Πέμπτη 23.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόταση ψηφίσματος από τη Λα.Συ. για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Λαϊκή Συσπείρωση
30 Ιανουαρίου 2024 / 10:21

Στη 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων χαιρετίζει τους αγώνες φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων για το δικαίωμα στην αποκλειστικά, δημόσια, ενιαία και δωρεάν παιδεία. Στη 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 καταθέτει το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Θρησκευμάτων ανακοίνωσαν την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερα πανεπιστήμια» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών» δηλαδή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».

Με το νομοσχέδιο αυτό, διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετη, 4ετη, 5ετη προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος, μέχρι τώρα, τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται, ακόμα περισσότερο, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.

Για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει υποβάθμιση και συρρίκνωση η οποία συνδέεται με τη μείωση των εισακτέων και τη μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Άλλωστε, καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη -όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε- που αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Θυμίζουμε ότι το 2023, λόγω της ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής το τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου υποδέχθηκε 9 πρωτοετείς ενώ το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομία και Μουσειολογίας μόλις 5!

Πρόσφατα και αφού έπεσαν στο κενό οι εκβιασμοί και η παραπληροφόρηση διαφόρων μηχανισμών, η κυβέρνηση της ΝΔ καταφεύγει πλέον στον αυταρχισμό και στην καταστολή με εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι ένα δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία. Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.