεν περισσεύει κάνεις κ η εκπαίδευση των πολίτων στις πρώτες βοήθειες μπορούν να σώσουν ζωές μέχρι την άφιξη του ΕΚΑΒ.

Αυτό γιατί δεν πρέπει να ακούγονται μόνο τα άσχημα αλλά και τα θετικά της υγείας και του δικαιώματος στην ζωή στο νησί μας

■ Όταν βλέπουμε ένα όχημα εκτάκτου ανάγκης με φωτεινά κ ηχητικά σήματα κάνουμε πάντα στην άκρη

■ Όταν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο δεν κλωτσάμε τις πόρτες

■ Όταν έχουμε μπροστά μας επαγγελματίες υγείας δεν τους χτυπάμε είναι λίγοι κ πολύτιμοι

■ Κανένα περιστατικό δεν το αφήνουμε στην τύχη του εάν δεν εξαντλήσουμε κάθε δυνατή παροχή βοήθειας»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.